Senna Maatoug en Lisa de Bruijn (Foto: Gerry van Bakel).

Praat mee in Old School over 'Meer of minder Europa'

Volgende maand mag Nederland weer naar de stembus, dit keer gaat het om de verkiezingen voor het Europees Parlement. Wat willen we eigenlijk met Europa in tijden van Brexit, euroscepsis in EU-landen als Hongarije en Polen en ook in Nederland zelf na de verkiezingsoverwinning van Forum voor Democratie die de discussie over een Nexit aanzwengelt. Het Collectief nodigt je uit woensdag 17 april naar Old School te komen voor een debatavond over ‘Meer of minder Europa’.

Er staan vanavond twee sprekers in Old School: Michiel Luining, docent aan het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden, en Felix Klos, D66-kandidaat voor het Europees Parlement. Zij zullen een korte inleiding geven en daarna mag de zaal zich gaan mengen in het gesprek onder leiding van Collectief-leden Senna Maatoug en Lisa de Bruijn. De deuren van Old School aan het Pieterskerkplein gaan open om 20.00 uur, de debatavond begint om 20.15 uur en duurt tot 22.00 uur.

Beleidseconoom Senna Maatoug en huisarts in opleiding Lisa de Bruijn zijn anderhalf jaar geleden met Het Collectief gestart om een plek te bieden aan het publieke debat. De Balie en Pakhuis De Zwijger dienden daarbij als voorbeeld. Maatoug en De Bruijn vinden dat zoiets in Leiden ontbreekt, terwijl het er wel zou moeten zijn. Toen zijn ze zelf maar begonnen met het organiseren van debatavonden. “Wij bereiden de avonden voor en proberen het gesprek in goede banen te leiden. Maar we zijn ook volgend als er deelthema’s en vragen uit de zaal komen. Er komen soms heel verrassende aspecten aan bod.”

Jong publiek aanspreken
“In de aanloop naar verkiezingen willen politici vooral dat je op hen stemt, wij willen dat mensen zelf nadenken over wat de willen met Europa,” zegt Maatoug. “We hopen op een gemĂȘleerd publiek, maar proberen juist ook jonge mensen aan te trekken. Want het gaat ook over de vraag hoe Europa er over 80 jaar uit zal zien. Wij staan voor alle meningen open.” Forum voor Democratie is wel uitgenodigd voor deze avond, maar er is niet op gereageerd. “Jammer,” vindt De Bruijn, “wij denken dat ze een goede aanvulling zouden zijn geweest. Misschien een volgende keer.”


Gerry van Bakel in gesprek met Collectief-oprichters Senna Maatoug en Lisa de Bruijn.

Voor meer informatie over de debatavond ‘Meer of minder Europa’ ga naar de facebookpagina van Het Collectief.

 

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×