(Archieffoto: Provincie Zuid-Holland)

VVD over afsluiting Stierenbrug: 'zoek naar oplossing voor fietsers en voetgangers'

De Stierenbrug tussen Leiden en Leiderdorp gaat van 22 juli tot 1 september dicht voor onderhoudswerkzaamheden. Auto’s moeten in die tijd omrijden, maar voor fietsers en voetgangers zou een tijdelijk alternatief worden geregeld. Dat alternatief, pontons over het water, is echter van de baan omdat het teveel hinder oplevert voor het vaarverkeer. De fracties van de VVD in Leiden, Leiderdorp en de Provincie Zuid-Holland willen een flinke omfietsroute voorkomen en vragen nu om een andere tijdelijk oplossing.

“We hebben het volste begrip voor de afsluiting, ook bruggen vereisen onderhoud”, schrijven de drie fracties in schriftelijke vragen aan het provincie- en gemeentebestuur. “Wat de VVD niet begrijpt is dat er een tijdelijke verbinding voor voetgangers en fietsers is beloofd, maar dat deze pontons nu uit de plannen verdwenen zijn.” De omleiding die daardoor voor fietsers en voetgangers ontstaat is volgens de liberalen ‘een forse afstand’.

Veerpontje
In schriftelijke vragen stellen de drie fracties nu voor om alsnog te kijken naar een alternatieve oplossing. “Is het college bereid om samen met de gemeente Leiden en de Provincie Zuid-Holland alsnog te kijken of een verbinding voor langzaam verkeer gerealiseerd kan worden?”, vraagt VVD-fractievoorzitter uit Leiderdorp Bart Hoenen aan het gemeentebestuur. De liberalen denken daarbij bijvoorbeeld aan een veerpont voor fietsers en voetgangers.

Naast een tijdelijke vervanging van de brug, willen de drie fracties ook weten wanneer er is besloten om geen alternatieve verbinding te realiseren maar fietsers in plaats daarvan om te leiden via de Rhijnvreugdbrug. “Wie heeft daartoe besloten? En wat waren de redenen om die beslissing te nemen?” Eerder werd als één van de redenen al genoemd dat pontons teveel overlast opleveren voor het (recreatieve) vaarverkeer over de Oude Rijn.

Omleiding
Schriftelijke vragen worden normaal gesproken binnen zes weken beantwoord. De werkzaamheden aan de Stierenbrug starten echter al op 22 juli, waarmee de vragen wel enige urgentie hebben. Als de verschillende besturen geen alternatieve verbinding realiseren, dan geldt voor fietsers en voetgangers alsnog de voorgestelde omleiding via de Rhijnvreugdbrug.

Leiden Leiderdorp Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×