Een kindje met mazelen. (Foto: RIVM).

Mazelen vastgesteld bij kindje in Leiden

Bij een kindje in Leiden is gisteren mazelen vastgesteld. Het kindje is voor de zekerheid opgenomen in het ziekenhuis. Het kindje is in de tijd dat het ziek was naar een kinderdagverblijf in Leiden geweest. Mazelen is zeer besmettelijk. GGD Hollands Midden doet dan ook bron- en contactonderzoek om verspreiding te voorkomen.

In principe zijn kinderen vanaf 14 maanden via het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd tegen mazelen waardoor ze niet ziek kunnen worden. Het nu besmette kindje was jonger en is waarschijnlijk in het buitenland besmet geraakt. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn in heel Nederland twintig gevallen vastgesteld. Dat is tien keer zoveel als in de jaren ervoor.

Mazelen is een virus dat zit in de neus- en keelholte van iemand die besmet is. Door hoesten, praten, niezen en via speeksel (bv via speen) komt het virus in de lucht en kan door een ander ingeademd worden. Zo kan iemand anders ook besmet worden met mazelen. De ziekte is zeer besmettelijk

Bron- en contactonderzoek
GGD Hollands Midden doet bron- en contactonderzoek. Contacten van het zieke kindje die mazelen al hebben doorgemaakt of tegen deze ziekte zijn gevaccineerd, zijn voldoende beschermd. Contacten die niet beschermd zijn, is geadviseerd te letten op klachten.

Klachten van mazelen
Mazelen begint plotseling met koorts, algemene malaise, hangerigheid, verkoudheid en hoesten. Deze verschijnselen verdwijnen vrij snel. Na twee tot drie dagen ontstaat opnieuw koorts, nu hoger. Enkele dagen tot een week daarna ontstaat een huiduitslag. Die begint achter de oren en verspreidt zich over het hele lichaam. Na een paar dagen wordt de huiduitslag minder en daalt de koorts.

Als blootgestelde mensen klachten krijgen, wordt hen geadviseerd niet naar de huisarts te gaan, maar telefonisch contact op te nemen met de huisarts en aan te geven dat er contact is geweest met een mazelenpatiënt. Dit om te voorkomen dat andere mensen in bijvoorbeeld de wachtkamer van de huisarts besmet worden.

Meer informatie, vragen en antwoorden over mazelen staat op www.ggdhm.nl.

 

Leiden Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×