Handhavers in Leiden krijgen bodycam half jaar op proef

26

Handhavers in de gemeente Leiden gaan vanaf augustus op pad met een bodycam. De gemeente heeft twee van zulke kleine camera’s aangeschaft om het aankomende half jaar mee de straat op te gaan. Het gaat in eerste instantie om een proef van ongeveer een half jaar die daarna geëvalueerd gaat worden. Op basis van die evaluatie zal worden besloten of de bodycams permanent in gebruik worden genomen.

Volgens de gemeente kunnen bodycams bijdragen aan een veiligere werkomgeving voor handhavers. “Proeven bij de politie en in andere steden laten zien dat de bodycam een waardevol middel is voor handhavers. De camera’s dragen bij aan het veilig uitvoeren van werkzaamheden en het verminderen van onheuse bejegening”, aldus de gemeente. Camera’s hebben daarnaast ook een preventieve werking. “Een situatie de-escaleert sneller wanneer mensen weten dat hun gedrag gefilmd wordt”, meent de gemeente.

Privacy
Het voortdurend filmen vanuit het perspectief van de handhaver is een omstreden middel. Veelgehoorde kritiek is dat de privacy van voorbijgangers en mensen die in contact komen met handhavers in het geding komt als er gefilmd wordt. De gemeente laat daarop weten dat de beelden voor maximaal 28 dagen in een beveiligde omgeving worden bewaard. Daar heeft alleen bevoegd personeel toegang. Als de beelden onderdeel worden van een klachtenprocedure wordt de bewaartermijn verlengd tot één jaar.

Proef
Het gaat in eerste instantie om een proef van een half jaar. De twee bodycams zullen worden gebruikt door een aantal handhavers van het team Handhaving Openbare Ruimte. Zij kunnen die aanzetten wanneer een situatie dreigend is of een handhaver zich onveilig voelt. Na ongeveer een half jaar zal de proef worden geëvalueerd op basis van de ervaringen. Daarna wordt besloten of de bodycam een vast onderdeel wordt van het uniform van de Leidse handhavers.

Bewijsmateriaal
Het afgelopen half jaar heeft de VVD in Leiden zich sterk gemaakt voor bodycams bij hulpverleners. Volgens de liberalen kan zo’n bodycam belangrijk bewijsmateriaal opleveren in een rechtszaak waarbij het gaat over geweld tegen hulpverleners. Voormalig raadslid Frederik Zevenbergen zag dat met eigen ogen na een incident waarbij een politieagent gewond raakte. In de rechtszaak die volgde speelden de beelden van een bodycam een belangrijke rol. Sindsdien pleit raadslid Tom Leest voor het verstrekken van bodycams aan hulpverleners.

Delen

26 reacties

  • Omdat de handhavers ze nog niet hebbeb, is er een andere foto gekozen. Maar dat kan jouw iq blijkbaar niet aan..

 1. Willem van Nispen

  Laten ze maar eerst eens gaan weken en dat weten wat er aan de hand is , Maar dit zijn van die eikels die denken dat ze politie zijn en willen alle voor rechten hebben maar het probleem is gewoon dat ze nog nooit hebben gewerkt! ,, Dus bij deze pleur op met je boy cam ga het eerst maar is verdienen NAMAAK POLITIE

  • Nou, dan kunnen we dat toch mooi zien met die bodycam 😉 Verder ben ik gezien je tekst jij juist zo’n sneu figuur waardoor we ze nodig hebben.

  • En hoe mensen tekeer haan tegen de handhavers, zoals die Willem van Nispen…

  • Een inwoner van Leiden op

   Welnee, die beelden worden dan waarschijnlijk gelijk gewist..

   • Wat een sneue opmerking van iemand zonder hersencellen zeg……… Als je een beetje kennis had van het gebruik van deze bodycams, dan had je geweten dat ze zelf de beelden niet kunnen wissen. Als je nou niet weet hoe het werkt hou die domme opmerkingen dan voor je.

    • Een inwoner van Leiden op

     @Mark: ik denk dat jijzelf weinig hersencellen bezit. Blijkt uit wel meer reacties van jou hier en daar op Sleutelstad. Denk je nu echt dat beelden die in het nadeel van handhavers werken door de daartoe bevoegde personen niet kunnen worden gewist? Al dan niet in opdracht van de gemeente? Keep dreaming! En hoe weet jij dat ik geen kennis heb van het gebruik van bodycams? Verzin je ook ter plekke.

     • Geweldig toch hoe je mensen met weinig hercencellen kan opjutten door een beetje verzonnen tekst, en dat ze dan ook zo dom zijn om te reageren.

     • Mark heeft wel een punt, veel reacties zijn wel erg kortzichtig en van het niveau facebook…… Sleutelstad doet er goed aan om de ractiemogelijkheid af te schaffen.

     • Nee hoor ik vermaak me prima met die figuren hier die de domste reacties plaatsen.

 2. Marcellus_B op

  Uit de 4e alinea van het artikel: ‘Zij kunnen die aanzetten wanneer een situatie dreigend is of een handhaver zich onveilig voelt.’
  Dus alleen de beelden van de reactie van de verontwaardigde burger worden opgenomen, bewaard en gebruikt. Dit levert een zeer eenzijdig beeld op, ten nadele van diegene die wordt gefilmd. Al het zuigen, agentje-spelen, liegen en opzettelijk verkeerd interpreteren van wet- en regelgeving door deze handhavers wordt niet vastgelegd en zal ook niet worden meegewogen.
  .
  Overal waar handhaver staat moet gelezen worden als: zielepoot die niet eens bij een beveiligingsfirma aangenomen wordt.

  • Een Leids burger op

   Misschien wordt het dan tijd dat die ¨verontwaardigde burger¨ ook eens een bodycam gaat dragen juist om de orde-handhaver te filmen of om te filmen wart die nalaat ….

   • Nou, waarom doe je dat niet dan? Ben wel benieuwd naar je vreselijke beelden…

  • Ach, wat moet jij het moeilijk hebben in onze samenleving. Niets belet je om zelf opnamen te maken, ben benieuwd hoeveel oneerlijke gebeurtenissen je kan laten zien…

 3. Dit lost niets op en leidt af van waar het over zou moeten gaan. We hebben in Leiden namelijk meer handhavers en betere handhaving nodig. Dat kost veel geld (veel meer dan een paar camera’s). Maar dat geven het college van B&W en de meeste raadsleden liever uit aan grote projecten en allerlei onzinnigheden. Daar zit het werkelijke problem rond handhavers en handhaving.

  • Zoals uit diverse reacties blijkt, maakt alleen al het woord handhaver nogal was (simpele) emoties op. Het lijkt me voor de handhavers prettig om dit vast te kunnen leggen. Dat lost dus wel wat op. Feit is idd dat we er wel wat meer van mogen hebben.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline