Regionale woningmarkt voor sociale huurwoningen steeds krapper

10

De 17 corporaties die samen Holland Rijnland Wonen vormen luiden de noodklok. In het jaarverslag over de regionale woonruimteverdeling schetsen ze een somber beeld van de woningmarkt. “Ook voor sociale huurwoningen is die woningmarkt krapper geworden. Er zijn nu meer dan 100.000 mensen via Holland Rijnland Wonen op zoek naar een woning,” weet Ben Noorlander van Holland Rijnland Wonen.

De gemiddelde wachttijd is opgelopen naar 6,9 jaar. Die toename wordt onder meer veroorzaakt door mensen uit de regio’s Amsterdam en Haaglanden die hier hun geluk beproeven, omdat de wachttijden daar nog veel langer zijn.

Het aantal beschikbare woningen is afgenomen naar 3.488. Een belangrijke oorzaak is gelegen in het feit dat er maar weinig doorstroming is. Zittende huurders kunnen vaak niet weg, omdat een koopwoning door de overspannen woningmarkt buiten hun bereik ligt. Daardoor vallen steeds meer mensen buiten de boot.

Relatief goed nieuws is er ook. Door een terughoudend toewijzingsbeleid van woningen door de corporaties, komt langzaam maar zeker een groter deel van de vrijkomende woningen beschikbaar voor mensen met de laagste inkomens. De echte oplossing ligt volgens de corporaties is de bouw van veel extra sociale huurwoningen. Dat is broodnodig om het groeiende probleem op te lossen.

 

Delen

10 reacties

  • F.P. Vries De

   Dit niet bouwen krijgen over twintig jaar gepresenteerd in nog minder arbeidskrachten op de arbeidsmarkt. Door geen huizen niet samen wonen, huis boompje beestje kinderen. Deze regering denkt nog geen 2 jaar vooruit 12 Rutte leverd alleenmaar ellende op

 1. Fred Beerenfenger op

  Soldaat van Oranje gaat eind dit jaar stoppen. Op dit voormalige vliegveld kan een groot dorp/kleine stad gebouwd worden. Ik weet dat het geen grondgebied van Leiden is, maar een wederdienst t.o.v. 3 ziekenhuizen, grote visafnemer, strandbezoek (horeca) …….! Of zijn er al dergelijke plannen?

 2. Blijkbaar nog steeds geen prioriteit voor politici.
  Zo maakt D66 zich in Leiden liever druk over horeca voor yupjes die al een woning hebben: “In de Leidse Lammenschansdriehoek moet ruim baan worden gemaakt voor de vestiging van cafés en eettentjes. Daarvoor pleit het D66-raadslid Sander van Diepen.” (Leidsch Dagblad, 26 mei j.l.).
  Bij de Simpele Populisten (SP) steken ze geld en energie liever in een weerzinwekkend filmpje over Frans Timmermans, een domme aanval die terecht als een verpletterende boemerang terugkwam, en gaat het te vaak over kwesties van secundair en tertiar belang, althans vergeleken met de woningnood. Waar blijven hun acties voor sociale woningbouw? De SP in Leiden lijkt trouwens langdurig ingeslapen of permanent bedwelmd te zijn.
  Weer anderen, waaronder politici die schuldig zijn aan de afbraak van de sociale huursector en populistische charlatans, geven de schuld aan buitenlanders, moslims, zogenaamde scheefhuurders, enz. Dat kennelijk liever dan verantwoordelijkheid te nemen en aan structurele oplossingen te gaan werken.
  Enz. enz.
  Woningnood onder mensen met een laag inkomen is voor politici misschien slechts een ver-van-hun-bed verschijnsel en geen reëel probleem voor heel veel gewone mensen.

  • Een Leids burger op

   1. Niet alleen de woningnood voor mensen met een laag inkomen is een probleem maar ook de leefbaarheid in sommige wijken. Dat ook bijvoorbeeld onaangepast gedrag en toenemende islamisering als probleem wordt ervaren maakt het succes van FvD wel duidelijk. Alleen simpele zielen met 2019 Fratsen doen dit af met kreten als populisme.
   .

   2. Eind 2016 was de wachttijd voor een sociale huurwoningen in Leiden 6 jaar en voor een statushouder slechts een half jaar….
   Hagenezen en Amsterdammers horen niet bij de woonregio en zouden dus achteraan moeten sluiten. Het wordt hoog tijd voor een Leidse-burger-eerst-beleid dus.
   .

   3.Het scheefwoonpercentage bedraagt in de regio Leiden ongeveer 20 % (inkomen hoger dan 43000) of 30% (inkomen hoger dan 34000). Dus ook wel degelijk een probleem.
   .

   4. Zoals Bert hieronder al terecht aangeeft valt de SP m.b.t. sociale woningbouw niets te verwijten.
   5. zie verder:
   https://sleutelstad.nl/2019/02/12/circa-honderdvijftig-sociale-nieuwbouwappartementen-aan-turkooislaan/

 3. Opvallend dat er niet gezegd wordt wat voor soort sociale huurwoningen nodig zijn. En waarom zouden Amsterdammers en Hagenaars in aanmerking komen voor een woning in de Leidse regio??

  Worden er misschien te grote, te luxe woningen gebouwd in de sociale sector? Als de woningnood heel groot is en het ruimtegebrek ook, dan kan je ook besluiten om kleinere woningen te bouwen met minder luxe (bijvoorbeeld een kleinere tuin, geen schuur, kleinere woonkamer etc.)

  En waarom zijn die woningen nodig? Waar komt die behoefte vandaan? Het aantal inwoners in Leiden neemt toe, zijn het Leienaren die van jongs af aan hier wonen of zijn het mensen die hierheen gelokt worden met banen voor hoogopgeleiden in het Biosciencepark?

  Wachttijd van 7 jaar, dus als je je op je 18e opgeeft voor een woning voor 1-persoon, dan heb je er 1 nodig voor een heel gezin tegen de tijd dat je aan de beurt bent…

  Frits: De SP Leiden is juist zo’n beetje de enige partij die ik zich druk zie maken om sociale huur.

 4. Wytzia Raspe

  De woningbouwverenigingen hebben veel huizen verkocht toen de prijzen hoog waren een jaar of 10 geleden. Maar toen ik nog een huurhuis zocht in de jaren ’90 stond je ook zo 6+ jaar op de wachtlijst en mensen die studeerden mochten zich niet eens inschrijven. Ik heb tot mijn 33ste op kamers gewoond.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline