(Foto's: Gerry van Bakel).

Koffie en thee van Het Klaverblad al 250 jaar in Leiden

Een pruikenmaker die graag een carrièreswitch wilde maken, ging zich toeleggen op oosterse waren. Al snel bleken koffie en thee het beste te verkopen. Deze pionier Jacobus van der Kreek kocht daarop wat pandjes erbij en begon een koffiebranderij bij de winkel aan de Hogewoerd. Nu viert Marion Jacobs het 250-jarig jubileum van haar koffie- en theewinkel Het Klaverblad.

Komende vrijdag en zaterdag wordt dat gevierd met een speciaal koekje van bakkerij Jacobs, een optreden van stadsdichteres Marian van Velzen en een verhaal van de Leidse wetenschapper Vincent Icke. De festiviteiten beginnen op vrijdag 7 juni om 16.00 uur.

Een hoogtepunt voor Marion Jacobs is de terugkeer van de portretten van de oprichter Van der Kreek en zijn dochter Elizabeth Maria die een mooie plek boven de toonbank krijgen zodat ze over haar schouders kunnen meekijken. Zelf rolde Jacobs bij toeval in de koffie- en theehandel. Ze werkte al een tijdje in een koffiewinkel toen ze hoorde dat deze winkel dreigde te verdwijnen. Zoveel historie op zo’n mooie plek moet bewaard blijven, bedacht Jacobs en stapte in het avontuur.


Marion Jacobs in gesprek met verslaggeefster Gerry van Bakel over haar winkel Het Klaverblad.

Nu floreert de zaak als nooit tevoren met dertig soorten koffie en honderdtachtig verschillende soorten thee. Om nog maar te zwijgen over de mooie kopjes en theedoeken, de lekkere chocola en de espressomachines die Jacobs ook verkoopt. Altijd met een glimlach en veel belangstelling voor haar klanten.

 

Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×