Koraalzang in het Van der Werfpark op 3 oktober. (Foto: Sleutelstad).

Leidens Ontzet Officieel Nederlands erfgoed

Leidens Ontzet wordt opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat maakte het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed vandaag bekend. Het betekent dat de viering en herdenking van Leidens Ontzet officieel bij het Nederlandse erfgoed hoort. Op 3 oktober 2019 wordt in Leiden de plaatsing bekrachtigd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed.

Chris de Waard in gesprek met voorzitter Rik Kamps van de 3 October Vereeniging over de opname in het register van immaterieel erfgoed van de viering en herdenking van Leidens Ontzet.

Het Kenniscentrum eert Leidens Ontzet omdat het tot de grote volksfeesten van Nederland behoort. Op en rondom 3 oktober vieren alle lagen van de bevolking van Leiden én omgeving het ontzet van Leiden. Het feest bevat tal van elementen die verwijzen naar de historische gebeurtenissen in 1574 en wordt van generatie op generatie overgedragen.

Voorzitter Rik Kamps van de 3 October Vereeniging is verheugd dat Leidens Ontzet nu officieel bij het Nederlands erfgoed hoort: “Dat we tot het Nederlands erfgoed zijn verklaard, is een geweldige erkenning voor het feest en voor onze stad. De herdenking en viering van Leidens Ontzet zit in het DNA van heel veel Leidenaren en wie er eenmaal mee in aanraking komt, wil er nooit meer vanaf. Dat wordt nu erkend met de plaatsing op de Inventaris van Immaterieel Erfgoed.”

Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat vieren jong en oud op 3 oktober dat Leiden in 1574 is bevrijd van de Spanjaarden en herdenken we het belang van vrijheid. Zo wordt er elk jaar haring en wittebrood uitgereikt aan de Leidse bevolking; varen de watergeuzen de stad binnen en is er een drukbezochte herdenkingsdienst in de Pieterskerk, net als in de dagen van 1574.

Ook burgemeester en erevoorzitter van de 3 October Vereeniging Henri Lenferink is blij: “Wij weten in Leiden al heel lang hoe waardevol onze jaarlijkse 3 oktober-viering is. Door de plaatsing op de lijst weet heel Nederland dat nu ook. Ik zie het voornamelijk als een blijk van waardering voor al die vrijwilligers die het Leidens Ontzet tot het mooiste feest van ons land maken.”

Immaterieel erfgoed
Immaterieel erfgoed is, volgens het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu die een gevoel van verbondenheid geeft. Naast Leidens Ontzet werden nog zeven vormen van immaterieel erfgoed erkend door het Kenniscentrum, waaronder de Nationale Herdenking 4 en 5 mei en Pride Amsterdam. De samenstelling van de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland wordt gecoördineerd door Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. In 2012 ratificeerde het Koninkrijk der Nederlanden het UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het inventariseren van het immaterieel erfgoed is een van de verplichtingen die hiermee samenhangt.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×