Tiba Vroom NK boulder 2019 2e boulder. (Foto Ben Vroom).

Leidse Tiba Vroom tweede op NK boulder

De Leidse Tiba Vroom (19) is er afgelopen zaterdag nèt niet in geslaagd om voor het eerst Nederlands kampioen boulderen te worden. Na een spannende finale werd ze in Boulderhal Grip in Nijmegen tweede.

Boulderen is klimmen van korte, zeer moeilijke routes (boulders) zonder touw, boven dikke matten. ’s Middags was Vroom eerste geworden in de halve finale door als enige de vier boulders in één keer te toppen. Haar naaste belagers Vera Zijlstra, meervoudig Nederlands kampioen, en de jeugdklimster Pleun Frank hadden er meer pogingen voor nodig en de anderen wisten niet alle boulders te toppen. Daardoor ging Tiba Vroom als favoriet de finale in.

De zes vrouwen die zich voor de finale hadden geplaatst, moesten ’s avonds opnieuw één voor één vier boulders klimmen. De eerste drie boulders bleken te gemakkelijk en werden door Vroom, Zijlstra, Frank en Lynn van der Meer vrij probleemloos in één keer getopt. Daardoor kwam het aan op de laatste boulder. Door twee mislukte sprongetjes lukte het Vroom pas in de derde poging om die te toppen. Frank had maar twee pogingen nodig en werd Nederlands kampioen. Van der Meer topte hem ook in haar derde poging. Omdat Vroom in de halve finale boven Van der Meer was geëindigd, behaalde Vroom de tweede plaats en werd Van de Meer derde. Zijlstra kon de boulder niet bedwingen en werd vierde.

Het NK boulder vond dit jaar plaats in de sfeervolle Boulderhal Grip in Nijmegen. Het publiek zat dicht op de boulderwand en kon het daardoor van zeer dichtbij meemaken. Ook bij de mannen was het heel spannend. Tim Reuser, die de afgelopen maanden internationaal verrassend goede resultaten had behaald en met enige afstand Nederlands beste boulderaar is, lukte het net als Tiba Vroom niet om Nederlands kampioen te worden. Doordat hij veel pogingen nodig had in de eerste finaleboulder, kon Elko Schellingerhout vanaf de start een leidende positie innemen, die hij niet meer prijs gaf.

Opmerkelijk waren de resultaten van het nog jonge Leidse Revolt team, dat wordt geleid en getraind door Vroom en hoofdcoach Jörg Franken. Bij de dames kwamen drie van de zes finalisten uit dit team. Naast Vroom de jeugdige Gianna Evers en Elbrich Schoorstra, die vanuit Leeuwarden wekelijks naar de Randstad reist om met Revolt te kunnen trainen. Zij werden zesde en vijfde. Bij de heren werd de ook nog jeugdige Hidde Bakker tiende, wat voor hem een zeer verdienstelijk resultaat was.

Voor Vroom rest dit jaar nog het Europees Kampioenschap in augustus. In het begin van het jaar liet zij meteen zien samen met Vera Zijlstra tot de Nederlandse top te behoren. In de nationale bouldercompetitie deden zij nauwelijks voor elkaar onder. Vroom won de eerste nationale boulderwedstrijd, Boulder 1, en werd tweede in Boulder 2 en 3, die beide door Zijlstra werden gewonnen. Na goede resultaten in internationaal hoog aangeschreven boulderwedstrijden lukte het Vroom nog niet om in officiële World Cups met de internationale (sub)top mee te kunnen. Ondanks haar goede klimmen had ze moeite met het toppen van de boulders. Daar valt de komende jaren nog veel winst te behalen. En ook het Nederlands kampioenschap blijft een mooi doel.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×