Tegenstanders Lead Leiden blijven hopen op hoogbouwreferendum

102

Hoewel er niet is voldaan aan de belangrijkste voorwaarde om een referendum te houden over de hoogbouwplannen langs de Willem de Zwijgerlaan, blijven de initiatiefnemers, daarbij gesteund door een deel van de Leidse gemeenteraad, hopen dat er toch een referendum komt. De afgelopen zes weken hadden de voorstanders van een referendum over Lead Leiden de tijd om aan te tonen dat het onderwerp zo breed leeft in de stad dat een raadgevend referendum op zijn plaats is. Er moesten 5.000 ondersteuningen worden opgehaald.

Stevig signaal
“Het werden er 4.022 en met name in de laatste week zijn er ontzettend veel bijgekomen,” zegt fractievoorzitter Maarten Kersten van de Partij Sleutelstad. Samen de de SP Leiden heeft hij de initiatiefnemers de afgelopen tijd ondersteund in de hoop op voldoende steun voor de referendumaanvraag.

“Meer dan 4.000 handtekeningen en met name in de laatste week bijna 1.200 erbij toont aan dat het onderwerp juist steeds méér gaat leven,”aldus Kersten die het een stevig signaal aan de politiek noemt.

 

Chris de Waard in gesprek met fractievoorzitter Maarten Kersten van de Partij Sleutelstad over de optie om alsnog een referendum te houden.

Hoogbouwvisie
Hoewel er dus geen referendum hoeft te komen over de Nota van Uitgangspunten van Lead Leiden, kan de raad daar volgens Kersten wel degelijk alsnog toe besluiten. “Het moet niet, maar het mag wel,”zegt Kersten die hoopt dat de raad openstaat voor zo’n raadpleging van de stad. “En dan misschien niet specifiek over Lead, maar over de Leidse hoogbouwvisie waarin een maximale bouwhoogte van zeventig meter is opgenomen.”

 

Delen

102 reacties

  • Stenzel Denzel

   Carla Opdam Mark idd want met een stad van Bijna 125.000 inwoners is dat nog geen 4%😉 dus hoop dat de gemeente Leiden dan ook snel groen licht geeft voor de bouw.

   • Bezorgde Leidenaar op

    Het is indrukwekkend dat zonder organisatie en middelen er 4022 geldige ondersteuningsverklaringen zijn afgegeven! In 6 weken tijd is de bekendheid van het project LEAD en de consequenties hiervan enorm toegenomen. Vanuit alle hoeken in Leiden zijn steunbetuigingen ontvangen en hebben de initiatiefnemers mensen gesproken die zich ook bij hen in de buurt niet gesteund voelden door een gemeente die zomaar geldende normen en regels opzij schuift! Het gaat hier niet alleen om LEAD, maar over alle komende projecten in Leiden!

   • Beste S.D.
    Aantal stemgerechtigden Leiden: 101.010 (Gemeenteraadsverkiezingen 2018)
    De opkomst is nooit 100%, in 2018 was het 56.7%. Dat zijn ruim 57.000 stemmen.
    Zo komen de 4000 referendumondersteuningen toch in een ander daglicht te staan, nietwaar?
    Toch ruim 7% en dat zou goed zijn voor 3 zetels in de gemeenteraad.
    Dus voordat je de volgende keer nog iets roept, eerst even controleren of het wel klopt!

 1. Sonja Prins-Gerichhausen

  Wat ik niet begrijp. Leiden heeft een eigen bouwvisie maar de wijken er wel van af. Waarom dan een bouwvisie als je er niks mee doet. Ook begrijp ik dat de woningnood hoog is. Zelf ook bijna 10 jaar ingeschreven gestaan voor dat ik een woning toegewezen kreeg. Maar er zijn toch meer plekken waar ze de hele oude flats kunnen afbreken en iets nieuws en hogers voor kunnen terug zetten aan de willem de zwijgenlaan

  • Baktash Ibrahimi

   Lees de gedachtegang achter de omgevingswet die er aan gaat komen. Dat je een visie heb betekend niet dat je alle mogelijk uitgangspunten heb doordacht. Daar is de huidige wet ook naar gemaakt. Dus ik snap niet dat mensen zo verbaast zijn dat er afgeweken wordt van de visie.
   Tevens zegt het al genoeg dat als je in een stad van ruim 120K aan inwoners niet eens 5K aan handtekeningen kan krijgen zegt het genoeg.

   • Bezorgde Leidenaar op

    Als de gemeente had geholpen met een duidelijke vraagstelling en middelen voor een goede campagne dan was het veel gemakkelijker geweest! Nu heeft een groep mensen die naast hun drukke banen en familieleven moeten doen van eigen middelen. Het is goed om dat te beseffen.

    Natuurlijk kan het zijn dat een visie op een gegeven moment bijstelling behoeft, maar dan dien je eerst een nieuwe visie te ontwikkelen (en niet eerst je huid verkopen aan een projectontwikkelaar die alleen maar grof geld wil verdienen). Er wordt hier niet zomaar afgeweken van de hoogbouwvisie, de hoogste toren is 1,65 van wat nu is toegestaan in Leiden bij het station en 2,30 zo hoog t.o.v. van wat op deze plek is toegestaan. Dat is geen betrouwbare overheid!

  • Remco Rodebrug op

   Dit gaat niet alleen over lead, maar de hoogbouw in de hele stad. Zodra lead staat is dat de nieuwe norm. Ik denk dat de hele vraagstelling bewust onduidelijk en verwarrend is gemaakt. Slechts een klein deel van lead zal sociale woningbouw zijn. Dus de beloofde oplossing van de woningnood zit zeker niet in dit project. Wij gaan vertrekken uit Groenoord Noord als dit doorgaat.

   • Bezorgde Leidenaar op

    Goed om te beseffen is ook dat de sociale woningen die erbij komen na 20 jaar alweer mogen worden verkocht!

  • Remco Rodebrug op

   Dit gaat niet alleen over lead, maar de hoogbouw in de hele stad. Zodra lead staat is dat de nieuwe norm. Ik denk dat de hele vraagstelling bewust onduidelijk en verwarrend is gemaakt. Slechts een klein deel van lead zal sociale woningbouw zijn. Dus de beloofde oplossing van de woningnood zit zeker niet in dit project. Wij gaan vertrekken uit Groenoord Noord als dit doorgaat.

   • Laat me raden, naar een appartement met een heel mooi overzicht over de stad? Hypocriet! Wanneer ik me kan inschrijven zal ik het zeker doen.

    • Bezorgde Leidenaar op

     Verkeersonderzoek heeft laten zien dat de leefbaarheid van de omliggende wijk naar matig gaat! Dit is zeer zorgwekkend! Het gaat hier om veiligheid, ook van de mensen en kinderen die in het project komen wonen. De ontsluiting wordt voorzien door een kinderrijke, autoluwe wijk. Zeker 2000 extra verkeersbewegingen langs een kinderspeelplaats en dan zonder dat de pakketdiensten en servicediensten zijn meegerekend.

  • Stenzel Denzel

   Zoiets heet groei dan wel ontwikkeling en mee gaan met de tijd. Binnen de singels is het net een openluchtmuseum en dat moet zeker zo blijven kwa hoogbouw maar daarbuiten mag er best flink de hoogte in worden gegaan want Leiden is nou eenmaal een grote stad, dat is het al eeuwen.

   • Petronelleke op

    Leiden is geen grote stad, maar een kleine provinciestad, en dat is juist de charme. Zelfs in Amsterdam wordt er niet zo hoog gebouwd als hier nu het plan is. 70 meter is al veel te hoog. En deze dure hoogbouwflats zullen zeker de woningnood niet oplossen.

   • Hey SD, welke leerkracht heb jij gehad op de basisschool? “Leiden is nou eenmaal een grote stad, dat is het al eeuwen.” ??????
    Ik zou zeggen: Leiden is zeer strategisch gelegen stad, aan de oevers van de Oude Rijn, als een oase van rust, tussen de grote steden Den Haag en vooral Amsterdam.

    En laten we hier die rust nou maar lekker bewaren! En Nee, dat betekent dus niet dat er niet meer gebouwd kan worden. Want JA, er is woningnood. Maar laten we dit doen op een manier die goed is voor Leiden en dit niet uitbesteden aan de snelle projectontwikkelaars.

  • Bezorgde Leidenaar op

   Ik begrijp er ook echt helemaal niets van. De gemeente gaat hier ook regelrecht in tegen de resultaten van haar eigen stadsenquete. Deze heeft nl laten zien dat een minderheid van de Leidenaren meer hoogbouw wil (slechts 22%). 65% kiest voor een tussenweg: gebouwen met zes woonlagen. Waarom visies opstellen en Leidenaren vragen wat zij willen en dan alles gewoon aan de kant schuiven?

  • Ingeschreven staan is iets anders dan woningzoekend. Je kunt je inschrijven als je 18 jaar bent, dat is heel slim, maar dat wil niet zeggen dat je vanaf dat moment ook een actieve woningzoekende bent. Dus hoelang je ingeschreven hebt gestaan, dat zegt niet zoveel.
   Er zijn veel meer plekken langs de WdZ waar hoger gebouwd kan worden. Eens! Maar het ontbreekt de gemeente Leiden aan een duidelijke visie over dit gebied. Héél Slecht!

 2. Geboren en getogen Lêijûnaar op

  De gemeente moet het prachtige project gewoon doorgang geven want Leiden met bijna 125.000 inwoners verdiend zo’n mooi stukje echte skyline buiten het oude Centrum op een locatie waar dit schitterend zal staan! De stad alleen al (zonder het aan elkaar vast gebouwd stedelijk gebied van Leiden mee te tellen) telt dus bijna 125.000 inwoners en nog geen 4% is tegen dat zegt genoeg! Er zijn meer mensen voor dan tegen dat zie je op social media ook en dat is echt niet verrassend. Dus mensen ga je aub echt nuttig maken voor de stad, jullie hebben je kans gehad en er is veel te weinig draagvlak want je woont namelijk in een grote stad en niet in een dorp ergens in Drenthe! Ik hoop dan ook van harte dat de gemeente zich niet verder laat beïnvloeden en LEAD in zijn huidige vorm gebouwd laat worden want het is zeker een schitterende aanwinst voor de stad!

  • Beste GEGL, zijn alle 125.000 inwoners van Leiden stemgerechtigd dan? En neem me niet kwalijk, misschien een brutale vraag, maar wat weet je eigenlijk af van het hele project?
   Jij gaat er nu maar even vanuit dat alle 4000 ondersteuningen tegenstanders zijn. Maar daar zitten ook voorstanders tussen. En bij de 121.000 mensen die niet ondersteund hebben zitten ook voorstanders en tegenstanders. En een hoop mensen die het niet veel kan schelen. Kijk maar naar de opkomst van de verkiezingen. Kortom, jouw betoog snijdt geen hout.

  • Hoe komt het dat er zo weinig Leidenaren van tevoren iets wisten? En als velen N I E T S wisten, hoe konden ze dan met veel meer dan 4022 hun stem uit gaan brengen?
   Ik las een keer (weet niet meer wáár) dat de verspreiding van nieuws in Leiden onder druk staat.
   Ingeleverde krantenartikelen voor kranten schijnen in Leiden sterk verminderd te zijn……….
   De krantenjournalisten die vaak op de perstribune in de raadzaal van de gemeente zaten, zie je daar nog maar weinig. Maar wie breidde de ambtenaren uit die voor voorlichting in de stad moesten zorgen? juist ja, de Gemeente. Die ambtenaren hebben de opdracht het werk van hun werkgever zo goed mogelijk onder de aandacht van de mensen te brengen……….OF ……….. n i e t , als dat zo uitkomt.
   Dan kun je er donder op zeggen dat het nieuws niet onafhankelijk meer is. (kijk, luister en huiver wat er in de politiek achter wordt gehouden, hoe groot het verschil is van wat ze zeggen……..en iets heel anders doen. Geld is het toverwoord tegenwoordig. Niet: de burger. In alle richtingen kan de burger de rambam krijgen. Wisten jullie dat niet?
   Zo is het met die torens ook. De voorstanders en tegenstanders kunnen allebei de rambam krijgen.
   Want er zullen misschien maar 35 appartementjes voor sociale huur zijn, die na 20 jaar gewoon verkocht zullen worden.

   • Bezorgde bewoner Leiden. op

    En de rest van de appartementen niet voor iemand met een kleine beurs. De bouwkosten worden ook steeds hoger en er moet flink op verdiend worden. Vandaar zo hoog.

 3. Jacco Kiemel op

  Heel veel woningen voor nieuwe Leidenaren. Ik gun ze een prachtige plek in een prachtige stad. Maar moeten we nu van Leiden-Noord een mierenhoop maken. Al die mensen willen ook graag eens naar buiten, en misschien wel een autootje in de buurt kwijt of mensen op een verjaardag ontvangen die misschien met de auto komen. LEAD zal leiden tot verkeersinfarcten. Graag iets minder hoog. Een gebouw ontleent zijn schoonheid niet aan de hoogte. Een gebouw van 70m kan toch ook gewoon? Bouw vooral ook op de plaatsen die al aangewezen zijn en verdicht de stad.
  Als uit het aantal steunbetuigingen zou volgen dat de overgrote meerderheid van de Leidenaren zo’n hoog gebouw wel ziet zitten, bouw het dan vooral daar waar de voorstanders wonen. Ik gun iedereen, die dat wil, een uitzicht op een mooi gebouw.

 4. Stenzel Denzel

  Ze kunnen zich beter echt nuttig maken voor de stad want oa bij Dierenasiel Stevenshage zoeken ze nog maximaal vrijwilligers en aangezien deze lui zeeën van tijd over hebben om zich druk te maken over de hoogte van een gebouw zullen ze daar met open armen worden ontvangen. Want als ze daar ook zo fanatiek aan de slag gaan levert dat veel blije gezichten op. Hoop dat de gemeente Leiden hier niet nog een keer intrapt en gewoon groen licht geeft voor de bouw van dit mooie project wat absoluut een prachtige aanvulling zou zijn op die plek in de stad.

  • pestkoppie op

   Misschien kan jij jezelf in dat dierenasiel erns nuttig maken. In plaats van zero opbouwende en onzinnige opmerkingen te maken. Blijkbaar heb jij zeeën van tijd. Want je plaatst om de haverklap ongenaunceerde opmerkingen. De stad is niet alleen van jou.

  • Ach, het begint nu wel een beetje zielig te worden SD!
   “…aangezien deze lui zeeën van tijd over hebben om zich druk te maken over de hoogte van een gebouw…”
   Wie zijn “deze lui” dan? Ken jij ze? Heb je weleens met ze gesproken? Hoe weet jij dat ze zeeën van tijd hebben? Ja, d’r zal een werkloze tussen zitten, maar wie weet is er een die 60 uur in week werkt en dit er naast doet, of iemand met een gezin met twee kinderen die daarnaast ook nog werkt én zich ook nog druk maakt over de ontwikkelingen van Leiden. Weet jij veel! (NOT)
   Voor zover je zelf nog niet bij het Dierenasiel werkt zou ik dat dan toch maar gaan doen, blijkbaar heb je genoeg tijd over, anders zat je op dit forum niet zoveel onzin uit te kramen.

 5. Een Leids burger op

  Als ik een referendum zou aanvragen voor een toren van 215 meter heb ik die 5000 handtekeningen al binnen een week zo binnen hoor.. 🙂

  Kortom: mensen willen in meerderheid, afgezien van een paar nimby´s en een referendumziek partijtje, helemaal geen referendum maar wel die torens.

  • Bezorgde Leidenaar op

   Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat een minderheid van de Leidenaren meer hoogbouw willen (slechts 22%). 65% kiest voor een tussenweg: gebouwen met zes woonlagen (bron: Resultaten Stadsenquête).

    • Interessante link!
     Maar laten we wel wezen, laat je niets van je horen weten we ook niet hoe je ergens over denkt. Voor of tegen, ongeïnteresseerd, niet over gehoord etc.
     Dus je zal toch uit moeten gaan van de respondenten. 4000 steunbetuigingen is inderdaad niet genoeg voor een referendum, maar al wel een stuk meer dan de 2500 van de stadsenquête. En de uitkomst daarvan lijkt me toch wel duidelijk.
     T’is zoals het is.

   • Eh, Burgertje, zou je die totale bullshit nader kunnen toelichten? Het liefst met feiten.
    Alvast bedankt voor de moeite!

    • Een Leids burger op

     Ik baseer me liever op de nota van uitgangspunten m.b.t. Lead i.p.v de interpretatie daarvan door een nimby-clubje bezorgd Leidenaartje !

     • Gelijk heb je, dat je je baseert op de nota van uitgangspunten! Maar voor een volledig beeld zou je je ook moeten inlezen in de argumenten van de tegenstanders. Deze zou ik toch zeker geen interpretatie willen noemen. Hoor en wederhoor, weet je wel?
      Je baseren op alleen de nota van uitgangspunten geeft je een zeer eenzijdig beeld.

  • INTERESSANT !!!!!!!!!
   Misschien weet de Leidse burger niet waarom zoiets als LEAD en andere extreme hoogbouwprojecten te duur uitpakken! Ik wist het eerst ook niet, totdat ik
   de uitleg van een architecte hoorde:
   – Van hoogbouw van boven de 70 meter is algemeen bekend dat het één van de kostbaarste woontypes is om te maken.
   – Denk aan de enorme fundering, de complexe bouwtechniek en de installaties, zeker nu de bouwprijzen op dit moment excessief stijgen.
   – Het is bekend dat in Den Haag een woontoren werd gebouwd, en dat er geen plaats meer was voor de 88 geplande sociale woningen. Het was voor de Woningcoöperaties uiteindelijk een niet verantwoorde en buiten proportionele investering.
   – Naast de hoogbouwkosten zijn daar de gebruiks- en onderhoudskosten, vanwege DURE voorzieningen: liften, glazenwassystemen, complexe installaties. Dit vertaalt zich in hoge servicekosten.
   En zijn die betaalbaar voor mensen met een kleinere beurs?
   Appartementen in de hoogbouw boven de 70 meter belanden daardoor automatisch in de hoogste prijssegmenten.
   Dat betekent: bouwen voor de rijken.
   Welke garantie is er dat er gaandeweg blijkt, dat er geen sociale huurwoningen komen in LEAD?
   Gebouwen maken en gebruiken is in principe vervuilend voor het milieu, dat is tot op heden – uitzonderingen daar gelaten – de realiteit.
   Uit alle bouwtypen waar je uit kunt kiezen is de extreme hoogbouw het meest vervuilend en belastend.
   In gebruik zijn het potentiële energieslurpers en om ze te maken is er relatief meer materiaal nodig.
   Wat is er dan zo bevuilend en belastend?
   Torens genereren relatief gezien weinig dakoppervlak om bijv. zonnepanelen op te leggen.
   Opwekking in de gevel kan, maar dan heb je minder rendement en minder uitzicht.
   Opwerking bij andere gebouwen in de buurt is bij de Wet niet toegestaan.
   Hitte en stress: het wordt erg warm bovenin en al die warmte moet weer gekoeld worden, dat kost energie.
   Bijna energie neutraal bouwen zegt niets over het energiegebruik van de installaties.
   De energie van warmtesystemen en liften WORDT NIET VERDISCONTEERD in de berekeningen!

   Goede uitleg. En het gaf mij de informatie om het geheel te begrijpen.
   Waarom dit allemaal MOET is mij duidelijk geworden. Het is scoren en geld verdienen, ten koste van een hele schaduwwand voor de lage en midden hoogbouw, waaronder sociale woningbouw.
   Dit noem ik persoonlijk een à sociaal besluit, als het ook anders kan, maar ja. GELD !!
   Bij de Griffie in Leiden zijn al deze teksten in te zien.

 6. Wat een gedram van dit nimby-clubje. Met een dergelijk aantal ondersteuningsverklaringen kun je niet anders concluderen dan dat direct omwonenden en wat vrienden/bekenden hebben getekend. Dit project is hard nodig en wat mij betreft kan de bouw zo snel mogelijk beginnen. Laat dat dure referendum dus zo snel mogelijk van de agenda verdwijnen.

  • Tja, die NIMBY’s ook altijd! Weet je wat pas gek zou zijn? Als er in Leiden Noord een bouwplan is en dat er allemaal mensen uit Zuid-West zouden gaan protesteren. Of er komt een woontoren in de Professorenwijk en de inwoners van de Kooi vragen een referendum aan.
   Volgens mij is het vrij normaal dat mensen een mening hebben over iets wat in hun eigen omgeving plaatsvind. Hoe dichterbij, hoe duidelijker de mening. Ik stel voor om er TIMBY van te maken: This Is My Back Yard! En niet de jouwe, dus waar maak je je druk om?

  • Leidenaar, of Leidse,
   Niet zo gauw klaar staan aub met uw niet geweten feiten.
   Ik heb ongelooflijk veel buitenwijken van Leiden geflyerd, Roomburg, de Waard, Cronestein, Vogelwijk,
   ‘Raadsherenbuurt, Burgemeesterswijk, Professorenbuurt, Tuinstadwijk, Lage Mors en nog veel meer.
   Het ‘nimby-clubje’ (ik vind het trouwens een vreselijk woord en wist aanvankelijk niet eens wat dat betekende……) waar u het over heeft, zijn vriendelijke, enthousiaste een sociale mensen, met gevoel voor hun mede stadgenoten, zoals u. Ze willen dat iedereen een goed huis heeft, maar op een beetje een andere manier dan een toren die hoger is dan de Domtoren van Utrecht en waarbij de gemeente Leiden zware, á sociale steken naar hen toe heeft laten vallen. Maar in ieder geval, u leest dat er wel meer mensen geraadpleegd zijn dan vrienden en kennissen. De mijne WONEN niet eens in Leiden, zelfs
   mijn familie niet.

 7. Als de gemeente Leiden zo nodig “Manhattan aan de Oude Rijn” wil spelen, moet je niet 1 toren maar vele tientallen torens neerzetten lijkt me. Anders wordt het een vlag op een modderschuit. Leiden is geen Manhattan.
  Dat 4000 mensen de moeite namen een referendum te steunen wil niet zeggen dat 121000 mensen geen referendum wensen. Dat is een drogreden. En het was niet makkelijk om te tekenen. Je moest naar een aangewezen lokatie afreizen of een link op de website van de gemeente zien te vinden.
  Wil ook niet zeggen dat die 4000 allemaal tegen gaan stemmen. Even blijven nadenken.
  1 toren gaat het probleem van de sociale woningbouw in Leiden en omgeving niet oplossen. Bij lange na niet. Het is vooral een commercieel project lijkt me met een klein beetje sociale woningbouw als doekje voor het politieke bloeden. En het blijft een vlag op een modderschuit waar we nog generaties lang tegen aan moeten blijven kijken.
  Valt me verder op dat de rabiate voorstanders vaak anoniem hier hun commentaar posten. Dat geeft me in deze tijd van fake news geen goed gevoel.

  • Een Leids burger op

   De meerderheid wil gewoon die LEAD-torens . En tezijnertijd zullen er ook op andere plaatsen hoge torens komen. En dan nog steeds is het geen ¨Manhattan aan de Rijn¨.

   • Bezorgde Leidenaar op

    Het is onterecht om zomaar te veronderstellen dat de meerderheid van de Leidenaren de LEAD torens willen. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat een minderheid van de Leidenaren meer hoogbouw wil (slechts 22%). 65% kiest voor een tussenweg: gebouwen met zes woonlagen (bron: Resultaten Stadsenquête).

   • Bij hoog en laag op

    Een Leids burger, baseer u eens op de feiten. De discusdie vervuilen en wat blaten, kan iedereen.

    • Beste Hoog en Laag,
     Dit zijn feiten!
     Het is prima om hier een inhoudelijke discussie te voeren, maar weerleg je kritiek dan zelf met feiten. In plats van het te hebben over algemeenheden als “vervuilen”, “blaten” en “iedereen”.
     Ik zie uit naar je inhoudelijk beter reactie!

 8. De vraag blijft of de Wethouder liever een negatieve uitslag wil van een raadgevend referendum, of het oordeel van een bestuursrechter. Dat laatste kan het college niet naast zich neer leggen.

  • Een Leids burger op

   Het college(wethouder) wilde helemaal geen referendum (en dus ook geen uitslag) maar de nota van uitgangspunten m.b.t. Lead aan de raad ter goedkeuring voorleggen.
   Een negatieve refer4endumuitslag (niet waarschijnlijk) voor het college had waarschijnlijk ingehouden dat die referendumuitslag zou zijn genegeerd.
   Ook dan zou er bezwaar gemaakt zijn tegen de torens.
   Bezwaren tegen de hoogte acht ik niet kansrijk.. Mogelijk hebben de bezwaarmakers alleen bij het aantal parkeerplaatsen een punt.

   • Extra parkeerplaatsen lijkt me een slecht idee, want dat betekent nog meer verkeer in een wijk die daar niet op is gebouwd

 9. Hup, klaar met piepen. Wanneer is de oplevering? Ik wil er wel wonen en laat een prima eengezinswoning achter voor andere woningzoekenden.

  • Leiden-Noord op

   Hopelijk woon je goed, want het kan nog wel een tijdje duren voordat dit gebouw gebouwd wordt. Ik heb al van verschillende partijen gehoord dat ze tot aan de Raad van Staten willen gaan. Zo zonde dat de gemeente zonder Leiden Noord te consulteren, het bestaande wijkontwikkelingsplan Leiden Noord naast zich neer heeft gelegd. Gemeente en projectontwikkelaar waren al 2 jaar met elkaar in gesprek over het project! Als de omwonenden en de wijkverenigingen op tijd waren geconsulteerd en ze zich met het project aan de geldende regels en normen hadden gehouden dan had er veel sneller kunnen worden gebouwd!

   • De gemeente Leiden heeft geen beste beurt gemaakt, en dat vliegt nu uit over heel Leiden en straks wellicht ook over heel het land, want het wordt dóór verteld.
    Deze prachtige mooie stad ontbeert een college met prachtige, mooie manieren.

    • Karel van Eekren: Gelijk heeft u. Hier is al een reactie uit Zuid-Wales van vrienden van ons:
     many thanks for your informative letter – we feel for you.
     Firstly lets say that we agree with your thoughts about the new development.
     To build 550 apartments with less than half car parking spaces is madness.
     Image how congested the streets will become,just from parked cars let alone moving ones.
     Also to build such a high structure,it will look ugly and so out of place.
     R&G took us to Utrecht on one of our first visits to the Netherlands and we remember a beautiful city.
     Please don’t let your council spoil it.

     Het spreekt voor zichzelf.

 10. Koos Henzen op

  Zo snel mogelijk beginnen met bouwen. Er is een grote woningnood en als het niet in de breedte kan, dan maar in de hoogte. Iedereen wil graag lekker wonen, zelfs de tegenstanders die vaak al riant wonen!

  • Bezorgde Leidenaar op

   Hoogbouw is duur en leidt tot sociaal isolement, een omgeving waarin hoogbouwcriminaliteit welig kan tieren. Dat willen we toch niet in Leiden?

  • Kijk, dit is nou meedenken!!! Inderdaad zo snel mogelijk beginnen met bouwen!
   Maar dus niet de hoogte in, maar juist wel in de breedte. Van dat hele hoogwaardige stadspark komt toch niets terecht (hè jongens, gaan jullie mee, lekker picknicken langs de Willem de Zwijgerlaan…) dus die oppervlakte kun je beter bebouwen. En dat is precies wat de tegenstanders ook continue aangeven. Wel bouwen, maar anders. Niet zo hoog, wel iets meer in de breedte en iets minder appartementen.
   Dank voor je suggestie, Koos.

  • Precies gewoon bouwen. Leiden wordt bestuurd door het college B&W en niet door zeurende nimby’s. Wat mij betreft wordt de rij hoogbouw langs de WdZwijger nog wat langer. Dus eerst LEAD I (65,85 en 115m) en dan door gaan met LEAD II (135, 155 en 175m). Lijkt mij echt prachtig! Ja, ik woon in Leiden Noord.

 11. Nou, een heleboel mensen wisten gewoon nul komma nul over die bouwplannen voor die belachelijk hoge torens. Heel veel Leidenaren hebben er door deze actie voor het eerst van gehoord. Je kunt pas voor of tegen zijn als je ervan hoort. Mensen hebben nu ook allemaal verschillende meningen over die nieuwe die bij het station komen. Ik vind die echt super lelijk trouwens en die zijn niet eens zo hoog. 4000 mensen hebben erover nagedacht en hebben toen de moeite genomen om voor het referendum te stemmen (best een gedoe hoor, met die digid of naar een locatie in de stad gaan met je id). VIER-DUIZEND!!!!!!!!!! Ik zou dus zeggen…gefeliciteerd!

 12. Een Leids burger op

  Slechts 4000 mensen (dat is een forse minderheid dus) waren onder valse voorwendselen verleid om hun handtekening te zetten voor dat referendum dat helemaal NIET zou gaan over de hoogbouwvisie voor de hele stad maar slechts en alleen uitsluitend over die 3 Lead-torens. (65,85 en 115 meter)
  .
  Nieuwbouw is sowieso duur en de prijzen zouden ook bij hoogbouw onder 70 meter niet veel lager zijn geweest. De projectontwikkelaar kan dan minder woningen bouwen en dat zou dan wel in de breedte gecompenseerd moeten worden om toch hetzelfde aantal woningen te realiseren.
  .
  Juist om niet elk nu nog vrij beschikbaar stukje groen op te offeren voor woningbouw is gekozen voor hoogbouw.
  .

  Dat raadgevend referendum, dus niet eens bindend, komt er nu gelukkig waarschijnlijk niet. De tegenstanders van die torens hebben NIETS bereikt behalve dan dat de gemeenteraad nog geen besluit kon nemen. Die 4000 handtekeningen zijn volstrekt onvoldoende en kunnen zo de prullenbak in. Daarna kan de gemeenteraad eindelijk beslissen.

 13. Ik had in al die wijken die ik al noemde, waar ik geflyerd heb – en ik spreek de waarheid! – misschien een paar enkelingen, op één hand te tellen die vóór extreme hoogbouw waren.
  AL DIE ANDEREN waren er tegen.
  En dat is mijn dagelijkse ervaring geweest gedurende meer dan een maand bijna iedere dag op straat lopen en Leidenaren spreken. Wat nu ‘ de meerderheid wil gewoon die LEAD-torens?’
  Ik ben die meerderheid dus absoluut niet tegen gekomen in de praktijk !

  • Een Leids burger op

   Het hangt er vanaf hoe men de vraag stelt.
   Als men de algemene vraag stelt: ¨Bent u vóór extreme hoogbouw¨ zullen mensen dat niet graag met ja beantwoorden . Zeker als niet precies duidelijk is hoe hoog extreem is en waar die ¨Extreme hoogbouw¨ dan zou komen.
   Maar dit ging alleen en uitsluitend over die Lead- torens aan de Willem de Zwijgerlaan. Als mensen echt massaal DAAR tegen waren geweest hadden jullie ruimschoots die 5000 handtekeningen gehaald. Dat dat nu niet gelukt is zou juist te denken moeten geven.
   .
   Als men werkelijk een beeld wil hebben van de hoogbouwvisie van de gemiddelde Leienaar over de hele stad moet dat niet via een volstrekt NIET-representatieve stadsenquette van slechts 2500 personen maar zou een referendum voor alle Leidenaren daar een beter beeld van geven, Maar dan niet uitsluitend over die Lead-torens zoals nu. Dat kan zodra de hoogbouwvisie (uit 2007) aangepast gaat worden..
   .
   Maar dit was gewoon een actie van nimby-clubje dat de bouw van torens hoger dan 70 meter wil tegengaan op slechts 1 bepaalde plaats.

   • Robbie de Importleienaar op

    En wat is jouw relatie met RED Company Leids Burger? Dat gehamer op het NIMBY-aambeeld begint ondertussen een beetje een grijsgedraaide plaat te worden. Heb je niets beters op je trollenrepertoir?

    • Een Leids burger op

     Dan moet je beter lezen sukkel dan zie je dat het niet alleen over jullie niymby-gedrag gaat. Ook anderen noemen jullie nimby-gedrag. Ook heb ik geen enkele relatie met Red-company. Een inhoudelijke reactie is kennelijk te moeilijk voor de gefrustreerde Robbie.

     • Robbie de Importleienaar op

      Dat is typisch van mensen die geen argumenten meer hebben, die moeten hun toevlucht zoeken tot scheldpartijen. Lijkt mij klip en klaar wie er lijdt aan projectie gedrag en frustratie. Ik zou zeggen, neem wat warme anijsmelk, kruip onder je dekentje op de bank en lees die mooie folder van RED company nog eens door.

     • Robbie de Importleienaar op

      Ik raak wel een open zenuw bij je, hè? Als door een wesp gestoken, haast je je om in allerlei bochten te kronkelen om je band met RED company te ontkennen. Dan weet ik al hoe laat het is. En overigens is die locatie niet in de verste verten mijn achtertuin, dus waarom je steeds maar suggereert dat hier NIMBY motivatie achter steekt is mij een volstrekt raadsel. Welterusten.

  • Eus de Watergeus op

   Met dat decolleté van jou zou ik me nog voorstander verklaren van een kerncentrale op de Pieterskerkhof.

 14. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd en geschreven.
  Het gaat mij om het principe dat iedereen zich aan wetten en verordeningen moet houden. Niet alleen Nimbies zijn voor dit referendum geweest, ook andere mensen met principes uit andere wijken.
  Gemeente Leiden, wees fatsoenlijk en houdt u aan uw eigen gemaakte afspraken, dat moeten uw inwoners immers ook!

 15. Ik snap al die commotie niet hoor gewoon bouwen die torens leiden is idd een stad waar dat prima kan.

 16. Jan van Gent op

  Wat lul je nou stom Angelé schijnheil die je der Ben want hoe jij op straat de mensen probeerde te manipuleren met je rare praatjes ging nergens over!! Extrême hoogbouw vind je in Shanghai of Dubai we hebben het hier over 115 meter joh agressieve mafklapper zeker zonnesteekie op gelopen.

 17. Uit het verkiezingsprogramma van Groen Links Leiden:
  GroenLinks wil inwoners van Leiden in een vroeg stadium mee laten praten en beslissen over belangrijke onderwerpen die hen aangaan. In gesprek met belanghebbenden zorgen we dat alle argumenten en belangen op tafel komen.
  Besluiten kunnen dan weloverwogen worden genomen en het draagvlak voor de uitkomst wordt breder. Wij geven ruimte aan eigen initiatieven om de stad EERLIJKER, mooier en schoner te maken. Een open en eerlijke dialoog is
  daarvoor belangrijk. We willen dilemma’s en tegengestelde belangen benoemen en daarmee keuzes duidelijker maken.

  • 8jaaringeschreven en nog steeds dakloos op

   Niet piepen maar bouwen, het grappige is dat 99% van de regeerders al een dak boven ze hoofd heeft en lekker in een bedje ligt. Ik sta al 8 jaar ingeschreven met een goed salaris maar ik overnacht bij de daklozenopvang? Elk jaar verhuren ze minder huizen en nu willen jullie meer huizen tegenhouden omdat het de hoogte in gaat? Laat me niet lachen ga een hobby zoeken en ga daar lekker op focussen ipv mensen hun thuis te ontnemen

   • Een inwoner van Leiden op

    Meeste huizen in deze nieuwbouw worden flink prijzig. Dus weer te weinig in de sociale woningbouw sector. Heel veel mensen staan nog langer dan 8 jaar ingeschreven.. Met een goed salaris is er misschien ook iets op Funda of andere sites te vinden?

 18. Waarom niet gewoon het hele project wat minder, wat lager, wat minder massaal? En dan veel meer huurwoningen! En meer parkeerplaatsen.

 19. Eric van 't Groenewout op

  De voorstanders van een referendum hoeven niet per se voorstanders van het niet-bouwen te zijn. Wat je wel steeds weer ziet bij referenda is het stemming maken en het grossieren in valse voorlichting. Hoezo is LEAD extreme hoogbouw? En als het al ‘extreme hoogbouw’ zou zijn, waarom zou dat niet passen op de bewuste locatie? Ook die toekanflat langs de A44 kan m.i. zo worden gebouwd zonder dat er mensen nadelige invloed van ondervinden. Vanuit mijn werkkamer kan ik uitzien op de hoogbouw aan de Diamantlaan. Prachtige flat, is echt helemaal niets mis mee. Is veel mooier dan die foeilelijke laagbouwflatjes die langs de Haagweg bij de Churchillbrug staan. Dat zijn betonnen doosjes zonder smaak of stijl. En als ik moet kiezen tussen 1x LEAD of 20 van die lelijke betonnen dozen, is de keuze snel gemaakt. Het gaat niet alleen om de hoogte maar ook om de architectuur.
  Met 115 meter haalt LEAD niet eens de top 20 van hoogste gebouwen in Nederland. Ik hoop dat LEAD de toon zet voor een omlijsting van hoogbouw op gepaste afstand tot het centrum, liefst ook langs de rondwegen.

 20. Verstandige Leienaar op

  In Amsterdam mag binnen 2 kilometer van de monumentale grachtengordel geen hoogbouw, zo is te lezen in de hoogbouwvisie al daar. In Leiden wil men op 500 meter van de monumentale binnenstad hoogbouw neer zetten en heeft het stadsbestuur maling aan de hoogbouwvisie die niet hoger dan 70 meter voorschrijft. Ook al zijn wij een grote stad. Dit lijkt mij geen verstandig plan.

  • Geboren en getogen Lêijûnaar op

   Verstandige Leidenaar in Amsterdam is maar iets groter en daar wonen rond de 800.000 inwoners dat is wat anders dan 125.00, zoiets noemen we ouderwets appels met peren vergelijken neef! Want als we in Leiden 2 km aan zouden houden dan zit je altijd op de grond van 1 van de buurgemeenten aangezien de gemeente Leiden nog steeds geen vaart maakt met het annexeren van.

  • Eric van 't Groenewout op

   In Amsterdam zie je binnen twee kilometer van het historische centrum heel veel hoogbouw. En ook veel mooie hoogbouw. Alleen al in Amsterdam 35 gebouwen die hoger zijn dan 70 meter. Wat definieert u als hoogbouw? Bent u weleens voorbij de Bijenkorf bij de Dam gelopen? Is dat hoog- of laagbouw? Als u uit CS centrumzijde komt en naar links kijkt: er staat forse hoogbouw. Aan de waterzijde Mövenpick Amsterdam centrum: voorwaar geen laag gebouwtje. Aan de overzijde van het IJ (binnen 2 km van het centrum): heel veel hoogbouw.
   Wat is er mis mee als op de Willem de Zwijgerlaan hoogbouw verrijst? Tussen LEAD en stadhuis zit pakweg een kilometer afstand. Wie op straat in het centrum loopt, ziet er helemaal, helemaal niets van. Omgekeerd hebben bewoners op de hogere verdiepingen straks een adembenemend uitzicht op ons mooie centrum.
   Graag neem ik het hier ook op voor Een Leids Burger: vaak ben ik het met hem oneens, maar hem beschuldigen van een band met de projectontwikkelaar, zoals Robbie van Geenen (Robbie de Importleienaar) doet, is een gotspe. Beetje zwak en ook laf om iemand die voor een bouwproject is, te beschuldigen van een band met de projectontwikkelaar.

   • Robbie de Importleienaar op

    Best Eric, treurig, dat Een Leids Burger z’n eigen boontjes niet kan doppen en dat jij als een curling ouder tussenbeide moet springen. Hij heeft er zelf voor gekozen om tegenstanders van het plan categorisch als NIMBY’s weg te zetten. Daar neem ik dan weer aanstoot aan. Dan moet je ook niet huilie-huilie doen, dat iemand, ik in dit geval, diegene in een laken van hetzelfde pak naait.

    • Een Leids burger op

     Ik kan best mijn eigen boontjes doppen hoor maar het is altijd geloofwaardiger als anderen de valse beweringen van Robbie, die zich als een trol gedraagt, ontmaskeren dan wanneer je jezelf moet verdedigen.
     .

     Niet elke tegenstander van die torens is natuurlijk een nimby. Maar veel tegenstanders wonen juist wel in de omgeving waar die torens komen. En dat is geen toeval.
     .
     Wanneer Robbie aangeeft dat hij daar niet in de buurt woon blijf ik hem geen Nimby noemen. Maar Robbie daarentegen blijft mij vals beschuldigen ook NADAT ik hem gezegd had geen banden met Red-company te hebben.

     • Robbie de Importleienaar op

      Ik heb je bijdragen er nog eens op nageslagen. De denigrerende, bagatelliserende en paternalistische toon die je aanslaat tegenover mensen die hier serieuze zorgen uiten is precies de stijl van een trol. Wil je niet als trol weggezet worden, gedraag je dan ook niet als trol. Het respect wat je kennelijk denkt op te kunnen eisen toon je niet naar anderen. Het zou me ook niets verbazen, als dit account je alter-ego is van Eric en waarschijnlijk nog een heel trollenleger aan accountjes.

    • Een Leids burger op

     Iedereen kan mijn reacties lezen ren zichzelf een oordeel vormen.
     .
     Het is juist steeds de valse verdachtmakende Robbie die zich gedraagt als een trol en geen respect toont.
     https://sleutelstad.nl/2019/05/31/tegenstanders-lead-leiden-blijven-hopen-op-hoogbouwreferendum/#comment-294040
     Hij krijgt daarom de reactie die hij verdient.(ook van Eric blijkbaar die ook de valse verwijten constateerde).
     .
     En ook is “dit account” niet het alter-ego van Eric.
     De valse Robbie toont geen respect en blijft maar doorgaan met zijn valse beweringen.

     • Robbie de Importleienaar op

      En jij en je trollenvriendjes krijgen de behandeling die jullie verdienen. Het feit, dat je zo fel reageert op de zogenaamde “verdachtmakingen” is op zichzelf al zeer verdacht. En dat je over elkaar heenbuitelt om elkaar in bescherming te nemen is niet minder verdacht. Mensen kunnen zich inderdaad zelf een oordeel vormen en zullen het met me eens zijn, dat je treurige trol bent, die zonder een enkele steekhoudend argument tot ordinaire scheldpartijen moet resorteren. Het is een kwestie van tijd, tot jullie allemaal ontmaskerd worden als leden van het grote trollenlegioen.

     • Een Leids burger op

      Wie mijn argumenten niet steekhoudend vind moet niet zoals jij Robbie met valse een denigrerende opmerkingen komen maar aangeven waarom dat dan niet juist zou zijn.
      .

      Nee, Eric is geen vriendje van me. Lees ook zijn reactie waarin hij zegt dat hij het (inhoudelijk) vaak met mij oneens is. https://sleutelstad.nl/2019/05/31/tegenstanders-lead-leiden-blijven-hopen-op-hoogbouwreferendum/#comment-294066
      Het punt is juist dat ook hij de valse verdachtmakingen en beweringen van Robbie ziet.

     • Robbie de Importleienaar op

      Je moet echt eens stoppen met je huilie-huilie gedoe “Leids Burger”. Ik heb je al uitgelegd, dat je respect moet verdienen en dat krijg je echt niet door hier mensen continu af te zeiken. En nu ik je erop aanspreek op dezelfde manier, als jij mensen denkt aan te kunnen spreken, ben ik opeens degene met valse verdachtmakingen volgens jouw verknipte logica. Ga lekker bij GS trollen en laat hier de volwassenen een verstandig gesprek met elkaar hebben, klein, klein kleutertje met een aandachtstekort.

    • Een Leids burger op

     Trol Robbie keert de zaak om. Ik geef alleen netjes argumenten voorzover anderen dat ook doen. Waarom er , mijns inziens, in veel gevallen sprake is van nimby gedrag is ook al uitgelegd. Daar mag men anders over denken maar het het is nu juist respectloos dat standpunt ongefundeerd af te zeiken met valse verdachtmakingen. Ook dat laatste is al door een ander geconstateerd.

 21. Een alternatief en kleinschaliger plan levert minder belasting op voor de toch al mega volle Willem de zwijgerlaan. Ik zou daar voor geen goud willen wonen. man, man, man wat een drukte! en al die uitlaatgassen de hele dag.

 22. te huur in nieuw leyden appartement aan de Pasterustraat 159 , voor 1995 euro per maand!!
  Deze appartementen zijn nieuw gebouwd en net opgeleverd. Dit is wat er gebeurd. Investeerders kopen deze nieuw opgeleverde appartementen om ze voor idiote prijzen te verhuren en er veel geld aan te verdienen. Dit lost de Leidse woningnood niet op.

 23. Vandaag deze briefwisselingen weer eens even zitten lezen en hoe het verder ging sinds het begin.
  Er zitten goede teksten bij.
  Zolang een mens maar beleefd blijft naar de ander, mag er veel gezegd worden en ieder de eigen mening.
  Hier en daar zeg ik ook:
  OPGEPAST! U betreedt NU de wereld van de LOF DER BOTHEID. (vooral als je verder en verder leest, jammer.)

 24. A. Slingerland op

  De laatste jaren zien we overal om ons heen woontorens als paddenstoelen de lucht in schieten. Zijn die woontorens wel de oplossing voor de woningnood? En voor wie bouwen we die dure torens eigenlijk? Voor en tegenstanders staan recht tegenover elkaar. Volgens de ene bouwkundige is dit dé oplossing voor onze woningnood, terwijl ander hoofdschuddend toekijkt hoe het aanblik van de stad compleet veranderd en vreest voor anonimiteit in steden. Luister eens naar deze interessante podcast, met hoogleraar Ellen van Bueren: http://ivorentoren.buzzsprout.com/260462/1035523-hoge-torens-vangen-veel-wind

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline