Sloop deel Zeeheldenbuurt nog dit voorjaar van start

3

Aan de Zijlsingel en in de Evertsenstraat, de Van Speykstraat en een stukje Trompstraat gaat een deel van de bestaande woningen de komende maanden tegen de vlakte. Woningcorporatie Portaal hoopt na de zomer een start te kunnen maken met de nieuwbouw in delen van de wijk. In de tussentijd moet ook nog archeologisch onderzoek worden gedaan. “De Spanjaarden hebben hier nog voor de stad gelegen”, zegt voorzitter Pieter Dool van de bewonerscommissie hoopvol.

Chris de Waard sprak met projectleider Zeeheldenbuurt van Portaal Femke Steenbergen over de nieuwbouw in de wijk.

Portaal wil in april een aanvang maken met de sloop van een deel van de woningen in de wijk. Het gaat om de goudkleurige huizenblokken op bovenstaande foto. Aan de Zijlsingel komen appartementen, in de Evertsenstraat grote eengezinswoningen en in de Van Speystraat kleine eengezinswoningen. Een blokje van vier woningen in de Trompstraat wordt ook vervangen door nieuwbouw. Daar bouwt Portaal drie huizen terug.

Chris de Waard in gesprek met voorzitter Pieter Dool van de bewonerscommissie, dat zijn de huurders van Portaal, over de nieuwbouw in de wijk.

Beeldkwaliteitsplan staat voor hoogwaardig ontwerp
Voor alle nieuwbouw geldt een eerder vastgesteld beeldkwaliteitsplan. Dat betekent dat Portaal flink in de buidel moet tasten voor de nieuwbouw die veel meer kost dan standaard rechttoe rechtaan bouwen, zoals eerder bijvoorbeeld wel in de wijk Meerburg gebeurde. De vorig jaar opgeleverde Oosterhof is het eerste  bouwblok dat volgens dat geldende beeldkwaliteitsplan is gerealiseerd.

Deze diashow vereist JavaScript.

Mussentil in Bontekoestraat
Voordat Portaal daadwerkelijk met de sloop van start kan, moeten mitigerende maatregelen worden getroffen voor een mussenkolonie die in een boom op de hoek van de Evertsenstraat en de Oosterstraat huist. Om te voorkomen dat de rode-lijstsoort dakloos wordt, komen er in het park dat de gemeente momenteel aanlegt langs de Bontekoestraat twee mussentillen. In die tijdelijke optrekjes van elk duizenden euro’s kunnen de mussen tijdens de bouwperiode onderdak vinden. In de nieuwbouw wordt voorzien in woonruimte voor de beschermde vogeltjes. In de gevel komen inbouw-nestelkasten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

3 reacties

  1. Ja behalve de kan die echt nodig is van speykstraat leiden laat ze staan

  2. Waarom zit er een agent in uniform in de zaal? Zo gevaarlijk is die wijk niet. De mussen krijgen een mooi nieuw onderkomen dus van rellende dierenactivisten geen last lijkt me.

  3. Willem Beij

    Vraag mij af, of die Zeehelden namenbordjes nog terug komen, veel gedoe en gezeik over ONS verleden…ben benieuwd…gelukkig niet voor tante toch?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline