Peter Glasbeek in Politiek071. Binnenkort wordt hij voorgedragen als nieuwe wethouder in Oegstgeest. (Foto: Lieuwe van Slooten).

Nieuwe wethouder Oegstgeest: "Een stevig takenpakket trekt mij juist aan"

Peter Glasbeek (PvdA) wordt binnenkort voor de vierde keer voorgedragen als wethouder van een Nederlandse gemeente. Na Harlingen en twee keer Leiderdorp is het nu tijd voor die functie in Oegstgeest, waar Glasbeek op 28 maart wordt voorgedragen als opvolger van Huri Sahin. “Ik ben niet vies van een stevige portefeuille. Sterker nog: dat trekt me juist wel aan”, zegt Glasbeek in Politiek071.

Glasbeek solliciteerde onlangs op de vrijgekomen functie in Oegstgeest vanwege zijn eerdere ervaringen als wethouder. “Je combineert complexiteit met het dicht bij inwoners staan, dat vind ik erg leuk”, legt de PvdA’er uit. Hij vindt het verschil tussen de publieke en private sector, waarin hij beide werkzaam is geweest, vaak overdreven, maar noemt desgevraagd wel de manier van besluitvorming. “Als je in de private sector een besluit hebt genomen, hoef je daar zelden op terug te komen. Dat is in het lokaal bestuur echt wel anders”, zegt Glasbeek uit eigen ervaring.


IJsbrand Terpstra in gesprek met Peter Glasbeek in Politiek071

Hij is inmiddels ervaren in het overnemen van wethoudersposten: zowel in Leiderdorp (2005) als in Harlingen (2011) nam hij de plaats van een vertrokken wethouder in. Ook deze keer solliciteerde Glasbeek niet tijdens de vorming van nieuwe colleges na de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. “Ik heb daar pas weer aan gedacht toen die functie in Oegstgeest ter beschikking kwam”, aldus Glasbeek, die de afgelopen vijf jaar werkzaam was als interim-manager in de publiek-private sector.

‘Je kunt niet iedereen tevreden stellen’
Dat Glasbeek niet in Oegstgeest woont maar in Leiderdorp – en daar ook zal blijven wonen – maakt volgens hem niet uit. “Zelfs als je ergens woont, leer je een gemeente pas echt kennen als je functies bekleed zoals die van een wethouder. Je komt dan mensen tegen die je anders nooit in je dagelijks functioneren ontmoet.”

Het precieze takenpakket van Glasbeek zal na zijn verkiezing op 28 maart worden bepaald, maar in grote lijnen zal dat vergelijkbaar zijn met dat van zijn voorganger. “Het mooie aan politiek is dat je dingen die lastig met elkaar zijn te verenigen, moet combineren en daar evenwicht in moet vinden”, zegt Glasbeek over de taken die hij op het gebied van Ruimtelijke Ordening en Bouwen gaat krijgen. “Maar dat betekent simpelweg ook dat je met een heleboel projecten niet iedereen tevreden kunt stellen. Voor het behoud van draagvlak is het wel belangrijk dat je daar op een heel goede manier mee omgaat.”

Op de fiets
Op 28 maart wordt hij voorgedragen aan de Oegstgeester gemeenteraad en wordt Glasbeek naar alle waarschijnlijkheid geïnstalleerd als nieuwe wethouder. Ter voorbereiding daarop neemt hij een aantal dossiers door – ‘ik heb er vandaag alvast een paar opgehaald’ – en gaat hij binnenkort op ontdekkingstocht door Oegstgeest. “Ik ga mij samen met een aantal ambtenaren fietsend door Oegstgeest verplaatsen, want dat werkt het beste om in de ruimtelijke sfeer een beeld te krijgen van wat er speelt.”

Advertentie

Oegstgeest Politiek glasbeek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×