Portaal-flat Agaatlaan wordt CO2-neutraal

14

Portaal gaat de Agaatflat in Leiden, met 226 sociale huurflats, renoveren naar nul-op-de-meter met duurzame warmte. In Nederland is dit de eerste hoogbouwflat waar wordt gekozen voor deze oplossing. Het flatgebouw uit 1970 gaat zelf energie opwekken. De woningen behouden hun aansluiting op het warmtenet. Zij krijgen CO2-vrije warmte van energieleverancier Nuon, die gebruik maakt van de restwarmte uit de industrie.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het flatgebouw uit de jaren ’70 is inmiddels ruim veertig jaar oud. In de afgelopen jaren voerde Portaal volgens eigen zeggen alleen noodzakelijk onderhoud uit. “Nu is het moment waarop forse ingrepen nodig zijn om te zorgen voor comfortabele en energiezuinige woningen”, aldus de corporatie.

Duurzaam verbeteren
In gesprekken met bewoners is in de voorbereiding aandacht geweest voor zaken als tocht-, vocht-, ventilatie- en geluidsproblemen. Ook de inbraakveiligheid en problemen met de riolering kwamen naar voren. Deze punten zijn meegenomen in het renovatieplan dat is opgesteld samen met de bewonerscommissie en de HBV Leiden. Na de grote renovatie zijn de appartementen in het flatgebouw goed geïsoleerd waardoor de woonlasten voor de huurders stabiel blijven. De huur stijgt weliswaar, maar de energiekosten dalen. “Daarbij komt dat, door goed te isoleren, de CO2 uitstoot verminderd. Dat past bij onze duurzaamheidsambitie”, zo laat Portaal weten. Vanaf 2050 moeten alle woningen CO2 neutraal zijn.

Planning
Van de bewoners heeft 96 procent ingestemd met het renovatieplan. Als de omgevingsvergunning is verleend, verwacht Portaal in mei van dit jaar te starten met de voorbereidende werkzaamheden. Bébouw Midreth, onderdeel van Bébouw Midreth, onderdeel van Koninklijke VolkerWessels voert de werkzaamheden in opdracht van Portaal uit. Popma & Ter Steege architecten heeft het plan ontworpen.

Nul-op-de-meter
Door de renovatie wordt de duurzaamheid van de woningen sterk verbeterd. Zo worden de appartementen allemaal ‘nul-op-de-meter’ door onder andere isolerende maatregelen. Ook wordt de ventilatie verbeterd voor een gezonder binnenklimaat en worden de woningen inbraak- en brandveiliger maken waardoor de kans op schade kleiner wordt.

Onderhoudswerkzaamheden in de woning
In de woningen zelf worden de badkamers, keukens en toiletten zo nodig vervangen of gemoderniseerd. Ook worden de keukens voorzien van een inductiekookplaat. Er is na de renovatie geen gas meer in de woningen. De voor-, zij- en achtergevels van het flatgebouw krijgen worden geïsoleerd. Tegen de bestaande gevels van het flatgebouw komen nieuwe isolerende platen en op het geïsoleerde dak worden zonnepanelen geplaatst. Het energielabel wordt minimaal A+.

Delen
heropening sligro Leiden

14 reacties

 1. René Dentener op

  Mooi. Gaan ze bij Portaal nu ook die oude levensgevaarlijke Agpo-Ferroli cv-ketels vervangen in hun Leidse huurwoningen of moeten daar eerst ongelukken gebeuren voordat ze eindelijk in actie komen daar op het hoofdkantoor in Utrecht? Zie de uitzending van afgelopen week bij Kassa waar emeritus-hoogleraar veiligheid en rampenbestrijding Ben Ale en onafhankelijk technisch onderzoeker Peter Coppes aangaven, dat ca. 150.000 ketels van dit merk die her en der in Nederland staan direct moeten worden vervangen wegens brand- c.q. ontploffingsgevaar. https://kassa.bnnvara.nl/nieuws/oudere-modellen-cv-ketels-van-agpo-ferroli-levensgevaarlijk

 2. Restwarmte uit de industrie is natuurlijk helemaal niet CO2-vrij. Als het bijvoorbeeld van de Hoogovens komt, zijn er heel veel kolen verbrand en is er toch echt heel veel CO2 de lucht ingegaan om die warmte te maken. Dat er warmte over blijft en benut wordt, doet daar niets aan af.

  Als iemand iets niet meer nodig heeft, wil dat niet zeggen dat het niets gekost heeft.

 3. Een mooi plan eindelijk
  Na 17 jaar geen algemeen onderhoud gepleegd te hebben
  Maar wel de huur iedere jaar verhoogt
  Afz.
  Bewoner Agaatlaan

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline