Fikse boetes voor overtreden regels gebruik ecoglazen

24

Organisatoren van evenementen die tegen de regels in geen ecoglazen gebruiken, worden stevig aangepakt door de gemeente. Als wordt geconstateerd dat drankjes in andere dan ecoglazen worden geschonken, dan legt de gemeente een zogeheten last onder dwangsom op. Dat is een voorwaardelijke boete die in dit geval duizend euro per overtreding bedraagt.

De vergunninghouder van het betreffende evenement krijgt vervolgens een uur de tijd om alsnog ecoglazen te gaan gebruiken. Wie dat niet doet, moet de boete echt betalen. Die kan bij meerdere achtereenvolgende overtredingen oplopen tot tienduizend euro. Ook kan in zo’n geval een volgende vergunning worden geweigerd.

Niet alleen het gebruik van de herbruikbare hardplastic drinkbekers wordt verplicht gesteld. Ook zijn evenementenorganisatoren, horeca-exploitanten en standhouders voortaan verplicht om minimaal een euro statiegeld op de ecoglazen te heffen en dat bedrag bij inlevering weer uit te betalen. Ook het niet voldoen aan deze regel leidt tot een dwangsom of boete.

Een bekend evenement dat al jaren gebruik maakt van ecoglazen, maar die verkoopt in plaats van er statiegeld op te heffen is Rrrollend Leiden. Die werkwijze mag dus volgens de nieuwe regels niet meer.

Delen

24 reacties

 1. Peter Ouwerkerk

  het is zeiken tegen het zeiken.
  Waar de mens tegenwoordig wel nie druk om maakt

  Nu deze foto, van de week de bloemkool pizza foto. Je mag straks echt niets meer zeggen of plaarsen.

 2. Is er vanuit de gemeente geen subsidie tot het aanschaffen van ecoglazen? Schijnt best een dure aanschaf te zijn!
  Over Yvonne gesproken zou je als echte Leienaar tóch moeten weten dat dit onze wethouder is😊

 3. Sleutelstad

  Natalie Montagne stond er gewoon bij hoor, maar ja. Als je niet even doorklikt… maar er staat inmiddels een andere foto bij.

 4. Natalie Montagne

  Sleutelstad ik klik altijd door, niet zo gaan doen.
  Wat men ziet zijn gelijk de shirts! En die wethouder interreseert veel mensen niet wel het evenement….
  Gebruik gewoon een foto van het evenement dat WEL de regels aan de laars lap!! Niet moeilijk toch?! Tjonge jonge….

 5. Jaap van der Marel op

  Ben benieuwd hoe de tapwagens op straat het spoelen van de ecoglazen gaan uitvoeren. Het was met wegwerpglazen vaak al te druk iedereen goed te kunnen bedienen en nu moeten ze ook nog eens de eco glazen gaan innemen en gaan spoelen. Dat wordt een gezellige drukte daar achter de bar. Zullen wel de nodige koortslippen rondlopen in Leiden de dagen na 3 oktober. En dan het teruggeven van het statiegeld aan het eind van de avond. Moet iedere bar nog even enkele duizenden euro’s in kas houden. Kan nog gezellig worden.

 6. Een boete van € 1000 per overtreding? Dat is veel te weinig om effectief te zijn. Boete omhoog en vergunning intrekken, dat helpt pas! Het is vooral een mentaliteitskwestie dat we eco-glazen moeten gebruiken. Men zal daar gewoon aan moeten wennen, anders wordt dit echt niet meer!

 7. Ronald Scheffer

  En over de blikjes hoor je niemand over die blijven was zitten in de bezemwagen en de horeca die maken het feest in leiden en maar betalen aan de gemeente met hun kloote regels

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline