Raadslid mee met brandweer: “In nieuwjaarsnacht schijnt alles te mogen”

4

Nieuwjaarsnacht is voor veel mensen een moment om feest te vieren met vrienden en familie. Voor hulpverleners en de reinigingsdienst van de gemeente is het echter een drukke werkdag en -nacht. Raadslid Frederik Zevenbergen (VVD Leiden) keek mee met de brandweer en blikt daarop terug in Politiek071. “In de raad vergaderen we veel over veiligheid, maar ik wil zien hoe dat er in de praktijk aan toegaat.”

In een brandweerauto van kazerne Leiden Zuid reed Zevenbergen door de stad tijdens de nieuwjaarsnacht. “We hebben een tiental brandjes geblust”, zegt Zevenbergen, die dat geen ‘rustige nacht’ wil noemen. “Tijdens Oud&Nieuw schijnt alles tegenwoordig te mogen. Overal werden fikkies gestookt, we hebben vlammen van wel vier meter hoog gezien.” Hij maakt zich zorgen over de incidenten tijdens de jaarwisseling, maar ziet geen oplossing in een algeheel verbod.

‘Nog onrustiger’
In Leiden is een meerderheid van de gemeenteraad voor de invoering van een vuurwerkvrije binnenstad. “Maar 98 procent veroorzaakt geen problemen en haalt er veel plezier uit. Moet die paar procent het dan voor de rest verpesten?” Zijn partij zou graag een strengere aanpak van illegaal vuurwerk zien om overlast tegen te gaan. Zevenbergen denkt daarnaast dat overlast door een vuurwerkverbod alleen nog maar toeneemt. “Dan gaan mensen juist vuurwerk afsteken waar het niet mag. Ik kan je op een briefje geven dat het hierdoor nog onrustiger wordt.”

Bodycams
Het is niet de eerste keer dat Zevenbergen zijn nieuwjaarsnacht met de hulpdiensten doorbrengt. Afgelopen jaar ging hij mee met de politie, waar hij de mishandeling van agent Damian van dichtbij meemaakte. “Dat heeft zeker invloed gehad op mijn raadswerk”, vertelt Zevenbergen. Tijdens de rechtszitting over de mishandeling merkte hij dat beelden van bodycams (camera’s die een hulpverlener op zijn of haar borst draagt) een belangrijke rol kunnen spelen als bewijsmateriaal. “Daarom ga ik samen met Tom Leest (eveneens VVD-raadslid, red.) de komende tijd pleiten voor meer bodycams bij hulpverleners.”

Privacy
Na een nacht met de politie en de brandweer, lijkt de ambulancedienst een logische volgende stap voor Zevenbergen. Toch gaat hij dat niet doen. “Daarbij komt de privacy van mensen teveel in het geding”, vindt het raadslid. “Ik ga misschien wel koken voor ambulancemedewerkers, maar dus niet met ze mee op pad.” In plaats daarvan denk hij aan een nacht met het Stedelijk Beheer van de Gemeente Leiden, dat zorgt voor het schoonhouden van de stad. “Dat doe ik ook altijd op de ochtend van 4 oktober”, aldus het Leidse raadslid. “Dan trek ik lekker zo’n oranje hesje aan.”

Delen

4 reacties

  1. Vuurwerk leidt ook tot paniek bij huisdieren en vogels en 5% van de jaarlijks fijnstofuitstoot waardoor mensen eerder doodgaan.98% van de Leienaren zal een vuurwerkverbod respecteren.

  2. Ruud vlemmix op

    5% van jaarlijkse fijnstofuitstoot, doe even meer onderzoek.

    Betreft namelijk 5.3% meer fijnstofuitstoot op oudjaars avond. Als we het op jaarbasis vergelijken is het nog geen 0,03% van het jaar totaal.

    Huisdieren zijn verantwoordelijk 0.8% op jaarbasis, dus huisdieren verbod is in praktijk beter voor het milieu

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline