Een kendo actie (Foto: Ngoc Binh Tran).

Vechtkunsten in Museum van Oudheden tijdens Japanmarkt

Tijdens de Leidse Japanmarkt worden er op Eerste Pinksterdag weer demonstraties in de Japanse gevechtskunst gegeven in het Rijksmuseum van Oudheden. De zogeheten budodemonstraties zijn de hele middag gratis te bezoeken in de grote hal van het museum aan het Rapenburg.

Budo is de verzamelnaam voor traditionele Japanse gevechtskunsten. Het moderne budo heeft zich vanaf het begin van de vorige eeuw ontwikkeld uit de oude krijgskunsten van de samoerai, die aanvankelijk ook in tijden van vrede lichaam en geest wilden trainen. Zowel bij de gewapende als ongewapende disciplines worden de technieken niet alleen gebruikt voor zelfverdediging of sport, maar vooral om lichamelijke conditie, lichaamshouding, concentratie, inzet en zelfdiscipline te verbeteren.

Tijdens de Japanmarkt worden een aantal aantal hedendaagse wapenkunsten en ongewapende zelfverdediging getoond. Fumetsu uit Rotterdam demonstreert samen met leden van het Nederlandse team het kendo, de Japanse vorm van schermen. Niet onvermeld mag blijven dat het Nederlands kendo damesteam vorige maand Europees kampioen is geworden.

Aansluitend worden de zwaardtechnieken van het iaido en de stoktechnieken van het jodo gedemonstreerd door de docenten van Kendokai Den Haag. Gevolgd door een demonstratie van de naginata, een stafwapen dat veel lijkt op een hellebaard, door leden van de Nederlandse Naginata Renmei. Daarna is het de beurt aan de lege hand verdediging van het karatedo door Budokai Leiden.

Koryukan uit Veldhoven demonstreert door middel van aanvals- en verdedigingsseries het koryu uchinadi, de oorspronkelijke karate technieken uit Okinawa. Leden van de Leidse sportschool Aad van Polanen tonen de eigentijdse worsteltechnieken van het Nederlandse jujitsu. Fudoshin Ryu uit Amsterdam demonstreert het aikijujutsu, dat gebaseerd is op oude Japanse jujutsu stijlen. Aikidoschool Leiden verzorgd de afronding, met de vloeiende zelfverdedigingstechnieken van het aikido.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×