(Foto's: Sleutelstad).

Symposium voor Pieter van Vollenhoven over 'vrijheidswaakhond'

Ruim een maand na zijn tachtigste verjaardag kreeg prof. mr. Pieter van Vollenhoven dinsdag van zijn alma mater, de Universiteit Leiden, een extra cadeau in de vorm van een symposium. Het symposium stond in het teken van de vraag of er een ‘kritische waakhond’ moet komen voor de veiligheid. Van Vollenhoven vindt van wel.  Hij hield daarvoor een pleidooi in zijn onlangs verschenen boek ‘Oproep van een waakhond’. Er zou een nationale inspectie voor de veiligheid ingesteld moeten worden.

De nationale veiligheidsinspectie zou volgens hem opgericht moeten worden vanuit de bestaande inspecties. Met een nieuwe overkoepelende organisatie denkt hij dat er beter toezicht wordt gehouden op de dagelijkse gang van zaken in alle sectoren.

Van Vollenhoven ziet steeds weer dat gesjoemeld wordt met bestaande regels en dat geen lessen worden getrokken uit eerdere onderzoeken. “Waarom wordt men pas wakker als het misgaat? Zeker omdat er nog nooit iets was gebeurd?”, twitterde hij maandag. Dit nadat een cruiseschip zondag in Venetië een kade ramde.


Tijdens het symposium komt naast Van Vollenhoven zelf een aantal sprekers aan het woord. Zowel Jeroen Dijsselbloem als Tjibbe Joustra, de nieuwe en oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, spreken over nut en noodzaak van een kritische waakhond.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×