Vertegenwoordigers van Allettahof, Assalem, Boschbloem, Cirkelbus, Humanitas, JES Rijnland, Vrijetijdsbesteding en Vormingsactiviteiten (VTV), Voor Elkaar Leiden/Schuldhulpmaatje, Zonnebloem, Schuldhulpmaatje Voorschoten, Voorschoten Voor Elkaar en de gemeente Voorschoten. (Foto: PR).

Versterking samenwerking vrijwilligersorganisaties en Voorschoten Voor Elkaar

Dinsdag voerden ‘Voorschoten Voor Elkaar’ en de gemeente Voorschoten een tweede gesprek met negen (vrijwilligers)organisaties in de huiskamer van Vliethuis. Al deze organisaties gaan vanaf 1 januari 2020 hun samenwerking verstevigen. “Deze organisaties zorgen samen voor een gevarieerd en zeer waardevol aanbod van lokale activiteiten voor inwoners. Het is ontzettend belangrijk om deze te behouden en waar mogelijk te versterken”, aldus de gemeente.

Stevige basis van ondersteuning en hulpverlening
Voorschoten Voor Elkaar heeft tijdens de avond duidelijkheid gegeven over de nabije toekomst. Want wat betekent deze samenwerking nu precies en waarom willen we dat. Voorschoten Voor Elkaar wordt een brede welzijnsorganisatie. En deze brede welzijnsorganisatie wordt een verbinder tussen alle vrijwilligersinitiatieven die het dorp rijk is, om zo een stevige basis van ondersteuning te organiseren. Tegelijkertijd kan ze helpen bij bijvoorbeeld het werven van fondsen en het begeleiden van vrijwilligers. De kracht van deze lokale partij, die letterlijk een schakel is tussen de formele en informele ondersteuning, zit in het laten groeien en bloeien van alle activiteiten. Zodat het totaal meer wordt dan de optelsom der delen. Op deze manier dragen de activiteiten aanzienlijk bij aan het verminderen van het (soms onnodige) gebruik van maatwerkvoorzieningen.

Van kleine moderne welzijnsorganisatie naar brede welzijnsorganisatie
“De afgelopen twee jaar hebben wij ons ontwikkeld tot een kleine moderne welzijnsorganisatie waarmee we al veel hebben bereikt. Denk aan de Odensehuiskamer, mantelzorgondersteuning en welzijn op recept; een digitale vacaturebank voor vrijwillige inzet. Maar om alle taken uit te voeren die horen bij een brede welzijnsorganisatie verstevigen we de band met de lokale vrijwilligersorganisaties én breiden we de expertise uit op het gebied van (school) maatschappelijk werk, cliëntondersteuning, jeugd- en welzijnswerk”, aldus Ria van Vliet, directeur van Voorschoten Voor Elkaar.

Eén toegang, één loket
De gemeente heeft Voorschoten Voor Elkaar aangewezen om een brede welzijnsorganisatie op te zetten omdat zij een lokaal gewortelde partij is. Het nieuwe Voorschoten Voor Elkaar biedt straks één toegang en één loket voor alle ondersteuningsvragen van inwoners van 0-100 jaar. Daarvoor is samenwerking met onder andere deze negen (vrijwilligers)organisaties heel belangrijk. De gesprekken met deze en andere partijen, professionals en vrijwilligers, worden de komende tijd voortgezet en geïntensiveerd. De gemeente en Voorschoten Voor Elkaar houden u de komende tijd op de hoogte van de ontwikkelingen.

Advertentie

Maatschappij Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×