(Foto: J.P. Kranenburg).

Dierenambulance – Vogelasiel regio Leiden zoekt met spoed vrijwilligers

Het voorjaar en begin van de zomer is voor de Dierenambulance – Vogelasiel in Leiden altijd een zeer drukke periode. Tientallen keren per dag wordt er uitgerukt om gewonde of ontheemde dieren, vooral vogels, maar ook huisdieren, op te vangen. “Naast verkeersslachtoffers, vooral ook jonge vogels die door een kat gegrepen zijn, of uit een nestjes komen die door de ouders verlaten zijn,” meldt voorzitter jaap van Meijgaarden. “Wij zorgen ervoor dat deze dieren de noodzakelijke opvang krijgen die ze verdienen. Indien dat noodzakelijk is, brengen wij ze direct naar een dierenarts en als dat niet nodig is, nemen wij ze tijdelijk op in onze noodopvang. Daarbij komen we op dit moment handen tekort.”

De organisatie is daarom op zoek naar vrijwilligers die willen komen helpen. Van Meijgaarden: “Hou je van vogels? Kom ze bij ons verzorgen! Ook al ben je maar een ochtend, middag of avond per week beschikbaar. Daar zijn we al heel blij mee. Nog mooier is als vrijwilligers meer dagdelen beschikbaar zijn. In goed overleg wordt dan afgesproken wanneer je de werkzaamheden kunt verrichten.”

Vrijwilligers krijgen voor ze beginnen een instructie en een inwerkperiode. Verschillende vogels hebben hun eigen voedingsgewoonten en behoeven dus een specifieke verzorging. “Pulletjes hebben voldoende aan voedsel en water en redden zichzelf, maar jonge mezen of merels moet apart gevoerd worden en jonge duiven moeten worden ‘gestopt’. Ook het soort voedsel dat vogels krijgen verschilt. De ene vogel is vegetariër de andere juist niet.”

Omdat er momenteel geen eigen vogelasiel in Leiden is, worden de opgevangen vogels na een kort verblijf in Leiden dagelijks vervoerd naar de vogelasiels in Den Haag en Haarlem. Voor dat vervoer zijn ook extra vrijwillige chauffeurs nodig. Het liefst met eigen auto. De kilometerkosten worden vergoed.

Aanmelden kan via coördinator Stefan van der Burg van Dierenambulance – Vogelasiel regio Leiden: stefan.vogelasielleiden@gmail.com of via het algemene nummer 071 – 517.41.41.

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×