Praat mee in Old School over ‘Meer of minder Europa’

12

Volgende maand mag Nederland weer naar de stembus, dit keer gaat het om de verkiezingen voor het Europees Parlement. Wat willen we eigenlijk met Europa in tijden van Brexit, euroscepsis in EU-landen als Hongarije en Polen en ook in Nederland zelf na de verkiezingsoverwinning van Forum voor Democratie die de discussie over een Nexit aanzwengelt. Het Collectief nodigt je uit woensdag 17 april naar Old School te komen voor een debatavond over ‘Meer of minder Europa’.

Er staan vanavond twee sprekers in Old School: Michiel Luining, docent aan het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden, en Felix Klos, D66-kandidaat voor het Europees Parlement. Zij zullen een korte inleiding geven en daarna mag de zaal zich gaan mengen in het gesprek onder leiding van Collectief-leden Senna Maatoug en Lisa de Bruijn. De deuren van Old School aan het Pieterskerkplein gaan open om 20.00 uur, de debatavond begint om 20.15 uur en duurt tot 22.00 uur.

Beleidseconoom Senna Maatoug en huisarts in opleiding Lisa de Bruijn zijn anderhalf jaar geleden met Het Collectief gestart om een plek te bieden aan het publieke debat. De Balie en Pakhuis De Zwijger dienden daarbij als voorbeeld. Maatoug en De Bruijn vinden dat zoiets in Leiden ontbreekt, terwijl het er wel zou moeten zijn. Toen zijn ze zelf maar begonnen met het organiseren van debatavonden. “Wij bereiden de avonden voor en proberen het gesprek in goede banen te leiden. Maar we zijn ook volgend als er deelthema’s en vragen uit de zaal komen. Er komen soms heel verrassende aspecten aan bod.”

Jong publiek aanspreken
“In de aanloop naar verkiezingen willen politici vooral dat je op hen stemt, wij willen dat mensen zelf nadenken over wat de willen met Europa,” zegt Maatoug. “We hopen op een gemêleerd publiek, maar proberen juist ook jonge mensen aan te trekken. Want het gaat ook over de vraag hoe Europa er over 80 jaar uit zal zien. Wij staan voor alle meningen open.” Forum voor Democratie is wel uitgenodigd voor deze avond, maar er is niet op gereageerd. “Jammer,” vindt De Bruijn, “wij denken dat ze een goede aanvulling zouden zijn geweest. Misschien een volgende keer.”


Gerry van Bakel in gesprek met Collectief-oprichters Senna Maatoug en Lisa de Bruijn.

Voor meer informatie over de debatavond ‘Meer of minder Europa’ ga naar de facebookpagina van Het Collectief.

 

 

Delen

12 reacties

  • Het idee dat economie niet politiek is, is een neoliberale fictie die kennelijk met succes bij u is overgedragen. Met zoveel succes zelfs, dat u zich hier ontpopt tot apostel.
   .
   ‘Neoliberalisme’ is een Groot Woord. Daarmee valt doorgaans niet of nauwelijks te discussiëren. Voor een begrip van de strekking van wat ik in mijn eerste zin betoogde, verwijs ik u door, indien geïnteresseerd, naar de recensie van een puik recent boek erover: https://www.foreignaffairs.com/reviews/review-essay/2019-04-16/world-safe-capital

    • Dat deed ik. Maar u niet.
     .
     Gelieve een volgende keer wat langer na te denken voor u weer zedig uit de heup schiet. Wéér, want deze reactie heeft u al een paar keer onder een reactie van mij geplaatst, en ik ben er eerder al eens op ingegaan. Heb toen gewezen op de interne tegenstrijdigheid van uw reactie en het – zoals ook nu – ook nog eens niet van toepassing zijn op de situatie in kwestie.
     .
     Waardoor de gedachte wordt gewekt, dat iets anders dan aandacht/liefde voor de inhoud/nieuws u doet reageren.

 1. Er staan vanavond twee sprekers in Old School: Michiel Luining, docent aan het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden, en Felix Klos, D66-kandidaat voor het Europees Parlement. Leuk twee pro EU stalmeesters, dat zal wat vernieuwends brengen. Gewoon terug naar een handelsunie, een soort EEG 2.0 tussen landen met gelijke arbeidsethos, belasting structuur en met voor ons, normale normen en waarden mbt tot omkoping, fraude, corruptie enz. Ik ben van mening dat Scandinavie, NL, UK, D, AU, CH en Noord Italie een prima EEG 2.0 kunnen vormen,De aangesloten staten blijven qua rechten, munteenheid en belastingen autonoom. Ik zie een superstaat met eigen leger (dat ingezet kan en zal worden tegen bevolking die anti EU is, zie verdrag van Lissabon) en een ongekozen parlement absoluut niet zitten.

  • U had natuurlijk vanavond kunnen gaan. Maar eenvoudiger is voor een virtueel publiek verklaren dat je het juiste antwoord hebt. Gewoon mezusmezo zoals JanW het ziet. Einde discussie. JanW heeft gewoon gelijk, geeft JanW ruiterlijk toe; het is een sterke spreker.

    • Ik heb u al eens gewezen op het in-zijn-staart-bijtend karakter van deze terugkerende reactie van u.
     .
     Het is tekenend dat uw reactie onder die van mij staat, en niet onder die van JanW. Immers, JanWs commentaar komt neer op het verdacht maken van de organisatoren. Zij zouden in de opzet al kleur bekennen (“Leuk twee pro EU stalmeesters”), het debat daarmee geen debat maar propaganda worden. Dit alles oordeelt JanW vanaf de luie stoel.
     .
     Waarna hij vanaf dezelfde luie stoel de deskundige uithangt en ongevraagd meedeelt hoe het werkelijk zit, zonder de moeite te nemen argumenten aan te dragen. De welwillende lezers moeten JanW maar op gezag geloven (“Gewoon terug naar een handelsunie, een soort EEG 2.0 “, “Ik ben van mening dat….autonoom”. “Ik zie een superstaat…absoluut niet zitten.”.
     .
     U meet dermate met twee maten dat uw reactie niet te goeder trouw lijkt.

    • De enige oplossing om deze idioot “”Comment”” te benaderen is niet te reageren.
     Helaas word er door sommigen nog steeds op gereageerd.
     Als iedereen daarmee stopt zal deze idioot uiteindelijk beseffen dat verder reageren geen zin heeft en vind hij geen verdere bevrediging om reageerders belachelijk te maken.

  • Baet Costen op

   Daarom zijn er ook verkiezingen. Niemand ziet een ongekozen parlement zitten en het door u gemelde inzetten van een EU-leger tegen anti-EU ingezetenen: waar haalt u die onzin vandaan? Zo’n leger is er niet en als het er komt, zal het hoe dan ook binnen NAVO-verband zijn ingebed.
   De EU is een logisch verlengstuk van de EEG. En waarom sluit u België en Frankrijk uit? Zijn zeer belangrijke landen voor ons. Wat het opnieuw invoeren van de gulden als munteenheid voor positieve effecten kan hebben is duidelijk: die zijn er niet. Ja, de grenswisselkantoren gaan erop vooruit, maar iedereen die op vakantie naar een ander Europees (EU-)land gaat, gaat erop achteruit. De gulden was tientallen jaren gekoppeld aan de Duitse Mark. Voer de gulden in en het wordt qua waarde gekoppeld aan de Euro. En dan?
   Tip: lees eens de inhoud van het Verdrag van Lissabon. De rol van de nationale parlementen is bijvoorbeeld sterk vergroot. Wat u over het leger meldt, is volkomen onzin.

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline