Winnaar Damian Kapojos van de vorige editie van Beelden in Leiden is dit jaar een van de juryleden voor de Frans de Witprijs. (Foto: Chris de Waard).

Beelden in Leiden dit jaar met 'Jonge Beelden' aan de Hooglandse Kerkgracht

Beelden in Leiden opent op donderdag 16 mei alweer de achtste editie van de openluchtbeeldententoonstelling op de Hooglandse Kerkgracht in Leiden. Tien speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte beelden van de jongste lichting beeldhouwers staan centraal tijdens de expositie ‘Jonge Beelden’. De tentoonstelling wordt om 16.00 uur geopend door Jan Teeuwisse, directeur van Museum Beelden aan Zee.

Jonge Beelden
Voor deze achtste editie van Beelden in Leiden selecteerde gastcurator Sandrine van Noort tien talentvolle, jonge beeldhouwers die ieder afzonderlijk binnen het medium sculptuur en met het gekozen materiaal grenzen opzoeken en verleggen, en daarmee de beeldhouwkunst van nieuwe betekenissen voorzien. Milena Naef, Margot Zweers, Josua Wechsler, Martijn Linssen, Koos Buster, Lieve Rutte, Matea Bakula, Tim Mathijsen, Romy Yedidia en Damian Kapojos (winnaar van 2018) maakten voor het eerst een beeld voor de openbare ruimte.

Jong beeldhouwtalent
Beeldhouwkunst heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld. In toenemende mate is beeldhouwkunst conceptueel geworden. Traditionele materialen zoals steen en brons hebben plaatsgemaakt voor vergankelijke kunststofmaterialen. Beeldhouwkunst kan op dit moment alles zijn, een vluchtige installatie, een videowerk, tot een drie dimensionale uitvoering van een schilderij.

De gekozen kunstenaars werken tegen de heersende trend in met overwegend bestendige materialen zoals keramiek, cement, metaal en steen. Zij verdiepen zich in de eigenschappen van het materiaal en onderzoeken de mogelijkheden hiervan. Daarnaast is voor de deelnemende kunstenaars niet het concept leidend voor de perceptie van het beeld, maar zijn het materiaal en de vorm even belangrijk voor de waardering van het werk.

De invloed van internet, waar beelden massaal gedeeld kunnen worden maar ook gekopieerd en voor het werk gebruikt, roept bij kunstenaars vragen op over authenticiteit. Wat betekent echt en nep in een wereld waarin je met één druk op de knop een plaatje te pakken hebt, kunt kopiëren en voor je werk kunt gebruiken? De geselecteerde kunstenaars reageren hierop door nieuwe beelden te creëren waarbij hun persoonlijke uitgangspunt leidend is. Zoals Koos Buster, een van de deelnemers zegt: “Ik wil iets laten zien dat ik alleen kan maken. Ik wil geen trucje herhalen maar met mijn beelden eigenheid creëren, iets maken dat dichtbij mijzelf ligt.”

Frans de Wit juryprijs
Jaarlijks onderdeel van Beelden in Leiden is de uitreiking van de Frans de Witprijs aan de kunstenaar die het meest vernieuwende werk heeft gemaakt. De winnaar ontvangt een oorkonde en een geldbedrag. Daarnaast wordt de kunstenaar uitgenodigd het jaar erop weer deel te nemen aan Beelden In Leiden. Dit jaar bestaat de vakjury uit: Jeannette ten Kate, directeur van Art Connector, Maarten Bertheux, curator en oud conservator van het Stedelijk Museum Amsterdam, Johan Tahon (beeldhouwer), Liesbeth Willems, curator van de Chadha Art collection, en Damian Kapojos, winnaar van de 7e editie van Beelden in Leiden.

Aansluitende tentoonstellingen in Leiden
Op drie locaties in Leiden zijn gedurende de hele zomer satelliettentoonstellingen van Beelden In Leiden te zien: in de voortuin van het LUMC en Bio Science Park worden beelden van Joep van Lieshout en van de Belgische beeldhouwer Johan Tahon tentoongesteld.

In galerie Zône (Nieuwstraat 17B, Leiden) is t/m 4 augustus kleiner werk van de deelnemende kunstenaars te zien.

Beelden In Leiden wordt dit jaar gehouden van 16 mei tot en met 4 augustus .

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×