Bewoners Zoeterwoude willen zeggenschap in windmolenproject A4

2

Een groep bewoners van Zoeterwoude wil de komende maanden afspraken maken met projectontwikkelaar Prodeon. De PROjectorganisatie voor Duurzame EnergieOpwekking in Nederland.bouwt momenteel twee windturbines langs de A4. In de gesprekken willen de bewoners vooral afspraken maken over de manier waarop bewoners betrokken kunnen zijn bij dit project.

Jos Atteveld, woordvoerder van de groep: “We vinden de windmolens een goede stap in de richting van de vergroening van onze Zoeterwoudse energie. Tegelijkertijd vinden we het belangrijk dat de bewoners van ons dorp kunnen profiteren van de opbrengst.”

Coöperatie van lokale burgers
De gesprekken kunnen leiden tot de oprichting van een bewonerscoöperatie die een deel van de windmolens in eigendom heeft. Bewoners rondom de molens kunnen dan investeren in een aandeel en zijn dan mede-eigenaar. Atteveld: “Dat levert een veel interessanter rendement op dan je op je spaarrekening krijgt.” Atteveld werkt momenteel mee aan de oprichting van een regionale energiecoöperatie: Rijnland Energie. Die gaat zich bezighouden met de belangenbehartiging van bewoners bij gemeente-overstijgende wind- en zonneprojecten.

Hogere molens, meer windenergie
Prodeon heeft onlangs in een brief aan de omwonenden de plannen kenbaar gemaakt: in juni wordt gestart met de opbouw van de molens. Die hebben een grotere capaciteit dan de molens die er eerder stonden. Het project zou in oktober van dit jaar klaar kunnen zijn.

Meer duurzame initiatieven
Zoeterwoude kent meer duurzame initiatieven. Zoeterwoude Duurzaam 2030 (ZD2030) enthousiasmeert dorpsgenoten om bij te dragen aan een duurzame energievoorziening. Met dat doel deelt ZD20130 ervaring met besparen, isoleren, opwekken en subsidies. ZD2030 richtte eerder ook Zon op Zoeterwoude op voor coöperatieve zonnedaken.

Delen

2 reacties

 1. Met de eerste herfststormen achter de rug weten windmolens nogal wat aandacht te
  trekken. Beveiligingen die niet werken waardoor de windmolen over z’n toeren gaat, wieken
  die afbreken, complete masten die omvallen, en helaas enkele dodelijke ongevallen bij een
  windmolen in Zuid Holland.
  Over het algemeen zijn windmolens veilig. Behalve ongemak voor de omgeving van een
  windmolenpark op land in de buurt van woningen zijn er bij calamiteiten met windmolens
  helaas ook enkele burgerslachtoffers door brand in een windmolen te betreuren geweest.
  Vrijwel dagelijks lezen we over de betreurenswaardige dood van twee jonge medewerkers
  van een onderhoudsbedrijf uit Barneveld, zonder dat er ook maar één woord aandacht
  wordt besteed aan de dood van tientallen inwoners en werknemers van fabrieken in China
  die voor Nederlandse windmolens de magneten maken.
  1.1 Doden in China
  Hoe anders is dat bij de fabricage van één van de belangrijkste onderdelen van de generator,
  de neodymium magneten die in China worden gemaakt.
  In de stad Baotou in Noord China aan de grens met Mongolië, voltrekt zich een humanitaire
  ramp van ongekende omvang, met dank aan de windmolens die in Nederland, Engeland,
  België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Schotland het groene plaatje moeten inkleuren.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline