VVD over afsluiting Stierenbrug: ‘zoek naar oplossing voor fietsers en voetgangers’

32

De Stierenbrug tussen Leiden en Leiderdorp gaat van 22 juli tot 1 september dicht voor onderhoudswerkzaamheden. Auto’s moeten in die tijd omrijden, maar voor fietsers en voetgangers zou een tijdelijk alternatief worden geregeld. Dat alternatief, pontons over het water, is echter van de baan omdat het teveel hinder oplevert voor het vaarverkeer. De fracties van de VVD in Leiden, Leiderdorp en de Provincie Zuid-Holland willen een flinke omfietsroute voorkomen en vragen nu om een andere tijdelijk oplossing.

“We hebben het volste begrip voor de afsluiting, ook bruggen vereisen onderhoud”, schrijven de drie fracties in schriftelijke vragen aan het provincie- en gemeentebestuur. “Wat de VVD niet begrijpt is dat er een tijdelijke verbinding voor voetgangers en fietsers is beloofd, maar dat deze pontons nu uit de plannen verdwenen zijn.” De omleiding die daardoor voor fietsers en voetgangers ontstaat is volgens de liberalen ‘een forse afstand’.

Veerpontje
In schriftelijke vragen stellen de drie fracties nu voor om alsnog te kijken naar een alternatieve oplossing. “Is het college bereid om samen met de gemeente Leiden en de Provincie Zuid-Holland alsnog te kijken of een verbinding voor langzaam verkeer gerealiseerd kan worden?”, vraagt VVD-fractievoorzitter uit Leiderdorp Bart Hoenen aan het gemeentebestuur. De liberalen denken daarbij bijvoorbeeld aan een veerpont voor fietsers en voetgangers.

Naast een tijdelijke vervanging van de brug, willen de drie fracties ook weten wanneer er is besloten om geen alternatieve verbinding te realiseren maar fietsers in plaats daarvan om te leiden via de Rhijnvreugdbrug. “Wie heeft daartoe besloten? En wat waren de redenen om die beslissing te nemen?” Eerder werd als één van de redenen al genoemd dat pontons teveel overlast opleveren voor het (recreatieve) vaarverkeer over de Oude Rijn.

Omleiding
Schriftelijke vragen worden normaal gesproken binnen zes weken beantwoord. De werkzaamheden aan de Stierenbrug starten echter al op 22 juli, waarmee de vragen wel enige urgentie hebben. Als de verschillende besturen geen alternatieve verbinding realiseren, dan geldt voor fietsers en voetgangers alsnog de voorgestelde omleiding via de Rhijnvreugdbrug.

Delen

32 reacties

  • M. de Groot op

   Niet meer is recent besloten zou teveel overlast geven voor vaarverkeer en voor de vleermuizen.

   • L.J van Vliet op

    Van de stierenbrug naar de ophaal brug tegen zoeterwoude aan is best een stukje verder maar met dit mooie weer is hét te doen. Sterker nog voor gezonde mensen zeker…. maar lichamelijk gehandicapten, ouderen en kids die anders de weg niet vinden is het balen…

  • L.J van Vliet op

   Van de stierenbrug naar de ophaal brug tegen zoeterwoude aan is best een stukje verder maar met dit mooie weer is hét te doen. Sterker nog voor gezonde mensen zeker…. maar lichamelijk gehandicapten, ouderen en kids die anders de weg niet vinden is het balen…

 1. Robbie de Importleienaar op

  Laat die pleziervaart ook maar ’s een keer lekker wachten. Die hoeven niet naar hun werk. Waarom moeten werkende mensen wel hinder accepteren en zij niet? Bij de Spanjaardsbrug heeft het ook prima gewerkt. Gewoon een tijdelijke pontonbrug dus.

  • H.C. de Meij op

   Ze dachten zeker dan hoeven de kinderen niet naar school, want dan begint de schoolvakantie

 2. Allert Goossens

  Wat een bizar verhaal. Dus het landverkeer mag ongeremd worden gehinderd maar het scheepvaartverkeer moet volledig worden ontzien? Wat een drogredenering. Hier doet vast de Provincie weer vervelend. Een pontregeling voor fietsers en voetgangers is wel het minste wat er geregeld kan worden als omrijden een kwestie van vele km is voor fietsers en voor voetgangers nauwelijks een optie. Ik zie pontjes varen op de Kaag en Wijde Aa waar het met de drukke weekenden prima verloopt. Waarom op de veel luwere Oude Rijn bij Leiderdorp niet?

 3. Bassie Ldorp

  De brug was vorig jaar ook elke keer dicht toen ze met de Persant Snoepweg bezig waren. Maar ze hebben nog nooit van combi werk uitvoeren!

 4. Margreet Stol

  Hef gewoon een fietspad op, net als bij de Zijlbrug. laat er tig ongelukken gebeuren, geef de fout toe om vervolgens te vinden dat reparatie te duur is. Klein ambtelijk relletje. paar gewonden en de storm gaat weer liggen. Fietsers uit Leiderdorp eo zijn inmiddels niet anders gewend.

 5. Pieter Hoeberichts

  Ik vind dat recreatief vaarverkeer geen voorrang dient te krijgen op economisch voet en fiets verkeer. Voor beroepsvaart ligt dat anders. Recreanten gaan maar tijdelijk ergens anders varen, of nemen de gevolgen van lange wachttijden. Vooral voetgangers hebben heel veel hinder. Daarvoor is “omlopen” een hele opgave. Hopelijk kiezen veel omwonenden ervoor hun fiets eens uit het stof te halen.

 6. Graag ook een oplossing voor de lijnen 1, 2 en 182. Daar hoor je niemand over. Niemand “weet” wat. Wie zou het dan eigenlijk moeten weten? Ja, dat weten we ook niet. De milieubewuste burger die niet op vakantie gaat moet het maar even zelf uitzoeken. En bedankt!

  • George te Marvelde

   en die pontons konden gewoon open voor de bootjes. Maar dat moet met de hand en dan duurt het effe. Maar die pleziervaarders die hoeven niet naar hun werk of school of naar de bushalte van de streekbus om bij hun zieke ouders een dorp verder te kunnen komen, dus die mogen wat mij betreft best effe wachten tijdens het zwitserleven

  • Pieter Hoeberichts

   Zeker, keurige brug maar lopend nog best een eind weg. en weer terug voor velen, over de lage rijndijk die maar aan één kant is te belopen of befietsen. Hoe lang zou je erover doen om gewoon wandelend via die brug van de ene kant van de Stierenbrug naar de andere kant te lopen? een behoorlijke tijd; langer dan iemand er met een auto over doet, via de Zijlbrug of door de limes tunnel. en dan kan die ook nog open. en dan: minder goed ter been?

   • Een inwoner van Leiden op

    @Luc van Vliet: brug gaat van 22 juli tot 1 september dicht hè? Dat is meer dan 1 week.

  • Luc van Vliet

   Pieter Hoeberichts Allemaal geen wereldzaken, het lijkt me doodzonde om voor die week veel kosten te maken omdat een wandeling iets langer duurt dan normaal. Slecht ter been is slecht ter been bij welke brug dan ook.

 7. M. de Groot op

  Eerst van 12 juli tot 15 juli kruispunt Hoge Rijndijk Meerburgerkade dicht en dan stierenbrug. Gedacht aan schoolkinderen, vaarverkeer maar niet aan werkende automobilisten.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline