McDonald’s veertig jaar aan de Beestenmarkt

34

Veertig jaar geleden, in mei 1979, opende McDonald’s één van haar eerste restaurants in Nederland aan de Leidse Beestenmarkt. Het bedrijf viert de mijlpaal morgen, dinsdag 21 mei, met een speciale actie: De hele dag wordt de iconische Hamburger verkocht voor 0,40 eurocent.

Destijds was het restaurant aan de Beestenmarkt één van de eerste McDonald’s Restaurant van Nederland. In de afgelopen veertig jaar is er een hoop veranderd, zowel binnen McDonald’s als op de Leidse Beestenmarkt. Het restaurant heeft twee grote verbouwingen ondergaan en sinds 2006 is Walther Jacobs de franchisenemer. Hij nam destijds met zijn vrouw Françoise dit restaurant samen met de vestiging in de Donkersteeg over van Martien Kop.

“In de beginjaren was er zelfs een vijver inclusief fontein te vinden in de lobby. Tegenwoordig heeft het restaurant een strak en overzichtelijk uiterlijk. Er zijn diverse innovaties in de keuken doorgevoerd, de productkeuze is uitgebreid en gasten kunnen ook gemakkelijk zelf hun bestelling plaatsen aan de Easy Order Kiosk,” vertelt Jacobs. “Maar de grootste verandering van de afgelopen jaren zijn denk ik de openingstijden. In de jaren 90 waren we op de Beestenmarkt doordeweeks open tot 23.00 uur en nu kan iedereen tot 03.00 uur terecht en op vrijdag en zaterdag zelfs tot 05.00 uur.”

Delen

34 reacties

 1. 40 jaar vies vreten aan de Beestenmarkt, beestenvreten dus. Niet iets voor een stad om trots op te zijn. Maar het is ronduit een belediging van uitbaters van echte restaurants om zo’n gore snelvreettent en extreme milieuvervuiler een restaurant te noemen.

   • Een Leids burger op

    Je zou zeggen dat sponsoring van Sleutelstad door MacDonalds nu toch niet meer nodig zou zijn nu Sleutelstad ¨staatsomroep¨( ok publieke omroep dan ) is geworden. 🙂
    .
    In de begintijd van MacDonalds ging ik daar als student ook wel eens hamburgers eten totdat ik een keer op TV zag hoe die dingen werden gemaakt. Toen heb ik die ongezonde vette troep niet meer gegeten.

    • IS dit symbool van de tanende Yankee overheersing niet toe aan een getrumpte handelsoorlog op de import en export van hamburgers? Scheelt een hoop maagverkleiningen en darm bypassen onder de vetgemeste welvaartskinderen onder de onsjes.

 2. Ik had gehoopt op nog wat oude foto’s van de Beestenmarkt en ook het interieur van de McDonalds bij dit artikel. Heeft iemand die?

 3. In de VS ging eens het gerucht dat McDonalds regenwormen verwerkt in hun hamburgers.

Je bent nu offline