Molenaar Arthur de Groodt met zijn Cornelisz Joppens beeldje in Molen de Heesterboom.

Cornelis Joppensz beeldje voor molenaar Arthur de Groodt

Afgelopen zaterdag reikte wethouder Yvonne van Delft in Houtzaagmolen de Heesterboom het Cornelis Joppenszbeeldje van de stad Leiden uit aan molenaar Arthur de Groodt. Zij roemde onder meer zijn liefde voor en kennis van het molenaarsvak, die hij al meer dan veertig jaar als vrijwilliger uitdraagt aan de duizenden bezoekers van de molen. Naast het molenaarswerk is De Groodt al ruim tien jaar actief bestuurslid van Stichting Houtzaagmolen De Heesterboom.

De Voorschotenaar is sinds 1976/1977 vrijwilliger bij de Leidse molen De Heesterboom. In 1978 behaalde hij zijn molenaarsexamen in Katwijk op molen ‘De Geregtigheid’. Hierna was hij niet meer van molen De Heesterboom weg te denken. Hij leerde door de jaren heen de fijne kneepjes van het molenaarsvak, tot hij alle vaardigheden beheerste die nodig zijn voor het werken met een houtzaagmolen. Met groot enthousiasme toonde hij de duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland hoe houtzagen op windkracht in zijn werk gaat. Dit doet hij trouwens nog, door wekelijks op zondag op aanstekelijke manier aan jong en oud rondleidingen en demonstraties te geven. Hij doet dit ook tijdens de jaarlijkse Molendagen in mei en tijdens de Open Monumentendagen in september.

Arthur de Groodt is de spil van een enthousiaste groep molenaars, molenaars in opleiding en andere vrijwilligers, die wekelijks samen boomstammen tot planken zagen, onderhoud plegen, of versleten onderdelen vervangen. Met zijn grote kennis van molens in het algemeen en houtzaagmolens in het bijzonder is hij degene die erop toeziet dat dit soort werkzaamheden op historisch verantwoorde wijze gebeurt. Hij zorgt ervoor dat De Heesterboom draait als een tierelier. Met zijn kennis en vakmanschap draagt hij substantieel bij aan de instandhouding van houtzaagmolen De Heesterboom als draaiend en zagend top 100-monument in Nederland.

Verder leverde molenaar De Groodt een belangrijke bijdrage aan het documenteren van de historie van houtzaagmolen De Heesterboom en de andere houtzaagmolens die ooit deel uitmaakten van houtbedrijf Noordman. Deze informatie heeft hij toegankelijk gemaakt voor het publiek op de website van De Heesterboom, waarvan hij de ontwerper en beheerder is.

Het college van burgemeester en wethouders waardeert met deze toekenning van het Cornelis Joppenszbeeldje de betekenis die Arthur de Groodt heeft voor de stad en de belangrijke rol die hij al vier decennia speelt in het behoud van het Leidse culturele molenerfgoed.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×