Laatste dag voor steun aan Lead-referendum

22

Vanavond, zondag, om middernacht sluit de termijn waarbinnen Leidenaren zich kunnen aansluiten bij de referendum aanvraag over de Nota van Uitgangspunt voor het bouwplan Lead langs de Willem de Zwijgerlaan. Op 20 juni beslist de Leidse gemeenteraad of het referendum over de hoogbouw wel of niet doorgaat. Belangrijkste voorwaarde is dat het verzoek wordt ondersteund met 5.000 geldige handtekeningen. Afgelopen zondag stond de teller na vijf weken op 2.860. Deze week zouden er dus 2.140 bij moeten komen. Of dat gelukt is, wordt over enkele dagen duidelijk.

Leidenaar Pieter van Prooijen is een van de ondersteuners van het referendum. Hij vindt de informatie die de ontwikkelaar en de gemeente hebben verstrekt ‘misleading’ zoals hij heet  noemt op zijn website Wereldopener waar hij een interactieve kaart heeft gemaakt om de zichtlijnen van de nieuwbouw vanuit verschillende plekken in de omgeving in beeld te brengen: www.wereldopener.nl/leiden. Van Prooijen zette de site acht jaar geleden op om prototypes te visualiseren. “Zonder bomen, geen photoshop, maar simpelweg een eerlijk perspectief in 3D gemaakt met open data.”

Maandagavond komt de Leidse referendumkamer weer bij elkaar. De uitslag is er dan nog niet, maar er worden dan alvast twee scenario’s uitgewerkt. Eentje waarbij er wel minimaal 5.000 handtekeningen binnen zijn gekomen en het referendum dus doorgaat en een waarbij het benodigde aantal niet wordt gehaald.

Delen

22 reacties

   • Referendum was toch afgeschaft? Gewoon bouwen die zooi………..degene die tegen zijn hebben allemaal een huis, lekker lullen is dat

    • Ja hoor, referendum was afgeschaft en deze aanvraag voor een referendum komt uit de lucht vallen. Ja diegene die tegen zijn hebben allemaal een huis, maar diegene die voor zijn ook! Of ben jij dakloos?

  • Leiden-Noord op

   Leiden verdiend zo’n mooi project! Het is een stad wat lopen mensen nou te pijpzeiken over die hoogte, ze doen alsof de hele binnen stad gevuld gaat worden met hoogbouw. 115 meter kan prima en zeker op deze locatie. Hoop dat de gemeente zich niet laat misleiden en gewoon een go geeft voor LEAD in zijn huidige vorm.

  • Stacaravan in de groen gebieden buiten de stad is waarschijnlijk goedkoper, willen wij dat?

   • Jan Jaap geboren&getogen Lêijûnaar op

    Dat er geen goedkope woningen in een 100+ toren kunnen is echt gewoon onzin want het Strijkijzer in Den Haag (132 meter) is gevuld met sociale huurwoningen, studenten woningen en particuliere huur! In een torentje van 115 meter kan dat ook prima! Wij als geboren en getogen Leidenaren willen ook graag in onze stad blijven wonen dus ga aub in je eigen geboorte plaats over van alles en nog wat aan de bel lopen trekken! Ooit was de Marnixstraat en omgeving een volksbuurt waar honderden sociale woningbouw gesloopt zijn en waar nu alleen maar dure kasten van huizen staan gevuld met semi kak lui die in Amsterdam geen woning meer konden betalen! Ik dit is een mooi project en kan best op die locatie en betaalbaar wonen kan ook prima in lead als de gemeente daar goede afspraken voor maakt.

    • Robbie de Importleienaar op

     En wie denk je dat er in die LEAD torens gaan wonen, JJ? Begrijp me goed, iedereen heeft wat mij betreft evenveel recht op een woning, of je geboren en getogen bent, of door omstandigheden buiten je invloed ergens anders voor het eerst je oogjes opendeed. RED company is geen sociale woningcorporatie, dus reken er maar niet op, dat er voor minima gebouwd gaat worden.

    • Een Leids burger op

     Zo is dat Jan Jaap . In de Leadtorens komt volgens afspraak in ieder geval voor de eerstkomende 20 jaar 25 % sociale woningbouw. De afspraken hadden beter gekund maar toch ook sociale woningbouw dus.

 1. Super dat Pieter deze animatie heeft gemaakt. Hoogbouw van deze omvang heeft n enorme impact. Het loslaten van de hoogbouwvisie zou daarom inzet van n stadsbrede discussie moeten zijn. Steun t referendum, zodat die discussie alsnog gevoerd wordt! 3000 mensen wisten de rode knop al te vinden!

   • Een Leids burger op

    Je bent wel erg gefrustreerd he. Als je nou niet stopt met zeuren dien ik een referendumaanvraag in voor nog een 4e toren daar maar dan met een hoogte van 215 meter.
    Dan heb ik al binnen 1 week die 5000 handtekeningen zo binnen hoor.

    🙂

    • De handtekening van mij en van mijn konijn heb je al! 215 meter lijkt mij echt geweldig. Scheelt ook herrie van vliegtuigen want dan moeten ze hoger vliegen. Daar worden misschien zelfs de nimbys blij van!

  • Van Wingen op

   Deze gecreëerde afbeelding is niet de realiteit want LEAD zal niet op die manier opvallen wel weer leuk geprobeerd van de tegenstanders met de felle kleur keuze en onrealistische hoogte verschillen ;). Maare einde van het zeik referendum, hup bouwen die handel! @Jan Jaap mooi gesproken zo is het maar net vriend.

 2. Ik denk dat een meerderheid van de Leidse bewoners het er over eens is dat deze lokatie geschikt is voor hoogbouw. De norm zoals vastgesteld in de hoogbouwvisie wordt echter niet gevolgd. Als de gemeenteraad dit goedkeurt wordt een serieus precedent geschapen. In een volgend project zal welk visiedocument of bestemmingsplan dan ook geen richtlijn meer hoeven zijn. Dat vind ik getuigen van onzorgvuldig bestuur.

  • Een Leids burger op

   Die verouderde hoogbouvisie uit 2007 is geen wet van Meden, Perzen en Emile.

   🙂

   Een citaat uit de uitgangspunten:
   ¨In de Hoogbouwvisie (uit 2007) wordt ook
   aangegeven dat er omstandigheden kunnen voordoen waarbij afwijking van de maximale bouwhoogte gewenst is. Daarbij kan gedacht worden aan een specifiek ontwerp op een plek of aantoonbare ruimtelijk kwalitatieve toevoeging van hogere bebouwing dan die in de Hoogbouwvisie genoemd is.
   Een afwijking dient goed onderbouwd te worden. De belangrijkste inzichten en constateringen rond eyeline & skyline in relatie tot het gebouwontwerp LEAD zijn verwoord in paragraaf 4.2 in de Nota van Uitgangspunten.¨

   https://gemeente.leiden.nl/bestuur/referendumverzoek-nota-van-uitgangspunten-lead/

   Kortom: die Hoogbouvisie is flink verouderd en zal tezijnertijd toch aangepast moeten worden. Maar uitzonderingen zijn ook nu al mogelijk dus. OOk in de huidige hoogbouwvisie dus uit 2007. Waar de tegenstanders (van die torens) wel een punt hebben is, mijns inziens, bijvoorbeeld het aantal parkeerplaatsen.

 3. Robbie de Importleienaar op

  Jammer, dat je het zo ziet. Diversiteit en samenwerking tussen alle bewoners is de sleutel. Ik heb helaas niet jouw geluk om in Leiden te zijn geboren en het doet me verdriet dat ik van jou daarom niet mee mag praten over de stad waar ik dertig jaar woon en waar ik van hou. Samen maken we de stad. Het referendum geeft de mogelijkheid aan iedereen om aan te geven of het plan van de projectontwikkelaar en de gemeente prima is, of dat het eventueel ook anders kan. Niemand is tegen woningbouw op de bewuste locatie. Persoonlijk ben ik ook voorstander voor betaalbare woningen voor mensen met een bescheiden inkomen. Helaas voorziet het plan LEAD daar slechts tijdelijk en voor slechts een kwart in. Over twintig jaar wordt ook het ‘sociale’ gedeelte ‘aan de markt’ verkocht.

  • Jan Jaap geboren&getogen Lêijûnaar op

   @Robbie diversiteit heeft hier niets mee te maken want echte Leidenaren zijn er in vele maten kleuren en met verschillende geloofsovertuigingen! Maar een echte Lêijûnaar blijft een geboren en getogen variant en met welke huidskleur of wat dan ook is maakt dus niet uit! Maar jij krijgt een lolly hoor pik, ouwe jankert

   • Robbie de Importleienaar op

    Dank je voor de lollie, JJ de G&GL. Ik denk dat je het begrip diversiteit niet helemaal snapt. Geeft niet, we hebben niet allemaal onze lagere school afgemaakt, pik. Hier heb je een zakdoek voor je traantjes en ga nu maar bij de juf een appel halen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline