(Foto's: Gerry van Bakel).

Leerlingen Singelschool vragen aandacht voor afvalprobleem met versierde prullenbakken

Zes weken lang werkten de leerlingen van groep 8 van de Singelschool in Leiden-Noord aan een project over afvalproblemen. Wereldwijd en in hun eigen wijk. Onder leiding van een vijftal studenten van de Hogeschool Leiden en de Leidse Universiteit gingen ze praten met buurtbewoners en maakten ze stickers voor de prullenbakken in de wijk.

Het project werd afgesloten met een presentatie en een quiz over afval en recycling in de klas en het plakken van stickers op de prullenbakken buiten rondom de school. Tussendoor was er ook tijd voor wat lekkers te eten en te drinken. En ook dat was een mooi onderdeel van het project, aldus de kinderen.

Leerkracht Vera Karssing vindt het project een goede afsluiting van het schooljaar voor de leerlingen van groep 8. Na alle spanning en druk rondom de eindtoets biedt een project ruimte voor een andere manier van leren. “Die laatste weken houd ik me niet meer zo strikt aan het onderwijsprogramma. Met een project als dit gaan leerlingen zelf aan de slag, komen ze zelf met ideeën. Ik hoef ze echt niet te helpen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Vera Karssing, leerkracht groep 8 De Singel.

Ook de studenten die het project op de Singelschool begeleiden zijn verrast over het enthousiasme van de leerlingen en hoeveel ze al weten van milieu, afval en recycling. “Ze weten er al best veel van. Ze hebben dit onderwerp ook zelf gekozen en je ziet dat ze hun eigen ervaringen ook gebruiken.” Wala, Nikitia en Zoë vonden het leuk om de leerlingen bezig te zien en ook om hen rond te leiden op hun Hogeschool. Want ook dat maakte deel uit van het project: een dagje rondkijken op de opleiding van de studenten.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met student-begeleiders Nikita, Wala en Zoë.

De leerlingen vonden dat wellicht het meest interessante deel van het project. Maar ook de feitjes die ze zelf voor hun  quiz boven tafel hadden gekregen waren vaak een verrassing. Dat kauwgom pas na 20-25 jaar verdwenen is uit de straat en dat je voor één kilo katoen wel 10.000 liter water nodig hebt, hadden ze zich nog niet bedacht. Een aantal neemt zich voor afval beter op te ruimen en ook hun ouders erop aan te spreken.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met leerlingen groep 8 van De Singel.

Stichting Move is tien jaar geleden opgericht door studenten en inmiddels in tien (studenten)steden actief. Jaarlijks initieert Stichting Move projecten op basisscholen met studenten uit het hoger onderwijs. Studenten kunnen op die manier iets terug doen voor hun stad en leerlingen maken kennis met de wereld van studenten. Voor meer informatie over Stichting Move kun je terecht op hun website.

Duurzaamheid Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×