Muzikaal ensemble The Klezmer Society met Bert Vos, Erica Roozendaal en Iefke Wang (Foto's: Gerry van Bakel)

Vredesdag op Hogeschool Leiden wil ontmoeten en verbinden mogelijk maken

Op de basisschool gaat het niet alleen om leren lezen, schrijven en rekenen. Ook thema’s als vrede, democratie identiteit, burgerschap en diversiteit komen aan de orde. Bij de Hogeschool Leiden willen ze hun studenten die straks voor de klas staan kennis en vaardigheden meegeven die ze daarbij nodig hebben. Daarom organiseert de school elk jaar de Vredesdag.

Docente godsdienst en levensbeschouwing Astrid de Keizer is al jarenlang de drijvende kracht achter deze Vredesdag. Het is een interactieve dag waarbij tweedejaars studenten workshops volgen van organisaties als Amnesty International, Warchild, Unicef, Anne Frankstichting en het Landelijk steunpunt 4/5 mei Comité. Het thema van dit jaar is ‘Ontmoeten en verbinden’. De Keizer zegt: “We willen niet alleen theoretische kennis aanreiken maar onze studenten zelf leren nadenken.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Pabo-docente Astrid de Keizer.

De Vredesdag begint met een optreden van Bert Vos, zijn Joodse moeder moest tijdens de Tweede Weereldoorlog onderduiken, hij maakte er met zijn muzikale ensemble The Klezmer Society een voorstelling over waarin hij zijn familieverhaal vertolkt. Een verhaal waarbij het kerngezin van zijn moeder, haar zus en ouders de oorlog wel overleefde dankzij een tocht langs dertien onderduikadressen, maar dat de rest van zijn familie is vermoord in de concentratiekampen.

De dag wordt georganiseerd door drie derdejaars. Arianne Beelen is een van hen, zij vindt het belangrijk dat iedere nieuwe generatie leert over democratie. “De klas is daar een prima plek voor. Opgroeien in een democratische samenleving is niet vanzel;fsprekend. Er wordt op veel plekken, soms tevergeefs, voor gevochten. En als het er is moet het onderhouden worden. Wij denken daarom na over hoe we dit soort onderwerpen straks als leerkracht met bassischoolleerlingen kunnen bespreken.”

Elke student volgt deze dag drie workshops. Studentes Tianne van Dam en Maaike Baker vinden de dag een waardevolle toevoeging. Zij hebben gekozen voor de Anne Frankstichting en het Landelijk steunpunt. Beide willen graag als juf aan de slag in het basisonderwijs.

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Pabo-studente Tianne van Dam.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Pabo-studente Maaike Baker.

De Vredesdag is de aftrap voor een zes weken durend traject met als thema: ‘Geef de vrijheid door’. Voor meer informatie over The Klezmer Society, ga naar hun website www.joodsemuziek.nl.

 

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×