(Afbeelding: Wereldopener.nl).

Laatste dag voor steun aan Lead-referendum

Vanavond, zondag, om middernacht sluit de termijn waarbinnen Leidenaren zich kunnen aansluiten bij de referendum aanvraag over de Nota van Uitgangspunt voor het bouwplan Lead langs de Willem de Zwijgerlaan. Op 20 juni beslist de Leidse gemeenteraad of het referendum over de hoogbouw wel of niet doorgaat. Belangrijkste voorwaarde is dat het verzoek wordt ondersteund met 5.000 geldige handtekeningen. Afgelopen zondag stond de teller na vijf weken op 2.860. Deze week zouden er dus 2.140 bij moeten komen. Of dat gelukt is, wordt over enkele dagen duidelijk.

Leidenaar Pieter van Prooijen is een van de ondersteuners van het referendum. Hij vindt de informatie die de ontwikkelaar en de gemeente hebben verstrekt ‘misleading’ zoals hij heet  noemt op zijn website Wereldopener waar hij een interactieve kaart heeft gemaakt om de zichtlijnen van de nieuwbouw vanuit verschillende plekken in de omgeving in beeld te brengen: www.wereldopener.nl/leiden. Van Prooijen zette de site acht jaar geleden op om prototypes te visualiseren. “Zonder bomen, geen photoshop, maar simpelweg een eerlijk perspectief in 3D gemaakt met open data.”

Maandagavond komt de Leidse referendumkamer weer bij elkaar. De uitslag is er dan nog niet, maar er worden dan alvast twee scenario’s uitgewerkt. Eentje waarbij er wel minimaal 5.000 handtekeningen binnen zijn gekomen en het referendum dus doorgaat en een waarbij het benodigde aantal niet wordt gehaald.

Leiden Maatschappij LEAD


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×