Floris Gerts werd vorig jaar nog genomineerd voor 'Sportman van het jaar in Leiden'. Toen reed hij nog voor Roompot. De opnames voor zijn introductievideo vonden plaats bij zijn oude wielervereniging SWIFT.  (Archieffoto: Reanne van Kleef).

Floris Gerts lang aan de kant na harde val op Vlaamse Kasseien

De 26-jarige Leidse profwielrenner Floris Gerts is vier tot zes weken uitgeschakeld. De renner van Tarteletto-Isorex kwam hard ten val tijdens Nokere Koerse in België. Hij liep onder andere een gekneusde schouder, beschadigingen aan een oogkas en een zware hersenschudding op. Na het incident rees in de media de vraag of Gerts wel de juiste medisch aandacht kreeg, omdat er meer belangstelling leek te zijn voor de bekendere Mathieu van der Poel die ook gevallen was.

Ingezonden artikel:

Floris Gerts kon nergens heen in Nokere Koerse. Toen voor hem Max Walscheid abrupt terugzakte in het peloton en onderuit ging, stond Gerts hetzelfde te wachten. Hij was niet de enige: aan de andere kant van de weg ging Mathieu van der Poel ook onderweg. Van der Poel, het wonderkind van Nederland op twee wielen. Gerts kent hem wel, hij zag hem bij het laatste NK ook Nederlands kampioen worden; hijzelf werd daar twaalfde.

Het was pijnlijk om te zien dat de Belgische commentatoren zich uitsluitend bemoeiden met die ene, die rechts lag, Van der Poel. Terwijl links, in het shirt van Tarteletto-Isorex, Gerts ook medische hulp nodig had. Het resultaat van de val; hechtingen onder en boven zijn oog, gekneusde nek, zware hersenschudding en vier tot zes weken langs de kant.

Van arts naar prof
Hij had die diagnose zelf kunnen stellen: als geneeskundestudent woonde hij in Leiden, in een typisch studentenhuis, werd lid bij Minerva, en leefde dat leven zoals verwacht mag worden. Hij fietste toen eigenlijk niet echt, maar schaatste. Fietsen deed hij erbij als training. Op een bepaald moment werd dat fietsen de hoofdmoot en probeerde Gerts dat vijf jaar lang te combineren met zijn studie. Totdat hij besloot zich volledig op het wielrennen toe te leggen.

En met succes; op zijn 22e reed hij bij het Rabobank Development Team, waarna hij prof werd toen hij werd opgepikt door BMC, een Worldtourploeg (denk Champions League) en een serieus grote naam in het peloton. Daar reed hij drie seizoenen, tussen 2015 en eind 2017, en boekte hij zijn tot nu enige profzege. De Volta Limburg Classic in 2016.Begin 2018 verkaste hij naar het pro-continentale Roompot-Nederlandse Loterij (denk UEFA Cup). En nu dus, anno 2019 rijdt hij voor onder Belgische vlag voor Tarteletto-Isorex, een continentale ploeg (denk Jupiler League).

Gouden generatie
Floris Gerts is een renner voor alle dagen; in alle grote voorjaarsklassiekers heeft hij aan de startlijst gestaan. Dit jaar is dat wellicht anders. Maar als het herstel vlotter gaat dan verwacht, zou het mooi zijn hem 28 april aan de start te zien in Luik-Bastenaken-Luik. Het is te hopen dat hij de faam, die hem vooruitsnelde als stagiair bij Rabobank, nu gaat inhalen en dat de resultaten gaan komen. Het zou hem gegund zijn, juist nu, in de huidige gouden generatie van het Nederlandse wielrennen, om ook een graantje mee te pikken van de successen, eer en bekendheid.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×