Investeren in een Brexit, die er mogelijk niet eens komt

16

Onzekerheid en onduidelijkheid overheersen in het traject dat het Verenigd Koninkrijk besloot te volgen naar de uitgang uit de Europese Unie. Ruim twee jaar is men daarmee bezig, maar tóch blijkt alles feitelijk onduidelijk nu de deadline nadert. En zelfs dát klopt niet, want de oorspronkelijke deadline was 29 maart; de nieuwste 12 april. En ook is onzeker of dat het dan is. Want misschien krijgen de Britten uitstel en zelfs bestaat de kans dat de Brexit niet doorgaat. Kortom, chaos. Da’s echter één kant van de zaak; die van de gevolgen voor de Britten zelf. Maar er is ook een andere; die van degenen die handelen met en in het Verenigd Koninkrijk. Wat overkomt hen? Hoe bereiden zij zich voor? En waar op eigenlijk? In Leiden is op dat gebied een van de grootste spelers de Infotheek Group.

Grote speler
Berend ten Wolde is Operations Director bij Flex IT en daar verantwoordelijk voor het logistieke deel van het bedrijf. Flex IT is met een omzet van 250 miljoen een grote speler. Het bedrijf heeft klanten over de hele wereld, met op de tweede plaats het Verenigd Koninkrijk. Aan die klanten – de tussenhandel – worden computers geleverd, maar ook telefoons, en netwerk-onderdelen; en dat alles zowel als verkoop als verhuur, en zowel nieuw als refurbished. Niet vreemd dus dat het bedrijf een groot, vier verdiepingen, (distributie)pand heeft in Roomburg, waar tot halverwege de avond grote trailers vertrekken, ook naar het Verenigd Koninkrijk.

Worst case
“We bereiden ons voor op het slechtste scenario”, legt Ten Wolde uit. Dat slechtste is een No Deal en een terugval van het Verenigd Koninkrijk naar de status van “derde wereldland”, een land buiten de EU. “Dat betekent meer papierwerk, andere labels, douane declaratie-formulieren. Uitgebreider vooral. Ook zaken als country of origin moeten worden vermeld.” Nu, met vrij verkeer van mensen en goederen, is dat binnen de EU een stuk eenvoudiger.

Invoice
In de enorme hal, waar teamleider Operations Pim van der Sluis me rondleidt, is de invloed van Brexit zichtbaar. Ten Wolde had het al gezegd: “we hebben een extra rollenbaan voor de UK aangeschaft en twee mensen extra aangesteld, vanwege dat papierwerk”. Daar zitten al enkele duizenden euro’s investering in, naast de extra personeelskosten. “En als Brexit bijvoorbeeld nog een jaar onduidelijk blijft, moet ik die mensen laten gaan en mogelijk een jaar later weer inwerken”. Waar per vervoerder wordt verzameld, is nu extra ruimte vrijgemaakt voor de zeventig zendingen per dag die naar het Verenigd Koninkrijk gaan. “Die worden verzameld tot één zending, omdat klanten anders per zending moeten gaan betalen”. Maar op de invoice moet alles wel weer soort bij soort, type bij type worden gegroepeerd.

Tijd
Kosten zijn ongetwijfeld belangrijk. Maar ook tijd blijkt een wezenlijke factor. “Het is de vraag of de Britse douane op tijd klaar is met de voorbereiding en of de onwennigheid met de nieuwe situatie niet tot vertraging gaat leiden”, zegt Ten Wolde. In een wereld waarin de consument – en daarmee ook bedrijven – gewend is geraakt aan directe behoeftebevrediging is vertraging een spelbreker van jewelste “dan kun je wel kiezen voor een vliegtuig – dat ís sneller – maar ook duurder en sommige zaken kunnen we niet als luchtvracht versturen. Denk aan batterijen”.

Partners
Ten Wolde zelf is al zo’n één tot anderhalve dag per week kwijt aan Brexit “want we verhuren ook apparatuur. Als de Brexit er komt: hoe krijgen we dan onze spullen terug? Want binnen de EU hoefden we geen ingewikkelde eigendomsverklaringen te hebben. (…) En zoiets als de Europese privacywet: ineens valt het VK daar dan buiten en mogen we niet vanzelfsprekend meer beschikken over klantgegevens van onze Britse dochter-onderneming.” Voor wie denkt dat ‘de overheid wel een helpende hand toesteekt’; voor een bedrijf als Flex IT zijn het vooral de vervoerders DHL en UPS met wie intensief contact is geweest over mogelijk beste oplossingen “zij hebben ervaring met douaneformaliteiten en -procedures”.

Alternatieven
Ook in Leiden is gedacht over verschillende scenario’s. “Nee, een omweg over Ierland zat daar niet bij. Maar we hebben wel gekeken naar een oplossing als een buffervoorraad aanleggen in Engeland. Maar wát leg je daar dan neer? Het nieuwste model? Of een model dat daarna juist in een ander land wordt gevraagd? Dat idee is dus af gevallen”. Wat rest, is een aanpassing van de interne procedure die “hopelijk tijdelijk is in afwachting van aanpassing van de logistieke software aan de nieuwe situatie”, zegt Van der Sluis. Ondertussen zitten ook daar dan weer kosten in. Zonder dat nu duidelijk is of dat echt nodig is. “Maar wachten is geen optie”, stelt Ten Wolde, “dan zijn we 12 april, of later, de dupe mocht Brexit doorgaan”. Ondertussen zit er misschien niet eens indrukwekkend veel geld in die voorbereiding, maar wel veel energie en kost ook de onzekerheid energie.

12 April weten we meer. Misschien.

Delen

16 reacties

 1. Nigel Loozen

  De brexit komt er gewoon, wordt met opzet moeilijk gemaakt, straks als de brexit er is zullen meer landen volgen en zal het gedrocht dat de EU heet uit elkaar vallen.

  • Dank voor je stevige mening. Hij komt er dus gewoon, die Brexit. Een hele opluchting want ik twijfel toch soms nog best een beetje. Maar nu begrijp ik waarom het Britse lagerhuis zo moeizaam opereerde: het werd en wordt ze door die EU lastig gemaakt om te besluiten. Zo ver reiken die tentakels dus, tot in de hoofden en harten van soevereine Britten! Als dat straks maar goed gaat als ze op eigen benen staan…
   .
   Ik kijk in spanning uit hoe de rest van je gezaghebbende voorspelling uitkomen gaat. Hij komt me ergens bekend voor. Niettemin, bewonderenswaardig hoe je je, naast je beroepsmatige belangstelling voor boompjes en bijtjes, naast roze auto’s ook in de internationale politieke verdiept. Een jongen van stavast!

   • Marcellus_B op

    Laat anderen in hun waarde
    Reageer op het nieuws en niet op elkaar
    [https://sleutelstad.nl/gedragscode-voor-het-plaatsen-van-reacties-op-sleutelstadnl/]

    • Deze reactie heb je al een paar keer geplaatst. Mijn commentaar:
     1. Strikt genomen is je eigen reactie dan ook ongepast
     .
     2. Reageert N. Loozen op het nieuws? Het is voor hem meer aanleiding om een complottheorie ten beste te geven. Hij gaat niet eens in op het artikel.
     .
     3. Wanneer ik dat in mijn reactie op hem indirect aangeef, ben ik mijns inziens behoorlijk inhoudelijk bezig. Ik breng het nieuws terug onder de aandacht, weg van Baudetgekkiesland, voor wie de Nexit een nieuw leuk speeltje is, klinkt alsof ze een stevige mening over de wereld hebben.

  • Een Leids burger op

   Die Brexit komt er vermoedelijk wel maar de vraag is alleen nog hoe dan precies.
   Maar niet alleen in UK begint meer verzet tegen TE veel invloed van de EU. Ook in andere landen is dat merkbaar. Vanuit handelsoogpunt is een Brexit slecht.
   Een Nexit zie ik nog niet gebeuren en is ook niet wenselijk. WEL een ander EU-beleid.
   [ Denemarken is EU-lid maar heeft niet de euro maar de eigen munt. ]

  • Nigel Loozen

   Ynze de Jong Je europese droom valt in deugen ik geef het nog 5 jaar, als ze zien dat het Verenigd Koninkrijk er sterker uit komt(na de deals met de VS, China en India wat door de EU is geblokkeerd) , zal je zien dat de landen waar het nu al broeit waar de euro sceptische nu al aan de macht zijn, zullen de landen Italie, Polen, Hongarije snel volgen. Over pizza gesproken wel graag salami dan. 😏

   • Eric van 't Groenewout op

    Ha, wat een onzin. In de eerste plaats: het ligt aan het Britse parlement dat er nog steeds geen deal is. Elk voorstel wordt er weggestemd, daaraan kan de EU niets doen.
    Het VK wil de grenzen sluiten en nu het dat kan, wil het opeens wel een open grens houden tussen N-Ierland (VK) en Ierland (EU-lidstaat). Het VK wil dit, wil dat enz. enz., maar toch ook weer niet, mits en/of tenzij.
    Mijn favoriete bezigheid is Politics Live te volgen op de BBC: je valt van de ene in de andere verbazing over Tories en Labour MP’s die totaal niet weten waarover ze het eigenlijk hebben, wat ze willen en hoe dat moet worden gerealiseerd. Al die prachtige vergezichten van sommige conservatieven over de schitterende handelsakkoorden die zij gaan sluiten…, maar als er wordt gevraagd wat de meerwaarde is, weten zij er geen antwoord op te geven, anders dan dat zij ‘take back control’ wensen. Ik voorspel: doordat het VK buiten EU-verband aan slagkracht verliest, komt er helemaal niets terecht van enige verbetering. Integendeel.
    U noemt Denemarken als EU-lid met eigen munt: nou, dat heeft het VK toch ook? De Deense munteenheid is wel gekoppeld aan de Euro.
    Zwitserland is geen EU-lidstaat maar (bijna) overal in Zwitserland kun je met de Euro betalen en Zwitserland neemt op handelsgebied grotendeels ook de EU-wetgeving over. Die wetgeving is namelijk helemaal niet zo slecht en anders dan velen denken: die wetgeving wordt grotendeels door de lidstaten zelf voorgesteld. Het is raar om ook in NL parlementariërs te horen klagen over bepaalde EU-wetgeving die nota bene (mede) door Nederland zelf naar voren is gebracht!
    In de tweede plaats: er is volop handel tussen de EU-landen en de VS, India en China. De waarde van de handel van de EU met China bedraagt meer dan een miljard per dag.
    De EU stelt als eis dat individuele lidstaten zich conformeren aan algemene afspraken die voor ieder lid gelden. Lijkt mij een hele logische eis. Voorkomt bijv. het dumpen van goederen en oneerlijke concurrentie. Het zorgt ook voor een kwaliteitsstandaard (of wilt u ook Amerikaanse chloorkip? of goedkope textiel die het product is van kinderarbeid? of vrachtschepen vol dumpgoederen waardoor Europese bedrijven uit de markt worden geconcurreerd?). Dankzij de EU is dat grotendeels verleden tijd). Dat de Britten buiten EU-verband andere akkoorden kunnen sluiten, wordt niet betwist. Maar waar die meerwaarde dan in zit? Legt u het mij maar uit. Het voorgenomen handelsakkoord tussen VK en USA is voorlopig een faliekant fiasco. Met Liechtenstein is inmiddels wel een handelsovereenkomst die na het vertrek uit de EU moet ingaan. Tel uit je winst… Met Liechtenstein!
    Of het VK betere deals met India, VS en China kan sluiten zonder binnen de EU-kaders te blijven: het zou me verbazen. Kunt u uitleggen wat er voor de Britten op vooruit gaat als evt. betere akkoorden met de door u genoemde landen betekenen dat toegang tot de EU vanuit het VK een stuk lastiger wordt?
    Kunt u uitleggen waarom uit angst voor een harde Brexit investeringen in het VK nu al teruglopen? Kunt u uitleggen waarom bedrijven het VK al hebben verlaten en er nog meer willen vertrekken? Kunt u uitleggen waarom in Schotland massaal (62%) tegen de Brexit is gestemd? En ook in N-Ierland (met de sterke angst om op te gaan in het katholieke Ierland) ruim 55% voor remain heeft gestemd? Kunt u uitleggen waarom op dit moment zo ongeveer de helft (en dat aantal groeit van dag tot dag) van de Schotten voor het verlaten van het VK zou stemmen omdat het liever lid van de EU blijft? En het verzet tegen de Brexit in Schotland, N-Ierland maar ook Wales alleen maar groeit? En vergeet aub niet dat in Schotland in elk (herhaal: elk) stemdistrict voor remain heeft gestemd? 62% van de Schotten is vóór Europa, vóór de EU. En denkt u nu echt dat Polen en Hongaren beter af zijn als zij buiten de EU willen treden? En waarom dan wel? Dat een groepje Poolse investeerders een oerbos wil kappen, komt alleen hun portemonnee ten goede.
    En nu steeds meer Engelsen beginnen te beseffen hoeveel welvaart en sociale wetgeving zij aan de EU hebben te danken, zou het mij niet verbazen dat bij een 2nd referendum een overweldigende meerderheid voor remain stemt. Zeker als de jonge generatie in grote getale komt opdagen. Hun toekomst ligt namelijk in Europa, niet in India of China of Liechtenstein.
    De klucht rond Brexit is het trieste resultaat van een campagne vol desinformatie, leugens en bedrog. Take back control komt er in de praktijk op neer dat Westminster een steviger greep op Schotland, Noord-Ierland en Wales wil uitoefenen. Het VK is sterker verdeeld dan ooit en dat komt niet door de EU maar het onverantwoordelijke populisme van intriganten als Boris Johnson en Nigel “Ravage”.
    God verhoede dat we in NL domkoppen krijgen die om een Nexit schreeuwen. Ik herionner me nog dat je soms een uur bij de grens met Duitsland stil stond. Ik moet er niet aan denken dat al die 100.000den vrachtwagens die vanuit Rotterdam overal naartoe rijden, die dagelijkse ellende moeten ondergaan (niet alleen vanwege de files: je duwt jezelf uit de markt). De Belgen zullen ermee ingenomen zijn: een kwijnend Rotterdam, een florerend Antwerpen.
    En jammer dat Vitesse niet heeft gewonnen.

  • Nigel Loozen

   Wat overigens ook raar is, er werd tegen de associatie verdrag met Oekraïne gestemd maar werd er toch doorheen gedrukt door de EUssr, en nu moeilijk als de VK de EU verlaat, draait allemaal om geld en macht.

  • Ynze de Jong

   Nigel Loozen je denkt dat ik me druk daar om maakt hahahahah. Wat maakt mij het nu uit. In de eu of eruit merk toch geen verschil dan

 2. Eens met ELB. Een NEXIT zou Nederland veel economische schade toebrengen. Dat wil niet zeggen dat we alles maar moeten accepteren waar de EU ons mee opzadelt.

 3. ‘’Dat slechtste is een No Deal en een terugval van het Verenigd Koninkrijk naar de status van “derde wereldland”, een land buiten de EU. “

  Wat een bangmakerij. Handel kan kan nog steeds bedreven worden. Het is wellicht op een aantal aspecten niet optimaal, daar is door de Britten voor gekozen en heb je als ondernemer mee te dealen. De EU moet nu voet bij stuk houden. Als je de Britten laat aanmodderen terwijl je dit als EU met uitstellen faciliteert knaagt dat aan de geloofwaardigheid. Uitstellen lijkt me daarom onlogisch.

Over de auteur

Jan van der Sluis

Schraapt het liefst aan de oppervlakte in de verwachting dat daaronder iets echt leuks is te vinden. Het sociaal en cultureel domein en de thema's (burger)participatie en innovatie boeien hem het meest.

Je bent nu offline