Commissievoorzitter Inge Oosterhuis-Gijsbers neemt de petities in ontvangst uit handen van directeur Agnes Sormani van de Montessorischool Oegstgeest. (Foto's: Chris de Waard)

Oegstgeest protesteert tegen voorgenomen onderwijsbezuinigingen

In een week tijd haalden de basisscholen in Oegstgeest circa 1.300 handtekeningen op met hun petitie tegen de voorgenomen onderwijsbezuinigingen van de gemeente. Dinsdagavond werd het pakket door directeur Agnes Sormani overhandigd aan voorzitter Inge Oosterhuis-Gijsbers van de raadscommissie Burger waar een hele serie insprekers de raadsleden kwam vertellen wat ze van de bezuinigingsdrift van het college vinden.

Vaak gingen de bezwaren over verschillende bezuinigingen die het basisonderwijs in het dorp raken. Bijvoorbeeld het stoppen van de gemeentelijke bijdrage waaruit scholen hun vakdocenten voor gymnastiek en muziek betalen. Maar ook logopedie op scholen wordt als het aan het college ligt wegbezuinigd.

Montessori-directeur Sormani had negen scholieren meegenomen van verschillende basisscholen uit het dorp. Om de beurt vertelden ze de raadsleden waarom ze tegen een bepaalde bezuiniging zijn. Sormani vatte het vervolgens samen: “Het gaat eigenlijk om zo’n klein bedrag op de gemeentebegroting, dat de hele voorgenomen bezuiniging moet worden geschrapt. Doe het niet. Ga niet bezuinigen op kinderen. Zoals een van de kinderen zelf ook zei ‘Wij zijn de toekomst van Oegstgeest’.”

Scholieren Elisa, Diane, Xavier, Tom en Birgit vertellen waarom de bezuinigingen niet ok zijn. Directeur Agnes Sormani van de Montessorischool pleit voor het schrappen van alle onderwijsbezuinigingen.

Gymzaal
Een andere maatregel waarmee het college een deel van het gat in de conceptbegroting wil dichten is het schrappen van de nieuwe gymzaal voor de Gevers-Deutz Terweeschool (GDT). Volgens de gemeente scheelt dat anderhalf miljoen euro, maar adviseur Rob de Haan van het Openbaar Primair Onderwijs Oegstgeest (OPOO) rekende de raadsleden en het college voor dat die rekensom niet klopt. Reeds gemaakte en nog te maken kosten zorgen er volgens de voormalige directeur van de GDT voor dat van die anderhalf miljoen euro maar liefst 975.000 euro alsnog moet worden uitgegeven.

“Daarmee is de bezuiniging dus nog maar een half miljoen en er zijn nog meer nadelen”, vertelt De Haan. Zo moeten de kinderen, als de gymzaal er niet komt, twee keer per week van de Terweeweg naar sporthal De Cuyl fietsen of lopen. Een afstand die met 1.100 meter langer is dan de maximaal toegestane kilometer. “Bovendien is het geen veilige route”, voegt De Haan nog toe.

Cuyl
Ook het gebruik van De Cuyl voor de gymlessen kan volgens De Haan niet zomaar. “Door veranderde regelgeving moeten er aanpassingen worden gedaan aan zalen en toestellen. Dat kost ook nog eens 150.000 euro. Allemaal zaken waar het college zich niet in heeft verdiept.”

Scholenschuif
Een laatste punt waar de onderwijsadviseur de raadsleden op wees, heeft te maken met een aantal andere basisscholen. De nieuwe gymzaal van de GDT zou namelijk ook gebruikt gaan worden door kinderen van de Hofdijckschool. “En daardoor komt elders weer ruimte vrij die door de Montessorischool ingevuld kan worden. Het is een soort scholenschuif die je daarmee bereikt. Ook de Kring doet daarin mee. Je doet er dus vier basisscholen in Oegstgeest een enorm plezier mee.”

Melissa Hoijtink van de medezeggenschapsraad van de GDT en adviseur Rob de Haan van het Openbaar Primair Onderwijs Oegstgeest (OPOO) over het voornemen om de nieuwe gymzaal van de GDT te schrappen.

Onderwijsinspectie
Ook Melissa Hoijtink kwam inspreken over het voornemen om de gymzaal uit de plannen voor de GDT te schrappen. Zij wees er namens de ouders, ik heb twee kinderen op de school, op dat de route naar sporthal De Cuyl te lang is voor de scholieren. “Het mag niet volgens de verordening, maar de verkeersveiligheid onderweg is ook niet in orde.” Hoijtink komt met nog een opmerkelijk punt: “De kinderen krijgen voortaan twee keer per week gym. Als ze twee keer per week naar De Cuyl en terug moeten lopen, kost dat ze in hun basisschoolcarrière in totaal een half jaar lestijd. Daar vindt de onderwijsinspectie denk ik ook wel iets van.”

 

Oegstgeest Onderwijs Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×