Opluchting bij wethouder Dirkse en voorzitter Dorien Verbree van de raadscommissie voor de rekeningen nadat de raad de jaarrekening had vastgesteld. (Foto: Chris de Waard).

Leiden ontloopt preventief toezicht provincie ondanks overschrijden termijn jaarrekening

De Leidse gemeenteraad heeft afgelopen avond de Leidse jaarrekening over 2018 unaniem vastgesteld. De jaarrekening werd gisteren door huisaccountant EY opgeleverd. Dat was veel te laat, want eigenlijk moest Leiden de stukken uiterlijk op 14 juli inleveren bij de provincie Zuid-Holland die toezicht uitoefent op de gemeentelijke financiën.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Dirkse (D66, financiën) over de nu alsnog vastgestelde jaarrekening.

De overschrijding van de wettelijke termijn betekent dat de provincie de gemeente Leiden onder preventief toezicht had kunnen stellen. Dat gebeurt uiteindelijk niet, zo kon wethouder Dirkse van financiën de raadsleden vanavond meedelen. De provinciale toezichthouder had hem laten weten dat de vertraging de gemeente niet wordt aangerekend, waardoor Leiden dus niet onder verscherpt toezicht komt te staan.

Het was de laatste klus die accountant EY voor de gemeente Leiden heeft gedaan. Het bedrijf trekt zich helemaal terug uit de overheidsmarkt, maar kan van Leiden nog wel een pittige afscheidsbrief verwachten, want Leiden is allerminst te spreken over de manier waarop de partijen nu uit elkaar gaan.

Leiden Politiek jaarrekening2018


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×