Voorstanders Lead-referendum gaan toch flyeren bij stembureaus

33

Nog een paar dagen en dan sluit de termijn waarbinnen de aanvragers van het referendumverzoek over het bouwplan van woontorens langs de Willem de Zwijgerlaan hun 5.000 geldige ondersteuningsverklaringen binnen moeten hebben. De stand tot en met afgelopen zondag was 2.860 en dus moet er nog heel wat werk verzet worden om te resterende 2.140 handtekeningen op te halen. Reden voor de actievoerders om een eindspurt in te zetten.

Chris de Waard in gesprek met Maarten Kersten van de Partij Sleutelstad over de eindspurt voor het referendum.

Morgen hopen de Partij Sleutelstad, de SP en de twee actiegroepen uit Leiden Noord een grote slag te slaan. Dan worden de verkiezingen voor het Europese Parlement gehouden en op sommige locaties waar stembureaus worden ingericht, kunnen ook handtekeningen worden gezet ter ondersteuning van de referendumaanvraag. Met name in de buurt van die stembureaus gaan de initiatiefnemers van de referendumaanvraag flyeren en mensen oproepen ook voor het referendum te tekenen.

Volgens de initiatiefnemers denken nog steeds veel Leidenaars van buiten Leiden-Noord dat Lead Leiden hen niet aangaat, omdat de woontorens niet in hun buurt worden neergezet. Volgens de actievoerders slaan ze daarbij de plank behoorlijk mis. Ook in de Stevenshof, de Merenwijk, Leiden Zuidwest, de Burgemeesters- en Professorenbuurt en de Morsch kan de gemeente volgens hen besluiten om af te wijken van de Leidse hoogbouwvisie, waarin is opgenomen dat hoger bouwen dan zeventig meter niet kan.

De actievoerders zijn morgen met hun flyers  te vinden bij de stembureaus in Het Gebouw, het Stadhuis, de bibliotheken in Stevenshof en Merenwijk, het Vijf Meibad, het Stadsbouwhuis en DZB. Tekenen voor het houden van een raadgevend referendum over Lead Leiden kan tot en met aanstaande zondag.

Locaties

Waar Wanneer
Stadhuis, Stadhuisplein 1 ma/di/wo 8.30-17.00 uur

do 8.30-20.00 uur

vrij 8.30-17.00 uur

za 9.00-13.00 uur

Vijf Meibad, Boshuizerlaan 1 ma 07.00 – 15.00 en 20.00 – 22.00 uur

di 07.00 – 15.00 uur

wo 07.00 – 15.00 uur

do 07.00 – 15.00 en 20.00 – 22.00 uur

vrij  07.00 – 15.00 uur

zo 11.00 – 14.00 uur

Stadsbouwhuis, Langegracht 72 ma t/m vr 8.30-17.00 uur
DZB Leiden, Le Pooleweg 11 ma t/m vr 8.30-17.00 uur
Bibliotheek Stevenshof, Trix Terwindtstraat 6 ma 13.30-19.00 uur

di t/m vrij 10.30-12.30 en 13.30-17.00 uur

za 10.30-12.30 uur

Bibliotheek Merenwijk, Rosmolen 4 ma 14.00-17.00

di/woe 10.30-13.00 en 14.00-17.00 uur

do/vrij 14.00 – 17.00 uur

za 10.30 – 13.00 uur

Bibliotheek Leiden-Noord (Het Gebouw), Arubapad 4 ma t/m vrij 9.00 -17.00 uur

Let op! Schoolvakanties ma t/m vrij 10.00 – 16.00 uur

 

Ook kan er worden ondersteund via DigiD. Daarvoor is een speciale pagina op de website van de gemeente Leiden.

Delen

33 reacties

 1. Dat referendum komt er dus niet. Heel goed, die torens moeten er gewoon komen. Typisch ook dat de sp weer tegen is. Wordt er eens iets gedaan aan de woningnood, is het weer niet goed. Is deze partij in Leiden weleens ergens voor eigenlijk?

  • Zeer bewuste Leidsche burger op

   Zoals jezelf beweert lost dit plan dus niets op aan de woningnood. Onbetaalbaar voor de groep woningzoekenden.
   “Nieuwbouw is sowieso duur en de prijzen zouden niet veel lager zijn geweest als die torens allemaal onder de 70 meter waren gebleven. (de projectontwikkelaar kan dan minder woningen realiseren).”
   Zo lees ik dus helaas nergens steekhoudende argumenten. Dat zou eens constructief zijn. Bewuste burger wil zeggen… bewust in het leven staan….

 2. Een Leids burger op

  De laatste stuiptrekkingen van de voorstanders van zo´n onzinnig referendum. Maar laat die voorstanders van het referendum(en meestal tegenstanders van die torens) maar lekker flyeren hoor: dat referendum komt er toch niet en die torens wel!

  • Als de gemeente nu eens begint met het op tijd en juist informeren van zijn bewoners alsmede ook te luisteren naar omwonenden en ook een eerlijk participatieproces vorm te geven, dan zou dat referendum helemaal niet nodig zijn. Maar dat doet de gemeente allemaal niet! En dus is het niet verwonderlijk dat mensen gebruik gaan maken van hun democratisch recht. En of die torens er uiteindelijk wel of niet komen, dat is echt niet alleen afhankelijk van of het referendum wel of niet doorgaat.
   Oh ja, als je nog eens een keer reageert, doe dat dan ff wat inhoudelijker. Alvast bedankt!

 3. Leiden-Noord op

  Ben benieuwd hoe die flyers eruit gaan zien want de tegenstanders zijn goed in het manipuleren van diverse renders zodat het project er minder aantrekkelijk uitziet dan in het in werkelijkheid is! LEAD is een schitterend project op een locatie waar prima hoger gebouwd kan worden dan 70 meter en de woningen zijn hard nodig.

  • Nee, alle artist-impressions van de projectontwikkelaar waren betrouwbaar! Maar ik gok erop dat je die helemaal niet gezien hebt. Vanaf achter de Molen de Valk is de LEAD-toren van 115m. helemaal niet te zien…nee als je de foto neemt vanachter een in bloei staande boom niet! Wat wil een projectontwikkelaar? Zijn project realiseren en geld verdienen! En dat lukt nou eenmaal beter als je net niet helemaal de waarheid verkoopt. En naïve mensen trappen er massaal in. Net zoals dat LEAD echt gaat helpen de Leidse woningnood te verminderen. NOT!

 4. Ik woon er naast, en de torens zullen veel van mijn (nu prachtige) uitzicht gaan blokkeren. Maar ik snap prima dat zulke hoogbouw nodig is, en dit is een goede locatie. De woningnood is echt te hoog.

  En helemaal eens met de reactie van Leiden-Noord. Die huidige flyers laten de bestaande hoogste gebouwen van Leiden weg. Waarom zou je dat doen?

  • Ik snap niet dat jij denkt te snappen dat “zulke hoogbouw” nodig is, dat dit een goede locatie is en dat het zou helpen de woningnood te verminderen. Weet je wat ik denk? Dat jij wel denkt, maar niet nadenkt.

 5. Lijkt mij wel gaaf die torens. Ik weet nog wel dat er mensen gingen klagen omdat de torens van skyline next gebouwd werden. Die waren ook hoger dan het bestemmingsplan. Maar nu gaan die bewoners van skyline next klagen over andere nieuwere hoogbouw. Grappig om te lezen.

  • “Lijkt mij wel gaaf die torens.”, lekker sterk argument vóór de bouw ervan. En laat ik nu toevallig weten dat er inderdaad een aantal bewoners van de Skyline tegen zijn. Drie mal raden waar die wonen in het complex. Gek, hé? Maar vele andere tegenstanders zijn precies dezelfde als die tegen de Skylline-torens waren. Deze mensen worden nu voor de zoveelste keer door de Gemeente gepiepeld.

 6. Dit gaat wel erg de kant van kinderachtig gezeur op. Accepteer nu gewoon dat het referendum er niet komt. Ik hoop dat er snel met LEAD wordt begonnen. Ik kijk er naar uit en woon er vlak bij zodat ik er goed van kan genieten!

  • Niemand weet natuurlijk wat de toekomst gaat brengen, maar ik verwacht dat jij nog wel eens een paar jaar geduld moet hebben voordat jij er van kunt gaan genieten. En dat heeft verder niets te maken met of dat referendum er nu wel of niet komt.

 7. Zonde van het papier die flyers en niet goed voor het milieu. Maar snel beginnen met de voorbereidingen voor die flats.

  • Jan Jaap geboren&getogen Lêijûnaar op

   Niet stemmen als je tegen het referendum bent en voor LEAD! Ben blij om te zien dat ondanks het sterk overdrijven van de argumenten van de tegenstanders dat ze het aantal handtekeningen bij lange na niet hebben gehaald haha dat zegt genoeg lijkt mij! En al zouden ze het halen 5000 man is niets op een stad van bijna 125.000 inwoners 🙂 ik zeg bouwen, vandaag nog !!

   • Tja, misschien hadden de tegenstanders de argumenten nóg iets sterker moeten overdrijven! De 5000 zullen inderdaad niet gehaald worden. Maar het argument dat dat toch weinig was geweest op een inwoneraantal van 125.000 inwoners is ook een slap argument. Je moet wel alleen de stemgerechtigden meetellen. 😉 En ja, er zullen altijd mensen zijn die het glas halfvol vinden.

  • De projectontwikkelaar is zo goed als klaar met de voorbereidingen! Maar de tegenstanders zijn zich ook aan het voorbereiden. Wordt het een langdurig uitstel of afstel? We gaan het zien.

  • R. Dentener op

   Je kunt ook nog steeds digitaal ondertekenen met je DigiD, Charll: https://gemeente.leiden.nl/bestuur/referendumverzoek-nota-van-uitgangspunten-lead/

   Overigens kan het heel goed zijn dat het aantal benodigde handtekeningen voor het referendum alsnog gehaald worden. In de aanloop naar de EP-verkiezingen zijn door de afdeling verkiezingen van de gemeente Leiden 2500 stempassen verkeerd bezorgd/zoek gemaakt. Ik heb zelf tot op heden geen kiezerspas ontvangen van hen en na 2x telefonisch contact geen bevredigende uitleg gekregen van de medewerker die ik aan de lijn had. Gezien deze grove onregelmatigheden bij de EP-verkiezingen is het niet uitgesloten, dat het hele proces in Leiden over moet en de verkiezingen ongeldig worden verklaard door de Kiesraad. In dat geval zou tevens de vervaltermijn voor de benodigde handtekeningen voor het LEAD-referendum verlengd kunnen worden.

 8. ELB tegen het houden van een referendum stemmen kan niet. Als er 5000 handtekeningen zijn verzameld, gaat dat gewoon door. Men kan natuurlijk nee stemmen op de referendumvraag. Zoiets heet democratie.

  • Een Leids burger op

   Die opmerking was dan natuurlijk ook met een spottende bedoeling. Juist omdat de voorstanders van dat referendum alles willen aangrijpen omdat onzinnige referendum toch maar door te laten gaan. Het voorgestelde referendum gaat alleen over die 3 Lead-torens aan de Willem de Zwijgerlaan Niet over eventuele toekomstige woontorens in andere wijken, Maar stel nu eens dat het referendum er toch zou komen en de meerderheid tegen die woontorens daar zou zijn (beide onwaarschijnlijk). Dan kan de gemeenteraad besluiten toch die torens te laten bouwen ongeacht de referendumuitslag want het referendum is immers NIET bindend. Daarom is dat hele referendum, als het er al zou komen, in dit specifieke geval schijndemocratie!

   • Je gaat er bij deze even aan voorbij dat de tegenstanders als vanaf 11 sept. 2018 alles hebben aangegrepen om met de projectontwikkelaar en Gemeente in gesprek te komen. En dan wel in een gelijkwaardig gesprek, waarover over alles gesproken zou kunnen worden. Dit is echter niet gelukt. Projectontwikkelaar en College houden de rijen gesloten. Op is dat hun goed recht. Maar dan kun je verwachten dat burgers naar een volgend middel grijpen. En dat is ook hún goed recht.

 9. Leiden-Noord op

  Als het aan de Gemeente Leiden en de projectontwikkelaar ligt, komen er in Leiden-Noord drie woontorens te staan van 65, 85 en 115 meter hoog. Ze zijn gepland langs de Willem de Zwijgerlaan, op het verouderde KPN-Monuta terrein.

  Er is op dit moment grote behoefte aan betaalbare woningen in de stad. De bewoners van Leiden-Noord willen dan ook dat er op dit terrein huizen worden gebouwd.
  Maar dan wel volgens een plan dat past binnen de wettelijke kaders en visies. Dat is bij LEAD niet het geval.

  Extreme hoogbouw en de hoogbouwvisie
  De gemeentelijke hoogbouwvisie houdt 70 meter aan als maximale hoogte voor het gebouwen in het Stationsgebied. Twee van de LEAD-woontorens gaan ruim over deze grens heen.
  Van alle bouwvormen is extreme hoogbouw (boven de 70 meter) de meest kostbare en belastende vorm, zowel voor het milieu als voor de leefomgeving. Het levert dure woningen op met hoge maandelijkse servicekosten. Dat zijn niet de betaalbare woningen waar veel Leidenaren naar zoeken.

  Het Wijkontwikkelingsplan
  De drie LEAD-woontorens staan los van het wijkontwikkelingsplan van Leiden-Noord. Het is daarom niet duidelijk hoe de parkeergarage van LEAD moet worden ontsloten. Ook weet niemand hoe de fikse toename van het aantal verkeersbewegingen zal uitpakken voor Leiden-Noord: de Willem de Zwijgerlaan is nu al flink overbelast.

  Bestemmingplannen en rechtszekerheid
  Logisch dat bewoners van Leiden-Noord zich grote zorgen maken over de leefbaarheid in hun buurt. Met deze bezwaren is tijdens het participatie-traject niets gedaan.
  Intussen legt de Gemeente Leiden de loper uit voor de ontwikkelaar. De wettelijke kaders gaan daarbij aan de kant, zoals de hoogbouwvisie, het wijkontwikkelingsplan, en een deugdelijk participatietraject. Ook laat de Gemeente bij LEAD de parkeernorm los, zoals dat nu ook gebeurt in de Lammenschansdriehoek en rond de Ananasweg.
  De Historische Vereniging Oud Leiden verwoordde het vorige week zo: “Minder dan voorheen mag de burger vertrouwen op bestemmingsplannen: een aantasting van de rechtszekerheid.” (“Hoogbouw en beschermd stadsgezicht”, http://www.oudleiden.nl).

  Het referendum-verzoek: tot zondag 26 mei
  De bewoners van Leiden-Noord hebben daarom een referendum-verzoek gedaan. Dan kunnen straks alle bewoners van Leiden zich uitspreken over de extreme hoogbouw in hun stad. Want als een projectontwikkelaar zoveel speelruimte krijgt als nu in Leiden-Noord, dan kan dit straks overal gebeuren, ook in uw wijk.

  Steun daarom het referendum-verzoek!
  Om het referendum door te laten gaan, zijn op zondag 26 mei 5.000 steunbetuigingen nodig.
  https://gemeente.leiden.nl/bestuur/referendumverzoek-nota-van-uitgangspunten-lead/

 10. In een paar weken tijd zijn we van een handjevol omwonenden naar bijna 3000 betrokken Leidenaren gegaan. Al die mensen hebben de moeite hebben genomen dit onderwerp op de agenda te houden.
  Het verzoek wordt inmiddels ook gesteund door Leidse wijkvereningen, zoals PAL (Pieterskerk- Academie kwartier en Levendaal), Pancras, Leiden-Noord, Roomburg, Houtkwartier, de Professoren en Burgemeesterswijk, Zeezijde, Centraalpark en Watergeuskade; erfgoedvereniging Oud Leiden en Milieudefensie.
  Kortom, er wordt de afgelopen weken volop over de hoogbouwplannen gesproken, en dat geeft iedereen een kans te zien wat de gevolgen zijn als de hoogbouwvisie (max op 70 meter) zomaar wordt losgelaten. Nogmaals, we willen dat er woonruimte komt op deze locatie, maar wel binnen de kaders en het wijkplan, zoals we dat samen hebben afgesproken.
  Als dat het geval was, zou de eerste paal nu al in de grond hebben gezeten.

  En nu jullie weer.

  • Een Leids burger op

   Die eerste paal zou al in de grond hebben gezeten of goedkeuring van de nota van uitgangspunten als er geen aanvraag voor een referendum zou zijn geweest.

  • Benny Sloos op

   MINOUS# Omdat jullie de hele stad gek hebben lopen maken met belachelijke posters en overdreven verhalen over LEAD. Ik wat hebben mensen in de Pieterskerk wijk, Pancras of Roomburg in godsnaam te maken met prachtige woontorens op de Willem de Zwijgerlaan? Hou nou eens op met dat gejank over zogenaamde extreme hoogbouw en ga je eens echt nuttig maken voor de stad.

  • Een Leids Bewuste Burger op

   Maar als je zon wordt weggenomen door zo’n hoge flat piep je wel anders.
   Trouwens over woningnood gesproken. Het merendeel van alle LEADwoningen zijn voor de verkoop. Woningnood is vooral onder starters en personen met een modaal of lager inkomen. Die riante woonruimtes krijgen belachelijke verkoopprijzen. Die kunnen zij dus nooit betalen. En daarbij worden de voorgestelde huurbedragen nou ook niet echt laag. “Project van geld verdienen kan je het eerlijk gezegd beter noemen.” Enkele belangrijke nuances wat mij betreft voordat je over zeuren enz. begint.

   • Een Leids burger op

    Alsof ik me niet bewust zou zijn van jullie gezwam over te weinig zon.
    Ik woon in de binnenstad en ook daar is door de dichte bebouwing weinig zon. Nieuwbouw is sowieso duur en de prijzen zouden niet veel lager zijn geweest als die torens allemaal onder de 70 meter waren gebleven. (de projectontwikkelaar kan dan minder woningen realiseren). Bovendien zou dat onzinnige referendum toch niets aan de prijzen kunnen veranderen.
    .
    Vandaag is de laatste dag van die handtekeningenactie voor het referendum en daarna de dag des oordeels.. Dan zal blijken of jullie voldoende handtekeningen hebben kunnen verzamelen. Ik vermoed dat er het niet meer zullen worden dan 3500.

    • 3500 ondersteuningen is een stuk meer dan het aantal Leidenaren dat heeft meegedacht met ‘Leiden 2040″ (hadden het handtekeningen geweest dan zouden de 5000 waarsch. wel zijn gehaald. De lat ligt hoog en niet onterecht)
     Of nieuwbouw sowieso duur is, ik betwijfel of je die uitspraak hard kunt maken.
     Eens, het referendum verandert niets aan de prijzen. Daar gaat het ook niet om. Het gehele plan moet van tafel! Terug naar de tekentafel!
     Precies zoals nu in de Merenwijk is gebeurd. En eerder bij het Energiepark.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline