De politie maakt al langer gebruik van bodycams. (Foto: Sanderflight / Wikipedia).

Handhavers in Leiden krijgen bodycam half jaar op proef

Handhavers in de gemeente Leiden gaan vanaf augustus op pad met een bodycam. De gemeente heeft twee van zulke kleine camera’s aangeschaft om het aankomende half jaar mee de straat op te gaan. Het gaat in eerste instantie om een proef van ongeveer een half jaar die daarna geëvalueerd gaat worden. Op basis van die evaluatie zal worden besloten of de bodycams permanent in gebruik worden genomen.

Volgens de gemeente kunnen bodycams bijdragen aan een veiligere werkomgeving voor handhavers. “Proeven bij de politie en in andere steden laten zien dat de bodycam een waardevol middel is voor handhavers. De camera’s dragen bij aan het veilig uitvoeren van werkzaamheden en het verminderen van onheuse bejegening”, aldus de gemeente. Camera’s hebben daarnaast ook een preventieve werking. “Een situatie de-escaleert sneller wanneer mensen weten dat hun gedrag gefilmd wordt”, meent de gemeente.

Privacy
Het voortdurend filmen vanuit het perspectief van de handhaver is een omstreden middel. Veelgehoorde kritiek is dat de privacy van voorbijgangers en mensen die in contact komen met handhavers in het geding komt als er gefilmd wordt. De gemeente laat daarop weten dat de beelden voor maximaal 28 dagen in een beveiligde omgeving worden bewaard. Daar heeft alleen bevoegd personeel toegang. Als de beelden onderdeel worden van een klachtenprocedure wordt de bewaartermijn verlengd tot één jaar.

Proef
Het gaat in eerste instantie om een proef van een half jaar. De twee bodycams zullen worden gebruikt door een aantal handhavers van het team Handhaving Openbare Ruimte. Zij kunnen die aanzetten wanneer een situatie dreigend is of een handhaver zich onveilig voelt. Na ongeveer een half jaar zal de proef worden geëvalueerd op basis van de ervaringen. Daarna wordt besloten of de bodycam een vast onderdeel wordt van het uniform van de Leidse handhavers.

Bewijsmateriaal
Het afgelopen half jaar heeft de VVD in Leiden zich sterk gemaakt voor bodycams bij hulpverleners. Volgens de liberalen kan zo’n bodycam belangrijk bewijsmateriaal opleveren in een rechtszaak waarbij het gaat over geweld tegen hulpverleners. Voormalig raadslid Frederik Zevenbergen zag dat met eigen ogen na een incident waarbij een politieagent gewond raakte. In de rechtszaak die volgde speelden de beelden van een bodycam een belangrijke rol. Sindsdien pleit raadslid Tom Leest voor het verstrekken van bodycams aan hulpverleners.

112 Sleutelstad Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×