Budget Nacht van Ontdekkingen onder vuur

9

De Leidse gemeenteraad vindt dat er jaarlijks wel erg veel subsidiegeld naar de Nacht van Ontdekkingen gaat. Dat bleek bij de bespreking van het Uitvoeringsprogramma Binnenstad in de raadscommissie Werk en Middelen. Leiden trekt bijna zes ton per jaar uit voor zaken als een pilot met het op een duurzame manier inzamelen van bedrijfsafval (60.000 euro), een bijdrage aan het invoeren van ecoglazen (30.000 euro) en de promotie van de Leidse binnenstad (50.000 euro). Ook de Nacht van Ontdekkingen (voorheen de Nacht van Kunst en Kennis) kan op een flinke bijdrage rekenen: 120.000 euro. Dat vinden veel partijen wel erg veel geld en ook cultuurwethouder Yvonne van Delft denkt dat het wel een paar onsjes minder kan.

Chris de Waard sprak met wethouder Yvonne van Delft (cultuur) over de gemeentelijke bijdrage aan de Nacht van Ontdekkingen.

D66-raadslid IJsbrand Olthof rekende zijn collega’s in de commissie voor dat met die 120.000 euro vorig jaar een bezoekersaantal is gerealiseerd van 3.500 tot 4.000 mensen. “We geven dus twintig procent van het budget uit aan een avond waar drie procent van de bevolking op af komt”. Olthof wil de subsidie niet stopzetten, maar vraagt wel om een onderzoek naar de toekomst van het evenement. “We moeten het festival niet de nek opdraaien, maar wel kijken naar zaken als de ticketprijs en het aantrekken van extra financiers. Misschien kan het ook breder getrokken worden zodat het bereik groter wordt of kunnen er combinaties worden gemaakt met de cultuurweken”.

Ook zou het festival in de ogen van D66 Leiden over meerdere dagen kunnen worden uitgespreid. Olthof: “Het zijn nu in elk geval erg weinig mensen voor zoveel geld. Zeker als ik het vergelijk met bijvoorbeeld het Leiden International Film Festival”. Het LIFF wordt door de gemeente ondersteund met een bijdrage van 30.000 euro en trekt veel meer bezoekers.

Lianne Raat van de Partij voor de Dieren vroeg wethouder Van Delft of de subsidie voor de Nacht van Ontdekkingen niet dit jaar al omlaag kan. Volgens de wethouder zou dat het einde van het festival betekenen, omdat de verschillende financiers hun bijdrage op elkaar afstemmen. “Als wij zo’n stap zetten, doen anderen dat waarschijnlijk ook”, denkt Van Delft die wel met de organisatie in gesprek wil over een andere aanpak met een lagere bijdrage van de gemeente.

Delen

9 reacties

 1. Ferry Rigault op

  Een mooi festival kost gewoon veel geld. Je kan het ook moeilijk met het filmfestival of met Werfpop vergelijken dat door de aard van het programma gewoon meer mensen trekt. Net zoals opera en ballet per bezoeker ook meer kost
  .

  • Het filmfestival was klein begonnen maar is snel gegroeid. De Nacht is al 5 (of zo iets) jaar bezig maar het lukt niet om meer bezoekers te trekken, misschien dus tijd voor een andere aanpak zowel qua opzet als qua financiering.

 2. Michiel Hoogland

  Als je een uniek topfestival wilt, dan kost dat geld.
  Het moet bovendien nog groeien en een traditie worden, dat kost tijd.
  Het North Sea Jazz festival, Low Lands, etc zijn ook niet gelijk met mensenmassa’s begonnen.
  En als je een beetje serieus dance feest met een beetje serieuse line-up wilt organiseren dan is dat vermoedelijk duurder dan dat budget voor dit evenement.
  Dus geen kleinburgerlijk,calvinistisch doe-maar-gewoon gedoe of verkeerde Hollandse zuinigheid…..gewoon goed doen, dan wordt het wat.
  En met meer dan 100 optredens voor die 120.000 Euro is dat gemiddeld dus 1000,- per activiteit……dat is GVD toch een lachertje !

  • Michiel Hoogland

   Carla Schlagwein Dit is budgettair appels met peren vergelijken.
   Ja het is veel geld, maar het komt niet uit het potje sociale voorzieningen of uitkeringen, maar cultuur.
   En een groot deel komt dus via de kaartverkoop weer terug.
   Het is cultureel voedsel.
   En daar kunnen de ondersten overigens ook gebruik van maken.
   want de gemeente betaalt wellicht ook nog mee….
   https://gemeente.leiden.nl/inwoners-en-ondernemers/uitkeringen-en-inkomen/hulp-bij-laag-inkomen/declaratieregeling-minimabeleid-leiden/

   • Een Leids burger op

    Zo simpel als het lijkt is het niet Michiel.
    Zoals je kunt lezen stopt die declaratieregeling voor de minima per 1 juli 2019 en is deze nu al gehalveerd. (was eerst 210 euro)
    De minima zijn na 1 juli afhankelijk van de goodwill van de sociale wijkteams. De minima moeten dus elke cent tien keer omdraaien voor ze die uitgeven. (prioriteiten stellen dus met het weinige geld)
    .
    Daarom denk ik dat de minima dat geld wel op nuttiger wijze zullen besteden dan aan een kaartje in het kader van ¨Nacht van Ontdekkingen¨……

  • “dat is GVD toch een lachertje”(…) En “topfestival”?

   Neen, dat is géén kattepis die €120.000,—. Er wordt in één nacht een gemeentelijke subsidie erdoor gejaagd in de orde van grootte waar andere organisaties in deze stad een heel jaar mee moeten doen om meerdere activiteiten gedurende het jaar te organiseren. Áls ze al zo’n groot bedrag kunnen lospeuteren bij de gemeente uit het beschikbare cultuurbudget/het onderdeel uit de programmabegroting. Als de subsidie dan ook nog niet doeltreffend blijkt te zijn uit hoofde van de Financiële Verordening van de gemeente Leiden gezien de lage bezoekersaantallen dan moét je daar als gemeentebestuur (financiële) verantwoording over afleggen, niet alleen tegenover de gemeenteraad, maar ook de burgers van je stad. Vind het trouwens ook raar, dat er kennelijk jaarlijks automatisch zo’n bedrag wordt uitgetrokken. Er zou na de herziening van het gemeentelijk subsidiebeleid toch meer met projectsubsidies worden gewerkt in een duidelijk vooraf bepaald tijdvak i.p.v. subsidies die jaarlijks automatisch verstrekt worden? Onbegrijpelijk.

 3. Carla Opdam Mark

  120.000€ wel ja joh waarom niet😂
  Maar een lullige 23.000€ voor een stichting is teveel
  Schamen moeten die lamstralen zich bah
  Ben geen gele hesjes fan, maar voor dit doel wil ik wel gaan protesteren op het stadhuisplein, wie doet mee?

 4. ‘Een paar onsjes minder’? Waarom niet gewoon per volgend jaar helemaal de stekker eruit bij zo’n laag aantal bezoekers afgezet tegen de hoogte van deze subsidie. Bespottelijk, misschien maar eens goed achter de oren krabben of e.e.a. wel conform de uit het BBV voortvloeiende decentrale regelgeving is die ziet op het periodiek onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het gemeentelijk beleid. Hier had natuurlijk veel eerder een streep door gemoeten…

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline