Roken over twee jaar taboe op alle treinstations

71

Het is tijd voor rookvrije stations. Dat stelt spoorbeheerder Prorail die wil dat over twee jaar een algemeen rookverbod voor alle stations wordt ingevoerd. Op dit moment is het alleen nog toegestaan te roken op de aangewezen rookplekken op het perron. ProRail noemt het onvermijdelijk dat het rookverbod dat in alle publieke ruimtes is ingevoerd ook op stations wordt ingesteld.

Rookzones
Sinds 1 januari 2004 geldt een rookverbod op stations en in de trein. Het rookverbod geldt voor stationshallen, trappen, liften, tunnels en in overkapte stations. Om rokers tegemoet te komen zijn op onoverdekte plekken op het perron rookzones ingesteld. In die rookzone mag tot nu toe nog gerookt worden. Deze rookzones op stations worden binnen afzienbare termijn opgeheven.

Rookverbod in publieke ruimtes
Sinds de invoering van het rookverbod op stations vijftien jaar geleden is er volgens Prorail veel veranderd. Overheidsgebouwen zijn geheel rookvrij geworden. In de horeca geldt een rookverbod. Rondom publieke ruimte zoals schoolpleinen, speeltuinen en sportterreinen wordt roken ook uitgebannen. “Het Rijk heeft vorig jaar een pakket maatregelen afgekondigd om van Nederland een volledig rookvrije samenleving te maken. Zo moet de prijs van een pakje sigaretten over een paar jaar een tientje kosten, wordt het aantal rookvrije ruimtes fors uitgebreid en komen er steeds minder rookhokken,” aldus Prorail in een vanmorgen uitgegeven verklaring.

Ook in alle gebouwen van ProRail geldt inmiddels een rookverbod voor medewerkers en personeel. Op het station werd tot nu toe nog een uitzondering gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat het draagvlak voor het instellen van een rookvrij perrons de afgelopen tien jaar gestegen is.

Spoorsector
Met het instellen van algeheel rookverbod op alle stations wil ProRail tegemoet komen aan de wens van het overgrote deel van de reizigers, die overlast ervaren van rokende medereizigers. “Het instellen van rookzones op perrons was een voorbode voor een algeheel rookverbod. De rookzones zijn in 2004 ingesteld zodat rokers geleidelijk konden wennen aan een rookverbod”. ProRail is met de spoorsector in overleg hoe en op welke termijn het rookverbod wordt ingevoerd.

Delen

71 reacties

 1. Suzan Dirkx

  Yessssss, je moet altijd door de rook als je in het afgeschermde deel wilt gaan zitten of als je helemaal naar voor of achter wilt lopen (bv ivm snellere overstap op ander station)

 2. Dit plan wordt een moeilijke discussie omdat het hier deels om mensen gaat die verslaafd zijn aan nicotine. Daar komt nog bij, dat het NS personeel ook niet unaniem voorstander zal zijn. De machinisten en de conducteurs kunnen immers dan ook niet meer een peuk roken, wanneer de trein stil staat. Dit plan is zeker goed bedoeld, maar mist waarschijnlijk voldoende draagvlak.

 3. R. Dentener op

  Heel goed, de verstokte verslaafden houden zich immers niet aan de regels van Prorail, begeven zich maar al te vaal buiten de rookzones op de grotere NS stations en op de kleinere stations denken ze helemaal een vrijbrief te hebben om iedereen met hun kankerstokken weg te pesten. Dan maar een algeheel rookverbod. Nu nog rookvrije standen.

 4. Een Leids burger op

  Citaat:¨Uit onderzoek blijkt dat het draagvlak voor het instellen van een rookvrij perrons de afgelopen tien jaar gestegen is.¨
  .
  Je ziet inderdaad dat rokers op steeds meer plaatsen geweerd worden. Niet alleen de perrons dus zoals hier. Natuurlijk moet je anderen niet tot last met je rookgedrag en er is dan ook niets op tegen dat dat afgedwongen gaat worden. Maar als NIET-roker vraag ik me dan wel af waar die rokers dan nog kunnen roken zonder anderen tot last te zijn als op steeds meer plaatsen het roken verboden gaat worden.

 5. Op zich is dit een goed plan, dat wel wat eerder mag worden ongevoerd. Het zou echter beter zijn als dit specifieke rookverbod van de rijksoverheid zou komen. Nu komt de handhavingstaak namelijk bij het spoorpersoneel terecht. Dat heeft echter al genoeg problemen met onder meer agressie van scheldend en geweldbereid tuig.
  Rokers zijn over het algemeen geen zielige verslaafden, maar egoïstische aso’s die het normaal vinden om afval (peuken) op straat te gooien en de lucht voor anderen te verpesten en vergiftigen.

  • Eus de Watergeus op

   Stations en perrons zijn geen openbare ruimte. Het is aan Prorail en NS om daar regels te stellen en te handhaven. De overheid heeft er in beginsel niks te zoeken.
   .
   De overlast die roken veroorzaakt voor anderen valt natuurlijk in het niet bij de verschrikkingen van de vele aan roken gerelateerde ziekten en aandoeningen, voor de roker zelf maar ook voor zijn/haar naasten. Op naar de rookvrije generatie!

   • Wettelijke rookverboden worden geregeld in de Tabaks- en rookwarenwet (voorheen Tabakswet). Zo zijn er rookverboden op basis van die wet in de horeca, in het personenvervoer, op perrons (behalve bij rookzuilen), op werkplekken, in door de overheid gesubsidieerde instellingen, enz. Die wet kan worden aangescherpt, zoals al eerder is gebeurd.

 6. Taxi Momentje

  Het is te achterbaks voor woorden….linksom verbieden, rechtsom accijnzen incasseren, zo ook het soft drugsbeleid etcetera etcetera…

  Niet rokers !! Wat een last die rook… Maar stappen we dan ook niet in het vliegtuig deze maand!!als we dan toch zo gezond zijn!!✌🏻

  • Gijsbert Groenveld

   De afdeling oncologie van het LUMC kijkt op het station uit. U hoeft niet ver te lopen mocht er ondanks alle waarschuwingen tóch niks tot u doorgedrongen zijn 🙂 Da’s dan wel weer een voordeel, toch? 🙂

 7. Marcellus_B op

  Verbieden als verdienmodel, de huidige vorm van besturen.
  Maar misschien dat iemand mij kan vertellen hoe dit te plaatsen is binnen de sharia?

 8. Jenny Zwart

  Laten ze eerst maar zorgen dat de treinen rijden. Zondag was het weer bar en boos richting Amsterdam. Treinen zijn nog steeds over vol en vies. En zich zelf maar een compliment geven. Duhhhh.

 9. Peterlien Soels

  Graag! Het is gewoon slecht voor je gezondheid en veel mensen worden ziek of overlijden eraan. Zien roken, doet roken. Haal de prikkel voor rokers weg. En de stankoverlast voor omstanders. Zo snel mogelijk! ♥

Laat een reactie achter

Je bent nu offline