Er worden de komende jaren vele duizenden woningen bijgebouwd in de regio. Een deel daarvan valt in de categorie sociale huurwoning. (Archieffoto: Chris de Waard).

Regionale woningmarkt voor sociale huurwoningen steeds krapper

De 17 corporaties die samen Holland Rijnland Wonen vormen luiden de noodklok. In het jaarverslag over de regionale woonruimteverdeling schetsen ze een somber beeld van de woningmarkt. “Ook voor sociale huurwoningen is die woningmarkt krapper geworden. Er zijn nu meer dan 100.000 mensen via Holland Rijnland Wonen op zoek naar een woning,” weet Ben Noorlander van Holland Rijnland Wonen.

De gemiddelde wachttijd is opgelopen naar 6,9 jaar. Die toename wordt onder meer veroorzaakt door mensen uit de regio’s Amsterdam en Haaglanden die hier hun geluk beproeven, omdat de wachttijden daar nog veel langer zijn.

Het aantal beschikbare woningen is afgenomen naar 3.488. Een belangrijke oorzaak is gelegen in het feit dat er maar weinig doorstroming is. Zittende huurders kunnen vaak niet weg, omdat een koopwoning door de overspannen woningmarkt buiten hun bereik ligt. Daardoor vallen steeds meer mensen buiten de boot.

Relatief goed nieuws is er ook. Door een terughoudend toewijzingsbeleid van woningen door de corporaties, komt langzaam maar zeker een groter deel van de vrijkomende woningen beschikbaar voor mensen met de laagste inkomens. De echte oplossing ligt volgens de corporaties is de bouw van veel extra sociale huurwoningen. Dat is broodnodig om het groeiende probleem op te lossen.

 

Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×