Angel Daleman op bezoek in de studio van Sleutelstad (Foto: Gerry van Bakel).

Schaatsster Angel Daleman wil op alle fronten schitteren

Angel Daleman is pas 12 jaar, maar al heel ervaren op zo’n beetje alle schaatsonderdelen die er zijn. Shorttrack, langebaanschaatsen en marathons, Daleman draait er haar hand niet voor om. De afgelopen winter regende het baanrecords, ze is de tel inmiddels kwijt. Maar de liefde voor de schaats is nog lang niet bekoeld.

Als ukkie van drie stond ze al op de ijsbaan, rond haar achtste had ze door dat ze echt wel wat sneller kon schaatsen dan de schaatsers om haar heen en ging ze ook degene die ouder waren met gemak voorbij. Als je haar naam opzoekt kom je pagina’s met wedstrijden, titels en baanrecords tegen. Daleman heeft een druk en succesvol seizoen achter de rug. Nu is er een korte periode van rust en herstel. Daarna begint de zomertraining op de fiets en de skeelers.

De wedstrijden die haar het meest zijn bijgebleven is de Vikingrace en het EK shorttrack in Rostock in Duitsland. Bij het EK was Daleman eerste op de 1000 meter, op de 500 was ze gevallen en op de 777 meter was ze tweede en werd daarom in het eindklassement werd ze daarmee ook tweede. De eerste plek ging verloren vanwege een foutje op de 777 meter, waar ze eigenlijk eerste had willen en kunnen worden. “Toen had ik wel de pest in. Ik kwam van het ijs en ik was niet heel blij. Ik vergooide mijn kans op de eerste plek en dan kan ik zo boos zijn op mezelf.” Haar grote voorbeeld bij het shorttrack is Suzanne Schulting. Ze heeft haar ook een keer ontmoet en dat was echt cool. “Ik wist niet goed wat ik moest zeggen.”


Schaatsster Angel Daleman in gesprek met Sport071-presentator Gerry van Bakel.

Angel Daleman traint vijf keer per week en traint in zowel Den Haag als Dordrecht en Zoetermeer. In de laatste twee plaatsen vinden de shorttracktrainingen plaats en in Den Haag het langebaanschaatsen. Ze combineert de sport en haar school, ze zit nu nog in groep acht en is nu op zoek naar een middelbare school die haar schaatscarrière niet in de weg staat.

Het doel voor Daleman is nog altijd de Olympische Spelen van 2026. Waar die gaan plaatsvinden is nog niet bekend, Calgary, Stockholm en twee steden in Italië zijn nog in de race. Daleman heeft geen voorkeur. Zij wil gewoon hard schaatsen. En dan het liefst zowel langebaanschaatsen als shorttrack. De duizend meter is daarbij haar favoriete afstand.

Leiderdorp Sport Angel Daleman Sport071-talent


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×