Petra Akkerman van Diaconaal Centrum De Bakkerij tijdens haar pitch voor Opa en oma gaan op stap (foto: Gerry van Bakel).

Zorgverleners en buurtinitiatieven zoeken elkaar op in zorgcafé

Het Gezondheidscentrum aan de Oosterkerkstraat zette op donderdag 6 juni zijn deuren open voor een breed scala aan buurtinitiatieven op het gebied van gezonde voeding, bewegen en ontmoeten. Huisarts Ruud van Randeraat die sinds acht jaar praktijk houdt in het Gezondheidscentrum wil met dit eerste zorgcafé een ontmoetingsplek creëren waar mensen elkaar leren kennen, zodat je sneller en beter kunt doorverwijzen.

“Veel van mijn patiënten komen met heel andere klachten en problemen bij mij dan puur medische,” vertelt Van Randeraat. “Ik merkte dat ik niet altijd wist naar wie ik het beste kan doorverwijzen, terwijl ik wel weet dat er aanbod is.” Wijkmanager Gezond Leiden Astrid van der Zwan pakte de handschoen op en nodigde tien organisaties uit om een pitch te komen geven over hun project in Leiden en dan vooral gericht op de Zeeheldenbuurt en Leiden-Noord. Daarnaast worden de zorgverleners uit het Gezondheidscentrum uitgenodigd te komen kennismaken. Een groep vrouwen die betrokken zijn bij het Gezond Ontbijt-project (GONoord!) in het Gebouw zorgen voor een maaltijd van soep, salades en brood en allerhande snacks.


Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel.

Deelnemers en bezoekers van het eerste zorgcafé zijn enthousiast. “Ik heb vandaag al een paar leuke ideeën voorbij horen komen,” zegt fysiotherapeut Muriel van Iperen die verbonden is aan SMC Rijnland Fysiotherapeuten die ook in het Gezondheidscentrum aan de Oosterkerkstraat zitten. Van Randeraat wil het zeker niet bij een zorgcafé laten. “We hopen dit voort te zetten, en dan moet het ook zonder subsidie kunnen. Zo’n zorgcafé hoeft niet veel geld te kosten.”

 

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×