Gistermiddag onthulde de Leiderdorpse wethouder Angelique Beekhuizen de speciale plaktegel bij de bushalte op de Engelendaal ter hoogte van de Winkelhof. (Foto: J.P. Kranenburg).

Oogvereniging voert campagne voor vrije geleidelijnen

Na een campagne rondom geleidelijnen in april 2018, waaraan de drie grote steden Utrecht, Amsterdam en Den Haag deelnamen, voert de Oogvereniging dit jaar door het hele land de actie ‘Houd de lijn vrij!’ om aandacht te vragen voor het vrijhouden van de blindengeleidelijnen. Ook in onze regio loopt de campagne, onder meer met steun van de gemeenten Leiden en Leiderdorp.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Je zult maar blind of slechtziend zijn… @gemeenteleiden #vijfmeilaan

Een bericht gedeeld door sleutelstad (@sleutelstad) op

Geleidelijnen, de geribbelde tegels die lijnen vormen op straat en op de stations, helpen mensen met een visuele beperking om hun weg te vinden door de openbare ruimte. “Helaas weten veel mensen niet wat geleidelijnen zijn en waar ze voor dienen”, weet Rik Wouters. Hij is voorzitter van het kernteam Zuid-Holland van de Oogvereniging. “Vaak staan er mensen, fietsen, koffers, reclameborden of zelfs terrassen op en dat creëert voor de gebruikers lastige en soms zelfs gevaarlijke situaties. Daarom roepen wij iedereen op: Houd de lijn vrij!”


Rik Wouters, voorzitter Oogvereniging Zuid-Holland in gesprek met Gerry van Bakel.

Net als vorig jaar wordt de campagne breed gesteund door de oogbranche en zijn NS en ProRail weer betrokken. Nieuwe partner in de campagne is dit jaar de ANWB die onder andere met een financiële bijdrage het initiatief ondersteunt.

De belangenorganisaties voor mensen met een visuele beperking in Nederland vragen in de campagneweek breed aandacht voor het vrijhouden van geleidelijnen. Mensen die slechtziend of blind zijn voelen met hun taststok of voeten de ribbels om veilig van A naar B te komen. Over straat lopen zonder goed zicht is al lastig genoeg en wordt op deze manier onnodig, wellicht onbedoeld, extra moeilijk gemaakt.

Leiderdorp
De gemeente Leiderdorp zet zich actief in voor de campagne. Na de onthulling van de plaktegel door wethouder Beekhuizen bij een bushalte aan de Engelendaal ging een promogroep van vrijwilligers plaktegels plaatsen bij de overige bushaltes. Op donderdag, vrijdag en zaterdag flyeren ze bij de winkelcentra Santhorst, Winkelhof en Baanderij.

Leiden
In Leiden wordt er ook volop aandacht gevraagd voor de campagne. Zo zijn er woensdag en donderdag flyer-teams actief in de stad. Morgen bij Leiden Centraal en vrijdagmiddag rond het stadhuis.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×