(Archieffoto: PR).

Dierenambulance maakt bezwaar tegen afwijzen subsidie door gemeente Zoeterwoude

Als je een dier gewond op straat ziet liggen, dan kun je de dierenambulance bellen en dan schieten ze te hulp. Als het nodig is rukken ze altijd uit, maar dat is natuurlijk niet kosteloos. Naast een grote groep donateurs doet de dierenambulance daarom ook een beroep op gemeentes. Onlangs liet de gemeente Zoeterwoude echter weten dat de subsidieaanvraag niet wordt gehonoreerd. “Dat is onwettig, want de gemeente heeft een zorgplicht voor haar dieren en die rol vervullen wij”, aldus Jaap van Meijgaarden (voorzitter Dierenambulance Vogelasiel Regio Leiden) in Politiek071.

De gemeente Zoeterwoude wees een subsidieverzoek van de dierenambulance onlangs af en daar maakt Van Meijgaarden nu bezwaar tegen. “De Wet Natuurbescherming is hier nadrukkelijk van toepassing. In die wet is opgenomen dat eenieder een zorgplicht heeft om gewonde of verweesde dieren te helpen”, aldus Van Meijgaarden. Hij redeneert dat de dierenambulance die zorgplicht voor de gemeente vervult en dat daar dus een vergoeding tegenover zou moeten staan.

Motie in Leiden
In Leiden werd afgelopen jaar een motie aangenomen waarin die gemeente haar zorgplicht wel erkent en tegelijkertijd besloot om de dierenambulance te financieren. “Ik hoop dat dit voor andere gemeenten een maatstaf zal zijn en dat ze zeggen: dan kunnen wij niet achterblijven”, zegt de dierenvriend. Van Meijgaarden zou graag zien dat Zoeterwoude een bijdrage van 20 euro per rit vergoedt, wat volgens het aantal ritten neer zou komen op ongeveer 1200 euro per jaar. “Dat zijn nog niet eens de volledige kosten”, zegt Van Meijgaarden. Eerder wees de gemeente een vergelijkbaar verzoek ook al af.


Presentator Lieuwe van Slooten in gesprek met Jaap van Meijgaarden in Politiek071

Als Zoeterwoude niet gaat betalen, betekent dat overigens niet dat Zoeterwoudse dieren zonder hulp komen te zitten. “Wij zijn opgericht om dieren in nood op te vangen en dat doen we dus, ook al komen de kosten daarvan volledig voor onze rekening”, aldus Van Meijgaarden. “Maar we vinden wel dat gemeenten hier een morele verantwoordelijkheid hebben. Ze zouden onze rol kunnen erkennen en voor iedere rit die we niet bij een particulier in rekening kunnen brengen 20 euro kunnen vergoeden.”

Formeel bezwaar
De stichting Dierenambulance Vogelasiel Regio Leiden heeft maandag formeel bezwaar gemaakt tegen de beslissing van de gemeente Zoeterwoude. Die brief zal worden behandeld door de bezwarencommissie van de gemeente, waarna er opnieuw uitsluitsel zal komen over de subsidieaanvraag. Als dat niet naar tevredenheid van Van Meijgaarden is, dan overweegt hij een gang naar de rechter om zijn gelijk te krijgen.

Maatschappij Politiek Regio Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×