Pauline Bouvy-Koene was zelf afwezig toen de raad haar koos als de nieuwe, kroonbenoemde burgemeester van Voorschoten. Ze was in Wassenaar waar haar partijgenoot Leendert de Lange werd geïnstalleerd als burgemeester. (Archieffoto: Sleutelstad).

Pauline Bouvy-Koene blijft burgemeester van Voorschoten

De gemeenteraad van Voorschoten heeft waarnemend burgemeester Pauline Bouvy-Koene (VVD) vanavond voorgedragen als de nieuwe, kroonbenoemde burgemeester van het dorp. In een besloten bijeenkomst maakten de raadsleden een keuze uit de binnengekomen vijf sollicitaties, waarbij de huidige burgemeester de voorkeur heeft gekregen.

De keuze die de gemeenteraad heeft gemaakt komt niet onverwacht. Bij het vaststellen van de profielschets door diezelfde raad enkele maanden geleden werd Bouvy-Koene al nadrukkelijk uitgenodigd om te solliciteren en ook zijzelf heeft er nooit een geheim van gemaakt graag in het dorp werkzaam te willen blijven.

De waarnemend burgemeester was overigens niet aanwezig toen de vertrouwenscommissie de voorkeur bekendmaakte. Bouvy-Koene was in Wassenaar voor de installatie van partijgenoot Leendert de Lange, die in de buurgemeente geïnstalleerd werd als burgemeester. Later kwam ze terug naar Voorschoten om de laatste gemeenteraad voor de zomer te leiden. “Ik ben zojuist verblijd met deze mededeling van de vertrouwenscommissie”, zei Bouvy-Koene in een eerste reactie ten overstaan van de raad. “Maar zullen we nu maar gewoon aan het werk gaan?”, typeerde de burgemeester zichzelf daarna.

Voordragen
Met het uitspreken van een voorkeur door de gemeenteraad, is de benoeming van de huidige waarnemend burgemeester overigens nog niet definitief. De gemeenteraad draagt na vanavond twee kandidaten aan bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Die zal de kandidatuur van Bouvy-Koene onderzoeken, maar volgt in de regel altijd de voorkeur van de gemeenteraad. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt anders besloten en gekozen voor de kandidaat van de tweede keuze.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met burgemeester Pauline Bouvy-Koene over haar voordracht

Sinds 2016
De 60-jarige Bouvy-Koene is sinds september 2016 waarnemend burgemeester van Voorschoten. De vorige burgemeester, Jeroen Staats, vertrok destijds voor het einde van zijn termijn om waarnemend burgemeester te worden van het Gelderse Zevenaar. Door verschillende burgemeester-benoemingen in de provincie is de sollicitatieprocedure in Voorschoten de afgelopen tijd uitgesteld en blijft Bouvy-Koene al langer dan haar termijn van drie jaar. Daar had niemand iets op tegen.


Voorzitter van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad Sjoerd van den Dool in gesprek met verslaggever IJsbrand Terpstra

Zes jaar
De benoeming van de nieuwe burgemeester van Voorschoten vindt plaats op 16 oktober. Tijdens een speciale raadsvergadering zal de kroonbenoemde burgemeester worden geïnstalleerd voor een termijn van zes jaar, die daarna met telkens zes jaar kan worden verlengd totdat een burgemeester de leeftijd van 70 jaar heeft bereikt.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×