Sinds het vertrek van supermarkt C1000 staat dit deel van Dorpsstraat 19 leeg. (Foto: Robbert Beurse).

Zoeterwoude wil cultuurhuis in de dorpskern

Met 3 stemmen tegen (SBZ en VVD) en 10 stemmen voor (CDA en PZ) heeft de gemeenteraad van Zoeterwoude donderdag ingestemd met het plan van Wethouder Ton de Gans (Ruimtelijke Ontwikkeling) om Dorpsstraat 19 aan te kopen en er een cultuurhuis in te vestigen.

Supermarkt
Sinds de supermarkt in het dorp in 2013 verhuisde naar het huidige pand even verderop in de straat staat Dorpsstraat 19 (deels) leeg. Drogisterij Kruidvat heeft een groot deel van het voormalige supermarktpand in gebruik, maar voor het leegstaande deel kon geen geïnteresseerde worden gevonden. De gemeente ziet wel mogelijkheden op die locatie en wil er drie instellingen samen huisvesten: Ontmoetingscentrum De Buren, Stichting Oud Zoeterwoude en de Stichting Kunst en Cultuur.

Financiering
De aankoop van het pand wordt betaald uit de algemene reserves. Om deze direct weer aan te vullen wil de gemeente Suetanpad 5 (het huidige onderkomen van de Stichting Oud Zoeterwoude) en de voormalige St. Aloysiusschool (waar later de bibliotheek gevestigd was) aan de Schenkelweg 4 verkopen. Het laatste pand staat leeg sinds de bibliotheek verhuisde naar multifunctioneel gebouw De Buitenplaats waarin ook de brede school Het Avontuur van start ging.

VVD fractievoorzitter Mathieu Paardekooper stemde tegen het plan. Zijn partij ziet de organisaties liever verhuizen naar het monumentale pand aan de Schenkelweg 4. “Dit pand is te groot. En daarom willen we een deel ervan verkopen aan een commerciële partij die er appartementen in kan bouwen”, vult Paardekooper aan.

Senioren Belangen Zoeterwoude ziet geen toekomst voor de Stichting Oud Zoeterwoude in het pand aan de Dorpsstraat. “Ze gaan er in ruimte op achteruit, en dat kan niet de bedoeling zijn”, aldus SBZ fractievoorzitter Thea van der Kooi.


Robbert Beurse sprak over het cultuurhuis met Wethouder Ton de Gans en de fractievoorzitters van PZ, VVD en CDA.

Advertentie

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×