DIOK-voorzitter Cees Ahsmann is een van de trekkers achter het plan voor een nieuwe Leidse sportlobby. Eerder was hij ook de man achter de verworpen plannen voor een 'Huis van de Sport'. (Foto: Chris de Waard).

Nieuwe belangenbehartiger Leidse sportclubs in oprichting

Uit onvrede met het Leidse sportbeleid roepen reclameman Ramses Braakman, DIOK-voorzitter Cees Ahsmann en voorzitter Marcel Verburg van ZZ Leiden aanstaande maandagavond de wat ze noemen ‘Verenigde Sport Leiden’ bij elkaar voor een bijeenkomst in Hotel Leiden. Het drietal wil een belangenbehartiger oprichten die zich sterk maakt voor de Leidse sport en sportverenigingen richting gemeente.

“Sport is wat ons allen drijft en wat wij met elkaar delen. Maar ook een gevoel dat we de sport samen beter moeten organiseren in de toekomst. Het is gebleken dat de Leidse Sport Federatie ons onvoldoende vertegenwoordigt in het contact met de gemeente. Momenteel is er geen loket waar we terecht kunnen,” zo staat in de uitnodiging die naar tal van Leidse sportbestuurders is gezonden. Tijdens de bijeenkomst geeft Braakman een presentatie en presenteert voorzitter Arthur Haasbroek van Gymsport Leiden een visie voor de periode tot 2030. Ahsmann sluit af met een voorgestelde ‘korte termijn aanpak inzake de Leidse Sport Federatie’.

Het drietal zegt ‘niet vanuit klacht, maar vanuit kracht’ te willen opereren. “De sport heeft in Leiden een sterke lobby nodig. Niet voor de korte termijn, maar voor de langere duur. Helemaal nu blijkt dat voor de nieuwe sportnota voornamelijk gezondheidsorganisaties zijn uitgenodigd om mee te praten in plaats van de georganiseerde sport, lees verenigingen”.

Dat de sport in de komende nota en ondergeschoven kindje dreigt te worden, wordt overigens niet door iedereen gedeeld. Sportwethouder Dirkse liet vorige week al aan Sleutelstad weten zich helemaal niet in dat beeld te herkennen en ook raadsleden die de bijeenkomsten hebben bezocht die zijn gehouden in de aanloop naar een nieuwe sportnota stellen dat sport ruim aan bod is gekomen.

Sport en beweging staan volgens de initiatiefnemers in Leiden laag op de politieke prioriteitenladder: “Daardoor worden soms besluiten genomen die niet stroken met wat de sport nodig heeft”, aldus het drietal in hun uitnodiging aan Leidse sportbestuurders en andere betrokkenen. “Daar willen we met positieve energie en frisse plannen duurzaam verandering in brengen. De sport in onze mooie stad Leiden gaat zich dus stevig organiseren. Daarbij is jouw aanwezigheid van groot belang”.

Op de bijeenkomst is de pers niet welkom. De gemeente en bestaande belangenclubs zoals de Leidse Sport Federatie evenmin. “Wij geloven in de magie van samenwerking. Jij ook,?” aldus de uitnodiging.

Advertentie

Leiden Politiek Sport sportbelangen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×