College Leiden: bouwproject LEAD is referendabel

33

Het Leidse college van burgemeester en wethouders heeft aan de hand van de Leidse referendumverordening vastgesteld dat een inleidend referendumverzoek over bouwproject LEAD in Leiden Noord dat een groep bewoners voorbereidt, voldoet aan de richtlijnen die daarvoor gelden. Het onderwerp is derhalve referendabel zoals dat heet. Het college heeft daarover vandaag een brief gestuurd aan de referendumkamer Leiden die zich aanstaande vrijdagmiddag over de aanvraag buigt.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Dirkse over een mogelijk referendum over het bouwproject LEAD Leiden.

De groep belanghebbenden onder aanvoering van Leidenaar Nick Smit is het niet eens met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om nieuwbouwproject LEAD aan de Willem de Zwijgerlaan te laten bouwen met het ontwerp dat er nu ligt.

Bij een referendum kunnen alle inwoners van Leiden boven de 18 jaar stemmen of zij het wel of niet eens zijn met het voorstel. Het aanvragen van een referendum is aan veel regels gebonden, die zijn vastgelegd in de referendumverordening. De initiatiefnemers werken nu aan de eerste stap: het verzamelen van minimaal 750 handtekeningen van Leidenaren die ook een referendum willen over LEAD. Uiterlijk op 6 maart geven zij hun verzoek en de lijsten met handtekeningen aan de gemeenteraad. Smith liet eerder deze week aan Sleutelstad weten inmiddels 900 handtekeningen binnen te hebben.

Als de aanvraag wordt goedgekeurd, moeten er in de volgende fase maar liefst 5.000 handtekeningen worden opgehaald om het verzoek om een referendum definitief te maken. Voor het verzamelen van deze handtekeningen zorgt de gemeente Leiden voor locaties en een webpagina. Als het definitieve verzoek is gedaan en de raad hiermee heeft ingestemd, kan er een referendum georganiseerd worden door de gemeente over de bouw van de drie woontorens, waarvan de hoogste 115 meter moet worden.

De kosten van een eventueel referendum over LEAD Leiden bedragen vele tonnen. “Je moet eigenlijk een verkiezing organiseren”, zo lichtte wethouder Paul Dirkse dat bedrag na afloop van de collegevergadering vanmiddag toe. “En het referendum kan niet gehouden worden samen met een van de komende verkiezingen voor Provinciale Staten of het Europees Parlement, want daarvoor zijn de termijnen te lang.

De commissie Stedelijke Ontwikkeling van de Leidse gemeenteraad bespreekt aanstaande donderdag het voorstel voor het bouwproject LEAD. Dan gaat het om de inhoud van het voorstel, de raadsleden bespreken met elkaar wat hun ideeën zijn en bereiden voor of zij in de raadsvergadering van 14 maart voorstellen gaan doen voor wijzigingen. In die raadsvergadering bespreekt de gemeenteraad eerst het referendumverzoek en daarna inhoudelijk het voorstel LEAD.

Bij de bespreking van het verzoek stemt de raad of het inleidend referendumverzoek wordt aangenomen. Als dat zo is, wordt het voorstel LEAD wel besproken maar wordt er nog geen definitief besluit over genomen. De initiatiefnemers kunnen vervolgens een definitief referendumverzoek gaan voorbereiden.

Delen

33 reacties

 1. Rosanne Hogewoning

  Het gaat ook over de ontsluiting van de wijk en het parkeren. Dat gaat met de plannen zoals ze er nu liggen grote problemen opleveren. Dus niet wel of geen toren maar ook overige zaken

 2. Als dit als los referendum wordt georganiseerd wordt zal de opkomst vermoedelijk laag zijn en de uitkomst geflatteerd omdat over het algemeen de tegenstemmers meer gemotiveerd zijn om op te komen dagen. De uitslag zal dus nietszeggend zijn en derhalve is dit alles een verspilling van publieke middelen.

 3. Vincent Stikkelorum

  Een verschrikkelijk zicht, een doorn in het oog. Heel Zuid-Holland zwaar overbevolkt en dan schept Leiden er nog wat bovenop.
  Het gaat niet qua estethiek, niet qua infrastructuur, niet qua voorzieningen als fietsen- en autostalling, en tóch wordt de ellende zowat doorgedrukt.
  Maak het 6-8 etages hoog en alle druk is er af. Waarom toch die megalomane prestigedruk? Niemand zit op de bende te wachten…

 4. Een inwoner van Leiden op

  @Vincent Stikkelorum: Leiden doet er áltijd een schepje bovenop en drukt bijna altijd de ellende door. Op welk gebied dan ook. Het maakt ze meestal niet uit wat de inwoners vinden. Lekker volbouwen die stad…is ook zo goed voor welzijn en gezondheid van de huidige inwoners. Er is tegenwoordig nooit meer “rust” in deze stad; altijd is er wel ergens iets aan de hand…

  • G. Slingerland op

   Mee eens! Maar raad en college kunnen nu nog tot het inzicht komen dat dit tóch niet zo’n goed weloverwogen plan is en het terugtrekken. Dát zou inderdaad veel geld schelen. Enig idee hoeveel geld de gemeente tot nu toe in dit plan heeft gestopt? Een veelvoud van de kosten van een referendum!
   Zolang de gemeente niet serieus naar haar burgers luistert, sterker nog de burgers geen kans geven om over dit soort plannen mee te denken, dan zullen zij in het verweer komen en alle democratische middelen aan grijpen. Zoals bijvoorbeeld een referendum.

 5. Geboren en getogen Leidenaar op

  Pff nou dit prachtige project zal wel weer tegen gehouden worden door het gepiep van mensen die oorspronkelijk niet eens uit Leiden komen maar zichzelf hebben in gekocht in New Leyden, Groenoord en de koopwoningen langs de Marnixstraat wat vroeger zo’n gezellige volksbuurt was! In vele maquettes van de omgeving stond al hoogbouw van 70+ meter ingetekend op de plaats van oa het oude KPN gebouw. Ik hoop dan ook van harte voor de vele woningzoekenden dat de gemeente gewoon groen licht geeft want het ontwerp is zo gemaakt dat er een minimum van schaduwwerking zal zijn op de omliggende woningen. Het ligt ook niet midden in het Centrum en het is geen 300 meter hoog!

 6. GEBOREN EN GETOGEN LEIDENAAR
  Bouwt met hier voor de Leidenaren of voor de rijken die vanuit het propvolle Amsterdam naar Leiden komen, omdat dáár de boel is dicht geslibd?
  Want dat zit er allemaal DIK in en wordt ook verwacht.
  De prijzen zullen voor de geboren en getogen Leidenaren die al lang op een woning zitten te wachten NIET te betalen zijn. Deze groep Leidenaren zijn misleid door gladde praatjes over alle woonruimte die los komt met de bouw van de torens, maar om allerlei redenen door mensen met een niet zo’n grote portemonnee niet op te brengen zullen zijn……..Bovendien hebben projectontwikkelaar en gemeente met grote minachting voor deze burgers gehandeld en zaken beklonken waar in dat stadium niemand van op de hoogte werd gesteld.
  Slechts een verwaarloosbaar percentage van het hele project zal voor de burgers die minder of weinig te besteden hebben toegankelijk zijn. En voor het grootste percentage wordt het gebouwd voor rijke burgers, waar dan ook vandaan, die dit kunnen betalen. Wat zou u doen, als u – voor uw doen – veel geld had gekocht en in de slagschaduw van een woontoren komt te liggen, zó dicht bovenop u, dat mensen uit de woontoren u met gemak kunnen zien eten aan tafel? Waar de gemeente Leiden indertijd met prachtige beloftes voor die nieuwe wijken kwam, dat het er autoluw en groen zou zijn voor jonge gezinnen met kinderen? En ze dan in de ongezonde fijnstof zetten van teveel auto’s die in die wijk zullen rijden? Er is bij de mensen thuis gekeken naar de schaduwwerking en dat was niet mis, wat daardoor zou ontstaan. Alles is bekeken en besproken, er zitten ontzettend veel problemen aan vast, aan dit project. Ook en vooral voor geboren en getogen Leidenaren uit die wijken. Ikzelf woon in een oud huis wat verderop, en heb te doen met de mooie historische stad Leiden en de omwonende wijken rond dat LEAD project, waarvan de verwachte problemen niet mis zijn. De burgers daar zijn NIET tegen hoogbouw, maar wel tegen extreme hoogbouw die voor de wijken ook extreme problemen gaat zorgen. Het is niet alleen de hoogte, het zijn heel veel andere problemen die daarmee samen hangen.

  • Een inwoner van Leiden op

   @Angèle A. Bakker en Henk G.M. Hollander: Mooi gesproken!! Helemaal mee eens.

 7. Dit is inderdaad een zich herhalend patroon. Een generatie terug trokken de rijken naar het platteland. Als zij daar woonden, en ondertussen de huizenprijs omhoog hadden gedreven, gingen ze klagen dat de koeien zo stinken.

  Nu trekken de rijken naar de stad, huizenprijzen omhoog, en gaan ze klagen dat de gebouwen zo hoog zijn…..

  In beide gevallen heeft de gewone man niets in te brengen

 8. Ik ben benieuwd welke referendumvraag aan de Leidse kiezers zal worden gesteld. Dat zal mede de uitkomst bepalen.

 9. Het wordt de hoogste tijd voor een fusie tussen Leiden en de bekende aangrenzende maar vooral onwillige gemeenten. Nu wordt Leiden min of meer gedwongen tot dit soort onzalige projecten die alleen maar voor heel veel drukte en minder leefbaarheid zorgen. Kom op mensen ga eens logisch nadenken, gemeenten van 8 km2 dat kan toch niet meer, we moeten veel groter gaan denken, dat kan Leiden en omliggende gemeenten ’n enorme boost geven. Hoogbouw kan wel maar dan alleen op locaties waar daar echt ruimte voor is en je niet het zonlicht van anderen wegneemt.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline