Brandweer Hollands-Midden heeft geen cijfers over aantal slachtoffers in 2018

Werden er in 2016 en 2017 nog ruim 450 mensen gered bij een woningbrand in de regio Hollands-Midden, in 2018 waren dat er maar 21. Althans, die spectaculaire daling lijkt er te zijn, maar de cijfers kloppen van geen kant. “Sinds eind 2017 hebben we een nieuw registratiesysteem waarin onze bevelvoerders gegevens over een inzet invullen. Het aantal reddingen en slachtoffers bij brand zijn daarin niet goed ingevuld of opgeslagen, waardoor we die gegevens niet hebben”, geeft Peter Kessels van de veiligheidsregio toe.

De fout komt aan het licht op het moment dat de Veiligheidsregio Hollands-Midden (waar onder de Leidse regio, Noordwijk en Alphen a/d Rijn onder vallen) de begroting voor de komende jaren presenteert (pdf). Dat gebeurde recent met een lijvig document, waarin ook wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar. In die terugblik is bijvoorbeeld te lezen dat de brandweer in 2018 ruim 6.700 incidenten afhandelde (iets meer dan in de jaren ervoor) en dat het bij spoedmeldingen maar in 49% van alle gevallen lukte om binnen de vastgestelde 9 minuten ter plaatse te komen (in 2016 was dat nog 60%).

Aantal gewonden
Wie echter de cijfers over het aantal slachtoffers en reddingen bij branden in 2018 bekijkt, valt iets raars op. Het aantal gewonden zou ten opzichte van 2017 met 71,6% zijn gedaald (van 74 naar 21) en het aantal reddingen daalde zelfs met 94,9% (van 449 naar 23). Die cijfers blijken dan ook niet correct. In het nieuwe systeem dat de brandweer sinds eind 2017 gebruikt blijkt het mogelijk om na een brand maar een deel van de gegevens (waaronder schade en oorzaak) in te vullen. “Het aantal reddingen en slachtoffers staat in het tweede en derde veld, dat blijkbaar niet door iedereen goed is ingevuld”, verklaart Peter Kessels (Manager Strategie en Beleid bij Veiligheidsregio Hollands-Midden).

‘Reconstrueren erg lastig’
Opvallend genoeg wordt er bij de tabel met de betreffende cijfers met geen woord over de blunder gerept en is de brandweer er vrij laconiek onder. “Voor ons is het statistiek, waarvan we natuurlijk wel graag willen dat het vergelijkbaar is met andere jaren, dat is nu niet zo”, aldus Kessels, die ook niet met zekerheid kan zeggen of het cijfer van één dodelijk slachtoffer bij een brand in 2018 wel klopt. “Dat weet ik niet, dat zouden we terug moeten gaan zoeken.” Het reconstrueren van de bewuste cijfers is overigens erg lastig. “Daarvoor moeten we alles achteraf nog een keer opnieuw gaan invullen.”

Onduidelijkheid over 2019
Hoewel Kessels het personeel ‘op straat’ inmiddels heeft geattendeerd op de manier waarop het nieuwe systeem dient te worden gebruikt, is niet duidelijk of dat er ook voor zorgt dat de cijfers over 2019 wel zullen kloppen. “We willen voor de zomervakantie weten wat hier misgaat. Tot die tijd kan ik niet zeggen of alle cijfers op dit moment al wel goed worden geregistreerd.” Kessels heeft overigens geen aanwijzingen dat er ook andere cijfers niet goed zijn geregistreerd, maar houdt nog wel een slag om de arm. “Daarvoor moet ik eerst weten wat er mis gaat bij de registratie.”

112 Sleutelstad Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×