ChristenUnie & SGP haken niet aan bij provinciaal principe-akkoord

3

Het principeakkoord dat de onderhandelaars van Forum voor democratie, VVD en CDA in Zuid-Holland begin deze maand bereikten leidt vooralsnog niet tot een meerderheidscoalitie. Daarvoor is minimaal nog een vierde partij nodig en in het Provinciehuis richtten de blikken zich daarbij de afgelopen week vooral richting de fractie van de ChristenUnie & SGP. Die staat echter helemaal niet te wachten om zomaar aan te sluiten bij het door de drie partijen gesloten akkoord.

“Simpelweg aansluiten bij het bestaande blok is geen optie,” zo laten de de twee partijen weten. “We staan bekend als partijen die bereid zijn om verantwoordelijkheid te nemen, maar dan doen FvD, VVD en CDA er goed aan hun inhoudelijke verkenning van tafel te halen. Een gesprek over coalitievorming kan alleen plaatsvinden als er sprake is van een gelijkwaardig vertrekpunt,” aldus fractievoorzitter Jacco Schonewille. “Deelname aan een coalitie is voor ons nooit een doel op zich. Het dichterbij brengen van onze idealen staat voorop, of dat nu in oppositie of coalitie is.”

De afgelopen weken heeft de fractie van ChristenUnie en SGP in Zuid-Holland meerdere keren gesproken over een mogelijk te vormen coalitie. Schonewille: “De ChristenUnie & SGP fractie staat in Zuid-Holland voor een ambitieus klimaatbeleid, een sterke samenleving, een mooie toekomst voor de landbouw in Zuid-Holland. Het mag duidelijk zijn dat wij heel scherp voor ogen hebben welke keuzes we daarin willen maken. Maar zolang er een afgeronde inhoudelijke verkenning van andere partijen op tafel ligt, zien we niet voldoende perspectief om aan te schuiven”.

 

Delen

3 reacties

  1. De doorstroming van vers bloed wordt tegengehouden.
    Alsof een ader in het totaal lichaam niet gedotterd mag worden. Lees voor het totaal lichaam: de stand van zaken gedurende decennia, waarbij het niet opschiet en de kracht terug loopt: politie, onderwijs, justitie, pensioenen, handhaving enz.enz.
    Dat leidt dus tot een hart attaque. Met dank aan de blokkeerders met hun eeuwige mooie praatjes.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline