Margreet Wesseling in Oud-Poelgeest naast een reuzenberenklauw die Boerhaave graag in zijn tuin had willen hebben. (Foto: PR).

Lezing over Boerhaave’s minder bekende kant in Oud Poelgeest

In het kader van het Boerhaavejaar 2019 houdt de Oegstgeester bioloog Margreet Wesseling morgen, zondag 19 mei, op Kasteel Oud-Poelgeest een ‘Boerhaave-lezing’. In die lezing die wordt gegeven in samenwerking met Dorpsmarketing Oegstgeest en de Rijnlandse Boekhandel veel aandacht voor Boerhaave’s minder bekende kant: zijn leven als plantkundige.

Het is niet voor niets, dat het restaurant van Kasteel Oud-Poelgeest sinds enkele maanden Restaurant Botanicus heet. Boerhaave, de beroemdste bewoner van het landgoed, werd in 1709 naast hoogleraar geneeskunde en kruidkunde ook prefect van de Leidse Hortus Botanicus. Hij noteerde in zogenoemde zaaiboeken alles wat h­ij zaaide of aanplantte in de Hortus en later op het landgoed Oud-Poelgeest. Margreet Wesseling ontdekte in zijn zaaiboeken veel nieuwe informatie die zij combineerde met gegevens uit de vele brieven die Boerhaave schreef.

Wesseling heeft al enkele lezingen gegeven, maar zij vertelt iedere keer andere, nieuwe verhalen. Zij zal zich voor deze lezing helemaal concentreren op het parkbos Oud-Poelgeest, waar Boerhaave een groot deel van zijn laatst jaren heeft doorgebracht.

Na de lezing volgt nog een wandeling. In het huidige parkbos zal Margreet Wesseling enkele bijzondere bomen aanwijzen die, ook al zijn ze niet door Boerhaave geplant, hun eigen verhaal hebben. Ook wordt stilgestaan bij de tulpenboom. En waar lag dat heuveltje dat Boerhaave had aangelegd om het de bergplanten uit Oostenrijk naar de zin te maken?

De lezing over Boerhaave wordt gehouden in de Boerhaavezaal van het Koetshuis bij Kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest; aanvang 14.00 uur, ontvangst vanaf 13.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Rijnlandse Boekhandel of via de website en app van de Rijnlandse Boekhandel. Toegang bedraagt vijf euro inclusief koffie of thee. Reserveren is noodzakelijk. Na afloop zal Margreet Wesseling haar boek nieuwste boek signeren. Het eerder publiceerde boek over het Oegstgeester ‘Bos van Wijckersloot’ zal ook nog verkrijgbaar zijn.

Cultuur Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×