Leids Mediafonds nu ook genomineerd voor Galjaard communicatieprijs

De omstreden inzending van de gemeente Leiden van het Leids Mediafonds voor de Galjaardprijs blijft gehandhaafd. Dat heeft het Leidse college van burgemeester en wethouders geantwoord op vragen die de VVD Leiden daarover had gesteld. Raadslid Juliette Gilissen ergerde zich mateloos aan de inzending: “Het is een prijs voor voorlichters, terwijl de journalistiek juist onafhankelijk verslag doet.”

Het college vindt dat ‘communicatie’ een breed begrip is, waar onafhankelijke journalistiek prima in past. “Voorlichting is slechts een onderdeel van communicatie,” aldus de gemeente die de inzending dan ook niet wil intrekken. “Voorlichting is eenrichtingsverkeer van de gemeente naar bewoners, ondernemers en media. Onder communicatie vallen ook participatietrajecten en het betrekken van belanghebbenden bij nieuw beleid.” Daar gaat het volgens de gemeente dus om tweerichtingsverkeer en interactie.

Het Leids Mediafonds geeft volgens het college een impuls aan communicatie in bredere zin. Het fonds zelf borgt via een onafhankelijke stichting met een eigen bestuur de onafhankelijkheid van de journalistiek bij het toekennen van de aanvragen, zo vindt de gemeente.

De Leidse inzending heeft het inmiddels overigens geschopt tot de longlist van genomineerde projecten. In totaal gaan twintig van de zesendertig projecten door naar de volgende ronde. Die genomineerde projecten scoorden het hoogst op de drie criteria: inspiratie, innovatie en impact. De projecten worden nu voorgelegd aan de vakjury, bestaande uit voorzitter Guido Rijnja, Esther Bunnik, Annette Klarenbeek, oud hoofd communicatie van de gemeente Leiden Judith Mulder (2008-2013) en Ageeth Huizenga. die laatste als vertegenwoordiger van het winnende project van vorig jaar ‘De Elfwegentocht’.

Eind augustus worden vijf finalisten voor de prijs bepaald. De finalisten krijgen een plek in het programma van het Nationale Congres Publieke Communicatie, de vernieuwde Galjaarddag. Dit congres vindt plaats op 31 oktober 2019 en aan het eind van deze middag wordt de winnaar van de Galjaardprijs 2019 bekendgemaakt. Daarnaast maakt een van de finalisten ook kans op de Publieksprijs.

Advertentie

Leiden Politiek Leids Mediafonds


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×