Oegstgeest en Leiderdorp kiezen voor Publieke Sector Accountants

Bij de aanbesteding voor een nieuwe gemeentelijke accountant hebben Oegstgeest en Leiderdorp gekozen voor het jonge bedrijfje Publieke Sector Accountants (PSA), dat anderhalf jaar geleden is opgericht. Deze accountant komt in de plaats van het huidige accountantskantoor EY, dat de controles van de gemeentelijke boekhouding het afgelopen jaar niet op tijd kon aanleveren door capaciteitsproblemen. De keuze voor PSA moet nog wel worden goedgekeurd door de gemeenteraden.

Als belangrijke reden om voor PSA te kiezen wordt de proactieve opstelling van het bedrijf genoemd. “Als dat waargemaakt wordt dan gaan we er echt op vooruit in vergelijking met een standaard accountant”, zei Edgard Cremers (VVD) in een besloten vergadering van de raadscommissie Audit afgelopen maandag. Het videoverslag van die vergadering werd onbedoeld toch online geplaatst. Ook werd het belang van een goede communicatie genoemd. “We hechten waarde aan een open communicatie, vooral ook op momenten dat iets niet gaat zoals we gepland hadden”, voegde Arne-Jan Vos (D66) daar, verwijzend naar hoe dat afgelopen jaren niet echt het geval was, aan toe.

Overdracht
Op dit moment werkt EY nog aan de controle van de boekhouding over 2018. Dat is het laatste wat dat kantoor voorlopig voor Oegstgeest gaat doen, er vanuit gaande dat de gemeenteraad van Oegstgeest op 25 april instemt met de keuze voor PSA. Die accountant gaat dan de controles over 2019, 2020 en 2021 uitvoeren. “We willen daar zo snel mogelijk mee starten”, aldus PSA tijdens de kennismaking in Oegstgeest. “We zullen daarom snel contact zoeken met onze voorganger, zodat de overdracht snel en daardoor hopelijk soepeltjes kan verlopen.” Vanaf dit jaar controleert PSA naar eigen zeggen voor vijftien gemeenten – van 10.000 tot 80.000 inwoners – de boekhouding.

Leiderdorp
Ook Leiderdorp heeft uit de aanbestedingsprocedure gekozen voor PSA. Op 20 mei wordt in de gemeenteraad over de benoeming besloten. De verwachting is dat de raad dan akkoord zal gaan met de uitkomst van de aanbestedingsprocedure.

De gemeente Leiden is tot op heden ook nog klant bij EY en is door het aflopende contract op zoek naar nieuwe accountant. Over dat proces is vooralsnog niets bekend.

Leiderdorp Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×