Vorige week kreeg Van Delft nog ruim vijfhonderd kaarten aangeboden met persoonlijke boodschappen van Leidenaren die willen dat de eco-glazen worden ingevoerd. (Foto: Chris de Waard).

Leiden trekt 115.000 euro uit voor invoeren eco-glazen

Het is vanaf de viering van Leidens Ontzet 2019 definitief verplicht om bij evenementen gebruik te maken van eco–glazen. Dat heeft heet Leidse college vandaag besloten. Ook een aantal maatregelen die de gemeente neemt om de Leidse horeca te helpen bij het invoeren van de hardplastic drinkbekers. Met name de extra kosten betaalt de gemeente Leiden die er dit jaar 95.000 euro voor uittrekt.

Ook de provincie Zuid-Holland betaalt 20.000 euro, omdat men daar hoopt dat andere gemeenten van de manier waarop Leiden het aanpakt, zullen leren en zo’n zelfde stap gaan nemen. “Het stimuleren van de overgang naar een circulaire economie is voor ons een belangrijk thema,” aldus een woordvoerder van de provincie.

Half miljoen huurglazen
Het geld dat Leiden nu in de invoering steekt, gaat vooral naar de huur van glazen. De horeca in de binnenstad werkt al een tijdje aan de invoering van eco-glazen in de projectgroep Leids Glas. Het gaat op 2 en 3 oktober volgens die werkgroep om zo’n 500.000 eco-glazen. Daarop geen logo’s van biermerken, zodat de statiegeldglazen overal ingeleverd kunnen worden. Dat statiegeld bedraagt een euro.

Die worden op een enkele uitzondering na maar een keer gebruikt, zodat ze niet gespoeld hoeven te worden. Dat bevordert de doorloopsnelheid aan de buitenbarren. Dat zijn voortaan overigens geen bierwagens meer. Die zijn te klein om de eco-glazen op te bergen. De dozen met het duurzame drinkgerei nemen veel meer ruimte in dan de milieu-onvriendelijke wegwerpbekertjes die tot nu toe werden gebruikt.

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×