Door de kou zijn de bladeren verschrompeld. (Foto: Anita Janssen)

Wijnboer heeft tranen in zijn ogen: ‘Door vorst zijn mijn druiven verschrompeld'

Het is guur en koud en het heeft zelfs gevroren en dat heeft grote consequenties voor wijnboer Dick van Straalen uit Voorschoten. “Je mag het eerlijk weten, ik stond vanochtend met tranen in mijn ogen toen ik al die grijze verschrompelde bladeren zag. Een dag ervoor was er niets aan de hand. Had ik nog groene netten gespannen om mogelijke wind en hagelschade te minimaliseren. Dit is echt funest voor mijn druiven.”

Buurman Casper Brussee heeft het anders aangepakt. Zijn druiven staan in een kas. Midden in de nacht is hij op zijn fiets gestapt en heeft drie grote kaarsen aangestoken om de temperatuur een beetje op peil te houden en dat is gelukt want de druiven hebben nauwelijks schade ondervonden.

“Tja”, verzucht Van Straalen, “ik kan toch kwalijk 200 kaarsen gaan branden want ik heb veel meer druivenranken. Het is heel spijtig maar een druivenoogst zit er dit jaar helaas niet in.” Gelukkig heeft hij ook nog veel ander fruit staan zoals frambozen en die hebben minder last gehad van de vorst. “En”, zegt hij met een flauwe glimlach, “ik had nog wat wijn over van vorig jaar, dat scheelt.”

Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×