De Anne Frankschool won de wedstrijd voor het bedenken van de naam van de boor. (Foto's/video: PR).

Tunnelboormachine 'Gaia' van start met boren RijnlandRoute

De tunnelboormachine voor de RijnlandRoute is klaar voor de start. Traditioneel is de machine gedoopt met een vrouwennaam: Gaia – een ruim honderd meter lange machine. Vanaf augustus boort de machine een bijna tweeëneenhalve kilometer lange tunnel die ter hoogte van de Stevenshof eindigt. In 2020 legt Gaia dezelfde afstand nog een keer af voor de tweede tunnelbuis.

Afgelopen woensdag werden allerlei tradities rondom de tunnelboor afgewerkt. Zo is de naamgeving van de tunnelboor een traditie in de tunnelbouw en werd de machine ingezegend door een priester. Daarna werd de beschermvrouwe van het boorteam van ontwikkelaar Comol5 voorgesteld.

Inzegening van de tunnelboor op de startlocatie

In de startschacht, waar de tunnelboormachine begint, werd een beeld van de heilige Barbara geplaatst. Daarmee wordt ook een andere traditie in ere gehouden. De heilige Barbara is al sinds de middeleeuwen de beschermheilige van de mijnbouw. Sinds de eerste geboorde tunnel in Nederland in 1999 is het beeldje van de heilige Barbara ook in de tunnelbouw een vertrouwd gezicht.

Anne Frankschool
De naam van de boor werd bedacht door leerlingen uit groep 8 van de Anne Frankschool in Leiden. Gaia is de Griekse godin van de aarde, een toepasselijke naam dus. Dat vond ook het publiek dat via de website van de provincie Zuid-Holland uit drie tunnelnamen mocht kiezen. Zij kozen voor de naam Gaia die tijdens de inzegening op woensdag 24 juli werd onthuld.

Volg de boor!
Vanaf begin augustus start de tunnelboormachine met het boren. Onder de Vliet door, de monumentale Zilverfabriek en het landgoed Berbice, de sportvelden, de spoorlijn en de hoogspanningsmasten. Vanaf 5 augustus is de locatie van de boor via www.volgdeboor.nl op de voet te volgen.

Leiden Regio Voorschoten RijnlandRoute


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×