Mazelen vastgesteld bij kindje in Leiden

127

Bij een kindje in Leiden is gisteren mazelen vastgesteld. Het kindje is voor de zekerheid opgenomen in het ziekenhuis. Het kindje is in de tijd dat het ziek was naar een kinderdagverblijf in Leiden geweest. Mazelen is zeer besmettelijk. GGD Hollands Midden doet dan ook bron- en contactonderzoek om verspreiding te voorkomen.

In principe zijn kinderen vanaf 14 maanden via het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd tegen mazelen waardoor ze niet ziek kunnen worden. Het nu besmette kindje was jonger en is waarschijnlijk in het buitenland besmet geraakt. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn in heel Nederland twintig gevallen vastgesteld. Dat is tien keer zoveel als in de jaren ervoor.

Mazelen is een virus dat zit in de neus- en keelholte van iemand die besmet is. Door hoesten, praten, niezen en via speeksel (bv via speen) komt het virus in de lucht en kan door een ander ingeademd worden. Zo kan iemand anders ook besmet worden met mazelen. De ziekte is zeer besmettelijk

Bron- en contactonderzoek
GGD Hollands Midden doet bron- en contactonderzoek. Contacten van het zieke kindje die mazelen al hebben doorgemaakt of tegen deze ziekte zijn gevaccineerd, zijn voldoende beschermd. Contacten die niet beschermd zijn, is geadviseerd te letten op klachten.

Klachten van mazelen
Mazelen begint plotseling met koorts, algemene malaise, hangerigheid, verkoudheid en hoesten. Deze verschijnselen verdwijnen vrij snel. Na twee tot drie dagen ontstaat opnieuw koorts, nu hoger. Enkele dagen tot een week daarna ontstaat een huiduitslag. Die begint achter de oren en verspreidt zich over het hele lichaam. Na een paar dagen wordt de huiduitslag minder en daalt de koorts.

Als blootgestelde mensen klachten krijgen, wordt hen geadviseerd niet naar de huisarts te gaan, maar telefonisch contact op te nemen met de huisarts en aan te geven dat er contact is geweest met een mazelenpatiënt. Dit om te voorkomen dat andere mensen in bijvoorbeeld de wachtkamer van de huisarts besmet worden.

Meer informatie, vragen en antwoorden over mazelen staat op www.ggdhm.nl.

 

Delen
heropening sligro Leiden

127 reacties

   • Top he, al die ouders die hun baby mee naar het buitenland nemen. Dat zou verboden moeten worden. Mensen die niet ‘beschermd’ zijn mogen het land niet meer uit.

   • Dat is onjuist. Zij die mazelen hebben gehad zijn hun leven lang resistent. Zij die onder het RijksVaccinatieProgramma (RVP) vallen hebben een herhaalprik op hun 9e gehad en zijn zo goed als resistent (herinfectie komt sporadisch voor en geeft dan een ander ziektebeeld). Zie https://lci.rivm.nl/richtlijnen/mazelen

    • Zo goed als resistent? Niet goed genoeg. Mensen die niet elke 8 jaar een booster hebben gehaald moet elk contact met andere mensen worden verboden. Onverantwoordelijk gedrag!!! Schoften zijn het

 1. Hoogste tijd voor een vaccinatieplicht, maar dat ligt moeilijk bij allerlei religieuze fanatici, zweverige zwetsers, googelende en facebookende nepdeskundigen, andere verwarde sukkels en een aantal al even onnozele politici. In afwachting van de invoering van de vaccinatieplicht zouden alle kinderdagverblijven ongevaccineerde kinderen moeten weigeren. Ouders die hun kinderen bewust niet laten inenten, zonder dringende medische redenen, zijn de facto misdadigers die een stevige straf verdienen.

  • Het lijkt erop dat het een kindje uit het buitenland betreft.
   Het is bekend dat de Spanjaarden in de 16e eeuw mazelen, pokken, griep, cocoliztlie, pest en geslachtziektes naar Amerika gebracht hebben, waardoor er onder de oorspronkelijke indianenbevolking, Maya’s Azteken een slachting plaats vond.
   Zo daalde de bevolking van Mexico van 25 miljoen naar 0,7 miljoen, dat is 97%.

  • Kinderdagverblijven zouden babies moeten weigeren die te jong zijn om in te enten. Zeker als ze in het buitenland zijn geweest.
   En iedereen die niet al de mazelen heeft gehad moeten verplicht worden in Nederland te blijven. Iedereen die moedwillig naar het buitenland gaat zonder 100% immuun te zijn (lees: iedereen die de mazelen niet heeft gehad) is een potentiële moordenaar.

   Oh en op elke auto moet verplicht een alcoholslot, rokers moeten verplicht worden een plastic huls te dragen en elke medicijnfabrikant moet de gevangenis in.

 2. Pieter Hoeberichts

  toen ik 4 was werd dezelfde diagnose gesteld en was er geen paniek, even er doorheen en dan immuun weer verder. Net als de waterpokken. Dan zag je er even uit als een krentenbol.

   • Wim de Leeuw op

    Ik ben geneigd om ook zo te reageren. Snel in de stress en voor hun 25e de eerste burnout.
    Aan de andere kant… jij en ik zijn leeftijdsgenoten. Denk jij dat de generatie voor ons – die na WO2 eigenhandig dit land weer hebben opgebouwd – anders naar ons keken? 😉
    Vermoedelijk vielen wij destijds in de categorie van al dan niet langharig werkschuw tuig 😉

  • Pieter Hoeberichts

   Carla Opdam Mark ik heb zelf flink rottigheid, ook aan mijn ogen, door Toxoplasmose; de berichtgeving erover heeft het niet over de bijnaam: “kattenbakkenziekte”. De behandeling ervoor heeft meer kwaad dan goed gedaan.

  • Nessy Shepherd

   tja een lekke hartklep kan ik niet zelf herstellen helaas, en ik gebruik zo weinig mogelijk chemisch rotzooi al ontkom ik niet aan een bloedverdunner. En mn wietolie druppies 🙂

  • Nessy Shepherd

   Heb je die van paracetamol wel eens gekeken…sommige dingen kun je niet onderuit (in mijn geval). Vroeger hoorde je niet van kanker bij kinderen nu 1 op 4, gender problemen was zeldzaam, nu niet meer. Vaccineren doet volgens mij veel kwaad. Er sterven meer kinderen aan bijwerkingen dan aan de ziekte. Maar wat dit betreft denken wij anders, en dat mag gelukkig 😉 love u anyway 😘😘

  • Anja du Mortier

   Nessy Shepherd gender probleem was niet zeldzaam. …er werd niet over gesproken….je moet ns weten hoeveel uit angst voor de mening van de omgeving uit het leven zijn gestapt. …hoevelen er vroeger als kind hebben geleden omdat ze voelden dat er iets ” was” met hun lijf waar je het niet over moest hebben…. ..Dat werd niet begeleid zoals tegenwoordig maar t was er wel. …ik weet waar ik over praat. ..ken er velen uit de genderwereld…rn dat krijg je niet op latere leeftijd. ..zo wordt je geboren. ..
   Ze worden niet genoemd. ..maar er zijn er velen in de gaskamers verdwenen 😔

  • Nessy Shepherd

   Carla kom op je bent toch geen struisvogel, lezen en het leed zien wat wat vaccineren doet. Als ik het vroeger had geweten had ik niet een kind laten inenten, mijn dochter is vanaf haar vaccinatie zwaar astma patient en ja dat wijt ik aan vaccineren.

  • Carla Opdam Mark

   Nessy Shepherd ja sorry ik geloof er niet in
   En trek het dan door en geen pilletje meer slikken, die bijsluiters wel eens gelezen
   Bij de opvang van mn kleindochter worden antivaxxers geweerd en ik begrijp dat heel goed

  • Nessy Shepherd

   Onzin, ok met mazelen schijnt het anders te zijn omdat die onder 14maanden niet geënt worden(hoe zit het dan met die zgn groepsbescherming), maar elke andere kinderziekte waar een kind voor is geënt hoeft niet bang te zijn voor een ongevaccineerd kind.En hier onder het vaccinatie schema vroeger en nu…..belachelijk!

   • Baby’s hebben tot ongeveer 12 maanden nog bescherming door anti-stoffen van de moeder. In risico situaties, waaronder ook buitenlandreizen, wordt aangeraden eerder dan 14 maanden te vaccineren.

  • Melissa Koolen

   Nessy Shepherd ja en daarom omdst er nu zoveel vaccinaties zijn zijn er zoveel Ziektes uitgeroeid maar door al die mensen die niet enten komt t weer tot leven… en idd deze is pas vanaf 14 maanden maar kan ook eerder vanaf 6 maanden maar hoedt niet omdat je anti stoffen mee krijgt van de moeder maar vanaf 12 maanden gaat uit werken daarom word die weer met 14 maanden gezet.

   En zo heb je al die verhalen over autimise door inentingen is laatst heel onderzoek geweest dat dat helemaal niet waar is en niet aan de entingen ligt is allang achterhaalt en astma krijg je niet door entingen dat heb je of heb je niet en krijg je niet spontaan door een enting

   • Antistoffen van de moeder beschermen het kind in het eerste jaar alleen als die antistoffen gevormd zijn doordat de moeder mazelen heeft gehad. Niet door dat slappe aftreksel in het vaccin.

  • Nessy Shepherd

   Melissa Koolen heb je de link gezien met vaccine schade? en de lijst van inentingen die ik heb gehad, ik ben van 1953. En mijn dochter was een hele gezonde baby, na haar 1e inenting doodziek, dokter zei is van de kinkhoest in het vaccin volgende keer een halve, weer dood ziek en vanaf die dag Astma om de 6 weken aan de zuurstof jarenlang….is voor mij duidelijk hoor.

  • Melissa Koolen

   Nessy Shepherd tja mij zoontje heeft ook om de paar weken aan de zuurstof gelegen opgenomen gelegen noem maar op ziekenhuis in ziekenhuis uit kan niet zonder ze puf maar komt echt niet door de vaccinatie sommige kinderen hebben gewoon pech. En een vaccinatie verkomt niet dat wij ze ziektes niet meer krijgen maar dat als we het krijgen het in mindere mate is omdat het lichaam het herkent en gelijk kan gaan handelen er tegen.

 3. in mijn kindertijd was het verplicht stop.Wat zeuren ze tegenwoordig. ik ben nu 55

 4. Een Leids burger op

  Vroeger in Nederland kwam mazelen veel meer voor. En nu gelukkig minder door inenting.
  Maar hier gaat het om een kindje dat waarschijnlijk in het buitenland besmet is geraakt en toen naar hier is gekomen.
  Dus ook die voortaan inenten zou ik zeggen.

 5. Maaike Dijkstra

  Het kindje was ongevaccineerd maar zelfs gevaccineerd kan dit opgelopen worden. Mocht je 25+ zijn, zijn al je vaccinaties al uitgewerkt. Vriendin heeft de BMR gehad en vervolgens gewoon de mazelen en rode hond. Een vaccinatie is geen magisch tovermiddel. Hoeveel mensen worden er nog zwanger terwijl zij de pil gebruiken die voor 99% zou dekken? Vaccinaties dekken nog minder. Hiernaast is een kindje die de BMR heeft gehad circa een maand besmettelijk en kunnen zij dit overdragen op andere kinderen. Doe gewoon waar je, je goed bij voelt😊.

 6. Een mazelen infectie verloopt bij de meeste kinderen meestal zonder ernstige complicaties. Het virus tastt echter belangrijke cellen van het immuun systeem aan (memory T-cellen). Daardoor verliest zo’n kind natuurlijke afweer tegen bacteriële infecties. Veel kinderen krijgen na een mazelen infectie een bacteriële longinfectie. En zo’n longontsteking is vaak dodelijk.

 7. Sylvia de Wit

  Gewoon dagverblijven waar alle niet ingeenten kinderen mogen komen. En andere waar alleen ingeente kinderen mogen komen. Ieder wat wils 😂

  • Ida Maria Christen

   Ja dan kan je ook niet met vakantie,, speeltuinen,,zwembaden,,zee,,enz enz waar je komt met je eigen kind want een ziek kind zie je niet op moment die besmet is, zie je later pas als het doorbreekt. Dus maak toch niet uit waar je met je kind ben. Je krijgt al de griep als je boodschappen doet hahahaha

 8. Angelina Abrahams

  Veel oude ziektes komen terug .. veel andere zijn niet ingeënt .. zoals veel van ons geboren in nederland van jongs af aan. Maw. Wil je iets tegen gaan en geen probleem laten zijn..?! Inenten 💪

  • Natalie Greeven op

   Vroeger zaten de kinderen ook zonder gordel in de auto. Maar gelukkig leven we niet meer vroeger. Je hoeft nu niet meer ziek te worden met de kans op overlijden of blijvende schade, want er bestaat een vaccin. En bovendien: hoe meer er gevaccineerd zijn, hoe kleiner de kans dat anderen (vooral kleine kinderen en andere kwetsbare mensen) het krijgen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline