(Foto's: Gerry van Bakel).

Participatiekoor Leiden zingt delen van Matthäus Passion in Vredeskerk

‘Dat kunnen die mensen toch helemaal niet.’ Erik Zwiers is niet iemand die zich laat tegenhouden door vooroordelen. Nederland heeft een rijke traditie als het gaat om het zingen van de Matthäus Passion van Bach met Pasen en waarom zouden mensen met dementie daar niet meer aan mee kunnen doen. Vorig jaar debuteerde zijn Participatiekoor in Haarlem, dit jaar is er ook een concert in Leiden.

Zwiers kwam op het idee om een koor op te richten waarin ook mensen met dementie mee kunnen zingen toen hij een boek aan het schrijven was over leven met dementie ‘Zolang ik er ben’ en een man ontmoette met de ziekte van Alzheimer’s die ineens de openingszin uit het slotkoor van de Matthäus Passion begon te zingen. “Dat bracht me op het idee.”

Zelf is Zwiers helemaal geen zanger, maar wel een liefhebber van Bach en de Matthäus Passion behoort wat hem betreft tot de mooiste muziek die er is. Hoe je dan toch een koor uit de grond stampt is volgens hem een kwestie van mensen erbij zoeken die wel verstand hebben van zingen, van Bach en van omgaan met mensen met dementie.

Een Participatiekoor bestaat uit mensen die de Matthäus Passion al eerder gezongen hebben, een deel van de koorleden heeft dementie of afasie en een deel zijn steunzangers. De lat ligt behoorlijk hoog, want er moet uiteindelijk wel een concertuitvoering plaatsvinden. In Leiden gebeurt dat in de Vredeskerk op vrijdag 19 april om 15.00. Het koor zal delen uit de Matthäus Passion ten gehore brengen afgewisseld met de levensverhalen van een aantal deelnemers aan het koor. Kaarten zijn te koop via de website van het Participatiekoor Leiden.


Een reportage van Gerry van Bakel.

Naast de koorleden met dementie of afasie is er voor de steunzangers van het Participatiekoor in Leiden een beroep gedaan op de leden van het koor C.O.V. Ex Animo dat jaarlijks de gehele Matthäus Passion uitvoert. Dit koor bestaat dit jaar 100 jaar en trapt het jubileumjaar af met de Matthäus Passion in de Pieterskerk op woensdag 17 april. Voor meer informatie voor deze uitvoering ga naar de website van Ex Animo.

 

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×