Alle bomen in de Hooigracht worden bij de herinrichting vervangen. Deze kon daarop niet meer wachten en werd uit veiligheid via een noodkap-procedure alvast omgezaagd. (Foto's: Chris de Waard).

Herinrichting Hooigracht start direct na drie oktober

Een maand of tien later dan oorspronkelijk de bedoeling was, gaat de herinrichting van de Hooigracht pas in oktober beginnen. “Direct na 3 oktober”, belooft wethouder Martine Leewis die er vanuit gaat dat voor de zomer de lopende aanbesteding voor de werkzaamheden kan worden afgerond.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Martine Leewis over de Centrumroute en het schrappen van de Gouden Balbrug in de Langegracht uit die plannen.

Probleem bij de herinrichting van het gedeelte Hooigracht-Langeracht in de Centrumroute waren de sterk oplopende kosten. Onder meer door de almaar verbeterde marktomstandigheden. Werd oorspronkelijk gerekend met een bedrag van 22 miljoen euro, gaande het proces liep dat op tot 25 miljoen. Dat verschil kon volgens Leewis nog wel overbrugd worden. Onder meer door extra inkomsten uit subsidies. Maar begin dit jaar bleek ook 25 miljoen niet meer voldoende en kwamen de gemeentelijke rekenmeesters tot hun schrik uit op zo’n 29 miljoen.

Leewis wil niet naar de raad om te vragen om extra budget, maar zoekt het in een aantal versoberingen. Inclusief het schrappen van de Gouden Balbrug gaat ze er nu van uit dat er zeven ton over aan budget blijft. Geld dat de als reserve voor het project in een pot onvoorzien wil stoppen.

Winkeliers op de Hooigracht hebben er de afgelopen jaren in de aanloop naar de herinrichtingsplannen steeds bij de gemeente op aangedrongen om ervoor te zorgen dat de straat niet open zou liggen tijdens de belangrijke decembermaand. Dat lijkt nu toch te gebeuren. Volgens wethouder Leewis staat ze echter in nauw contact met de bedrijven en bewoners in de straat en wordt er met hun wensen rekening gehouden.

In juni 2016 sprong op de hoek van de Groenesteeg en de Hooigracht een waterleiding. (Linkje). Daardoor liep onder meer Eetcafé De Hooykist onder water. Eigenaar Rogier van der Linden wist dat hij daardoor onder andere de vloer zou moeten vervangen, maar had dat gepland voor de periode dat de straat toch open lag en zijn restaurant tijdelijk minder goed bereikbaar zou zijn. Door alle vertraging kon hij daar niet meer op wachten en is het bedrijf nu alsnog enkele weken wegens verbouwing gesloten. “Ik moest wel, we zakten op verschillende plaatsen inmiddels door de vloer heen”, zegt Van der Linden die over een week of drie weer open hoopt te zijn. De Hooykist nieuwe stijl zal er dan overigens heel anders uitzien. De verhogingen verdwijnen en de bar komt op een andere plek. “Het wordt meer zoals het ooit was”.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×